«Να νικήσει η ζωή»: Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του για την 48η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την 48η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:


Να νικήσει η ζωή!

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών που στήριξε και αγκάλιασε ο λαός της Αθήνας στέλνει το μήνυμα ότι κανένα καθεστώς, όση βία και αν επιστρατεύσει, δεν είναι ανίκητο. Η 17η Νοεμβρίου υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού. Αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και τα κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματα τους.

Σήμερα ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι κ νικητές!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας. Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Είναι πλέον φανερό ότι το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας εμπνέει ενάντια στην μοιρολατρία, ενάντια στην αποδοχή της παρακμής. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Κινητοποιήσεις που αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία!

Oι δηλώσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:


«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν και παραμένει διαχρονικό ορόσημο του αγώνα, της ελπίδας, της αποφασιστικότητας της νέας γενιάς.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, με τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να παραμένουν επίκαιρα, αλλά και παλιούς υμνητές της χούντας να έχουν αναλάβει καίρια πόστα στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, με τον αυταρχισμό και την καταστολή να έχουν σχεδόν εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας, έχουμε χρέος να υμνήσουμε τον αγώνα της νεολαίας του ’73. Έχουμε χρέος να τιμήσουμε τους νεκρούς της επταετίας. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την μνήμη να ξεθωριάσει.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!».

Ο Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης για την Έρευνα & Τεχνολογία, για την 48η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν την κορυφαία στιγμή του Αγώνα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε έναν επταετή κύκλο οπισθοδρόμησης και ανελευθερίας. Ο αγώνας των φοιτητών ήταν αγώνας για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η 17η Νοέμβρη δε συνιστά απλώς έναν επετειακό εορτασμό, αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση των θυσιών και των αγώνων του φοιτητικού κινήματος.

Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, που με τη στάση έδειξαν πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, ούτε καν αυτός που με άρματα επιτίθεται σε άοπλους πολίτες, συνιστούν φωτεινό παράδειγμα, φάρο ανιδιοτέλειας και θυσίας για τα υψηλά ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Α. Μεϊκόπουλος:«Το Πολυτεχνείο δίδαξε ότι ένα καλύτερο αύριο δε χαρίζεται, διεκδικείται»

48 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο που διαμόρφωσε τη δημοκρατική συνείδηση και έβαλε τα θεμέλια για τη στερέωση της δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Τον πρώτο λόγο είχαν οι νέοι, οι φοιτητές, που με το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» διεκδίκησαν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αξιοπρεπή διαβίωση, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αυτοθυσίας και αγώνα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Αποτίουμε φόρο τιμής στην ιστορική αυτή ημέρα που ζει μέσα στους καθημερινούς μας αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές του και το πάντα επίκαιρο μήνυμά του ότι με οργανωμένο αγώνα, ενότητα, αλληλεγγύη ακόμα και οι δυσκολότεροι αγώνες κερδίζονται.

Ο ελληνικός λαός έχει περάσει και περνάει δύσκολα. Η πανδημία έφερε μαζί της μια νέα οικονομική, εργασιακή, κοινωνική κρίση με αύξηση των ανισοτήτων, κοινωνικό διχασμό, τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο του μικρομεσαίου, του εμπόρου, του καλλιτέχνη, του αθλητή. Οι νέοι της χώρας κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια αγορά εργασίας με απελπιστικά πεπερασμένες δυνατότητες και εξοντωτικούς όρους και συνθήκες, ενώ επίμαχα νομοσχέδια υιοθετούνται χωρίς κοινωνικό διάλογο και οι αντιδράσεις καταστέλλονται με χρήση εκτεταμένης βίας.

Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, υπήρξαν και φωτεινά παραδείγματα της κοινωνίας που αντιστάθηκε ακυρώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των διανομέων της efood.

Το Πολυτεχνείο ζει και σήμερα έχουμε ανάγκη τα διδάγματά του και το μήνυμα ελπίδας που εξέπεμψε. Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία και να αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα και με θάρρος για έναν κόσμο καλύτερο που δε χαρίζεται, αλλά διεκδικείται.

Ζήτω το Πολυτεχνείο!

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Μια σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία μας. 17η Νοέμβρη 1973, η μέρα που πριν 48 χρόνια η Νεολαία και ο λαός, με την εποποιία του Πολυτεχνείου, κορύφωσαν τον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Στις γκρίζες μέρες της επταετούς δικτατορίας το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ενέπνευσε και συνόψιζε τους αγώνες ενάντια στη δικτατορία. Το, διαχρονικό αυτό, σύνθημα παραμένει και σήμερα επίκαιρο! Ο αγώνας για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνεχίζεται γιατί:

Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας υποβαθμίζεται και η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενέργεια, σαρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η παιδεία, έρμαιο πεπαλαιωμένων και ιδεοληπτικών αντιλήψεων υποβαθμίζεται καθημερινά,

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατία πλήττεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με παρακολουθήσεις πολιτών και συνδικαλιστών, «εκ παραδρομής» παραβιάσεις του Συντάγματος της χώρας και υποβάθμιση των δημοκρατικών αρχών. Παράλληλα, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία. τροποποιεί και τον Ποινικό Κώδικα , «περί διασποράς ψευδών ειδήσεων» επιφέροντας χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου.

