Ουκρανία: Εν μέσω πολλαπλών εκρήξεων νέος γύρος διπλωματικών επαφών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών διεξήχθη σήμερα ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, με τον πρόεδρο Μακρόν να έχει διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αποσοβηθεί μια σύρραξη στην Ουκρανία. Όμως οι δηλώσεις κυρίως από ΗΠΑ και Βρετανία περί βέβαιης σχεδόν ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καλά κρατούν, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα, διάρκειας περίπου 2 ωρών, Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν- σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Ο Πούτιν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε στο Γάλλο ομόλογό του τη σοβαρή ανησυχία του για τη γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, επανέλαβε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα και επί της ουσίας στα αιτήματα της Ρωσίας για εγγυήσεις στα θέματα ασφαλείας και υποστήριξε ότι ο λόγος της κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία είναι οι προβοκάτσιες των Ουκρανικών δυνάμεων. 

Αμέσως μετά, ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε για μισή ώρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και την συμφωνία για “άμεση κατάπαυση του πυρός”.​

Οι τελευταίες βασικές εξελίξεις

  • Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία, μετά «την κλιμάκωση στο Ντονμπάς». «Μυρίζει πολύ έντονα μπαρούτι στην Ευρώπη, ωθείται σκόπιμα προς τον πόλεμο» σχολίασε επίσης.
  • Η Πολωνία, η οποία αυτή τη στιγμή προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου της ομάδας για την Ουκρανία. Η Ουκρανία ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση τη Δευτέρα.
  • Εκρήξεις ακούγονται από το πρωί στα περίχωρα του Ντονέτσκ και πλέον και του Λουχάνσκ. Οι τοπικές αρχές καλούν με μεγάφωνα από περιπολικά όσους αμάχους δεν έχουν φύγει να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν.
  • Δύο νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες, επιβεβαιώθηκε και απ’ τις δύο πλευρές.
  • Πολύ πιθανός ο πόλεμος στην Ευρώπη, λέει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. «Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, πιστεύουμε ότι ο Πούτιν αποφάσισε» επανέλαβε ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από το Μόναχο. Πάντως σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας».  
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945».
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Όπως είπε, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι είναι σύμφωνοι με το σχέδιο κυρώσεων. Και γι αυτό τον σκοπό έχουν προετοιμαστεί διάφορα σενάρια.
  • Αναστέλλει τις πτήσεις της προς το αεροδρόμιο του Κιέβου, από αύριο, και η Lufthansa. Η γερμανική αεροπορική έκανε γνωστό ότι σταματά επίσης τις πτήσεις προς την Οδησσό.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της πρεσβείας του στην Ουκρανία από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ στα δυτικά για λόγους ασφαλείας.
     

Οργισμένη απάντηση Κρεμλίνου 

Η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossia 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν θέλει καν να προφέρει τη λέξη «πόλεμος», ότι δεν έχει «νόημα η Ρωσία να επιτεθεί σε κανέναν» και κάλεσε τους δυτικούς εταίρους να «λογικευτούν». 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση