Λαβρόφ: Σε πολεμική μέθη η Δύση, επιδιώκει προβοκάτσια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τοποθέτηση σε υψηλούς τόνους για το ουκρανικό από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μείνουν όλες οι πλευρές στον δρόμο του διαλόγου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική Δούμα, κατηγόρησε τη Δύση ότι «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία και πως «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Υποστήριξε ότι η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο ενισχύει την υστερία την ώρα που οι Ουκρανοί πολιτικοί καλούν σε ηρεμία, «αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (σ.σ.: οι ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας), είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

Η Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

«Η ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα και θα κατοχυρωθεί αξιόπιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», επέμεινε ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι «οι καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ δυτικές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους μονομερές προβάδισμα», ενώ «όσους σκέφτονται διαφορετικά και ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική, πρωτίστως τη χώρα μας και τη ΛΔ Κίνας, προσπαθούν, όπως λένε, να τους τιμωρήσουν με κάθε είδους ακατάλληλα εργαλεία με τη μορφή κάθε είδους κυρώσεων, δαιμονοποίηση στο πεδίο των ΜΜΕ, προβοκάτσιες των μυστικών υπηρεσιών και πολλά άλλα».

«Η Δύση δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τον υπό διαμόρφωση πολυπολικό κόσμο», έκρινε ο Ρώσος υπουργός και εκτίμησε ότι «είναι όλο και λιγότεροι όσοι επιθυμούν να θυσιάσουν τα θεμελιώδη εθνικά τους συμφέροντα, να βγάλουν, όπως λέμε, τα κάστανα από τη φωτιά». Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι «εδώ και καιρό δεν εξετάζω καν τις δηλώσεις του, κατά τη γνώμη μου έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Στο μεταξύ, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έκανε γνωστό ότι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αυτή η είδηση έρχεται στον απόηχο της τετραμερούς στο Παρίσι, με Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία και Γερμανία να δεσμεύονται για την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συναντήθηκαν την Τετάρτη, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρέδωσε στη Μόσχα τις γραπτές του προτάσεις, υπογραμμίζοντας τρία βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27 Ιουλίου έως...

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πολάκη και τα μηνύματα Κασσελάκη προς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια κίνηση που άλλαξε άρδην το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ

*Του Κώστα Πουλακίδα - Τις συλλογικές συμβάσεις των πρώην ΔΕΚΟ καταργεί...
Διαφήμιση