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Όμως, ο λαός μας, η Νεολαία μας εξακολουθεί να αγωνίζεται μέχρι την πλήρη δικαίωση των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, δικαίωση που θα έρθει με μια δημοκρατική-προοδευτική κυβέρνηση, που ο λαός θα επιβάλει…

Μήνυμα του Σπύρου Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την 17η Νοεμβρίου

Νοέμβρης του ’73. Απέναντι στον πολιτικό ζόφο που επέβαλε με τη βία η δικτατορία, οι φοιτητές, νέες και νέοι έγιναν σύμβολο αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, το σημαντικότερο πολιτικό, και όχι μόνο, γεγονός στην νεότερη ιστορία. Μόνο περηφάνια αισθανόμαστε απέναντι στους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των απλών πολιτών.

Ναι, μόνο πατριωτισμός μας κατακλύζει για την «αποκοτιά» των φοιτητών, που εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και έβαλαν την σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της.

Ναι, μόνον η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στην αυταρχική απειλή και την κοινωνική αδικία, απέναντι στη συμβατικότητα και τον κομφορμισμό, στο «φαίνεσθαι» και το «δήθεν.

Ναι, νιώθουμε βαρύτατο το χρέος μας να επιμείνουμε ώσπου «τα όνειρα των εξεγερμένων να λάβουν εκδίκηση».

Ναι, το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, την ισότητα, την αλληλεγγύη.

Ναι, μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο.

Ναι, το νόημα της εξέγερσης της νεολαίας μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια είναι επίκαιρα και σημερινά ζητούμενα. Το βασικό σύνθημα της εποχής «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι εγγεγραμμένο και σήμερα στη συλλογική μας συνείδηση και αξιώνει δικαίωση. Οι νεκροί, δολοφονημένοι από το χέρι της Χούντας, είναι πάντα στη θύμησή μας και πυροδοτούν τις παρούσες και μελλοντικές εξεγέρσεις των νέων και του λαού μας για όσα έδωσαν τη ζωή τους. Ήταν οι ήρωες της εποχής τους. Οι σημερινοί ήρωες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν τιτάνια μάχη για την υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Σύμβολο αναλλοίωτο στο χρόνο το Πολυτεχνείο»

Μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«17 Νοεμβρίου 1973: Η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η κορυφαία στιγμή του αγώνα του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967.

Οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονταν να αλλάξουν το ρου της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Με μπροστάρηδες τους νέους, τους φοιτητές και όλο τον δημοκρατικό κόσμο, γίνονται οι ίδιοι, με τα σώματά τους, ανάχωμα στη Χούντα. Γίνονται θυσία στη Δημοκρατία και στην Ελευθερία. Σύμβολο αναλλοίωτο στο σήμερα.

48 χρόνια μετά, σε μία συγκυρία απίστευτης κρίσης για την κοινωνία, για τους θεσμούς, για τα δικαιώματα, για την ίδια τη ζωή μας, λόγω των πολιτικών μιας αυταρχικής ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης, διεκδικούμε τα αυτονόητα:

Δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρεπή εργασία!

Να νικήσει η ΖΩΗ!

Δόξα και Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και όσους έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Νίκος Ηγουμενίδης: Το Πολυτεχνείο αποτελεί και σήμερα μια ζωντανή πηγή ανάτασης, θάρρους και ελπίδας για μια άλλη πορεία της χώρας

«Εν μέσω μιας ανείπωτης υγειονομικής τραγωδίας, το Πολυτεχνείο αποτελεί και σήμερα μια ζωντανή πηγή ανάτασης, θάρρους και ελπίδας για μια άλλη πορεία της χώρας.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η Επέτειος του Πολυτεχνείου επαναφέρει τα κρίσιμα διακυβεύματα και τις λέξεις «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Θέτει το ουσιαστικό ζήτημα της πάλης ως προϋπόθεση της αποτελεσματικής νίκης απέναντι στην πανδημία, και βάζει στο προσκήνιο ξανά την επιτακτική ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας απέναντι στα κεντρικότερα ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας.

Όσο κι αν εξακολουθούν να το πολεμούν, το Πολυτεχνείο παραμένει και σήμερα ζωντανό και επίκαιρο».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση