Σενάρια διανομής από τα σούπερ μάρκετ των self test παρά τις αντιρρήσεις ΕΟΦ και ΕΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι φαρμακοποιοί 2 μήνες «έβαλαν πλάτη» και δεν τιμά κανέναν να συζητά άλλο δίκτυο διανομής, που είναι και εκτός κανόνων ΕΟΦ και ΕΕ, τονίζει ο Αθ. Παπαθανάσης, μέλος ΔΣ του ΠΦΣ – «Χρειάζεται εκτεταμένο, αξιόπιστο, επαναλαμβανόμενο και στοχευμένο testing σε χώρους εργασίας», τονίζει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Χθες ανακοινώθηκε από τον Θ. Παπαθανάση, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ, και επιβεβαιώθηκε από τον Α. Σκέρτσο, υφ. παρά τω πρωθυπουργώ ότι τα self tests δεν θα διανέμονται από τα φαρμακεία δωρεάν από τις 19/6, αλλά από «εναλλακτικά κανάλια» χωρίς αυτά να έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Μάλιστα, στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η διανομή, αντί να γίνεται βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. 

«Τον Απρίλιο κάναμε μία συμφωνία με τα self-test, να συνδράμουμε στο άνοιγμα της αγοράς, για δύο μήνες να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία. Το δίμηνο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και είπαμε να το παρατείνουμε για δέκα ημέρες ακόμη, μέχρι τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να καλύψουμε και όλο τον Ιούνιο για τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Θ. Παπαθανάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δήλωσε πως η διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα σούπερ μάρκετ δεν επιτρέπεται, παρά μόνο από τα φαρμακεία. 

Τα σενάρια περί διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα σούπερ μάρκετ σχολιάζει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αναφέροντας: 

«Το «κλειδί» για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, η «μεγάλη καινοτομία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι είχε σύντομη «ημερομηνία λήξης». Μια μη δοκιμασμένη και μη επιστημονικά αξιολογημένη μεθοδολογία αυτοεξέτασης, αποσύρεται από τα φαρμακεία, θα διατίθεται πλέον από «εναλλακτικά κανάλια διανομής» (βλ. supermarket) και φυσικά θα είναι δωρεάν μόνο για ειδικές ομάδες του πληθυσμού.  Και επειδή αρχίζει και συνειδητοποιείται ότι η αξιοπιστία των self tests είναι πολύ χαμηλή (ο δείκτης θετικότητας είναι 0,2%, υποδεκαπλάσιος τουλάχιστον των rapid tests) και ότι υπάρχει υποδήλωση των θετικών αποτελεσμάτων, ανέλαβε ο «επιδημιολόγος κ. Σκέρτσος» να μας τεκμηριώσει τη συμβολή τους στην υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών  της πανδημίας! (βλ. χθεσινές δηλώσεις).

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών επιστημόνων Δημόσιας Υγείας για συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, για διενέργεια τους από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πλήρη αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, είναι η μόνη ασφαλής και αξιόπιστη  μέθοδος διάγνωσης και καταγραφής  κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά το διαχειριστικό αδιέξοδο στη διάθεση των self-tests είναι η μόνη λύση.

Αυτά τα tests μπορούν να παραμείνουν ως συμπληρωματική επιλογή και  να διατίθενται  αποκλειστικά από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν και όχι προφανώς από τα supermarket, στα οποία, όπως πολύ καλά ξέρουν οι φαρμακοποιοί, επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά να μεταφερθούν και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Αποδεικνύεται ότι η λογική της μετάθεσης ευθυνών του Κράτους στον πολίτη για μια διαγνωστική εξέταση που αφορά τη Δημόσια Υγεία, δεν είναι μόνο υγειονομικά επισφαλής, αλλά και αναποτελεσματική. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εκτεταμένο, αξιόπιστο, επαναλαμβανόμενο και  στοχευμένο στους χώρους εργασίας testing, από επαγγελματίες υγείας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Για να αναβαθμιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας και να «θωρακιστεί» υγειονομικά η οικονομία, ο τουρισμός, η κοινωνία και η χώρα».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Τετάρτη 28/2 σε...

Απεργία: Χιλιάδες στους δρόμους ζήτησαν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων...

Εξοργίζει με τη δήλωσή του για τα Τέμπη ο Καραμανλής – Αυτοξεπλένεται για το έγκλημα

O βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Αχ....

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...
Διαφήμιση