Κορωνοϊός: Υπάρχουν λεφτά, όχι όμως για την πανδημία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τη στιγμή που ο μεγιστάνας  Ίλον Μασκ καυγαδίζει με την Κίνα για μερικές διαστημικές θέσεις πάρκινγκ, διάφορες ειδήσεις έρχονται να υπενθυμίσουν πόσο χαμηλά βρίσκεται πραγματικά η αντιμετώπιση της πανδημίας στην ατζέντα των διεθνών ελίτ. Η πολυδιαφημισμένη καμπάνια του Τζο Μπάιντεν για την προσφορά εμβολίων στις φτωχές χώρες ξεμένει από πόρους, ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση αμείβει με… χάντρες και καθρεφτάκια όσους καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη κατά της Covid-19.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς αυτό να ωθήσει την κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως το σύστημα Υγείας της χώρας λαμβάνοντας μέτρα που δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο των απαγορεύσεων.  Έτσι, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Κρετέγ, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εξήγγειλε ότι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες που εργάζονται σε ΜΕΘ θα λαμβάνουν από τον Ιανουάριο επίδομα 100 ευρώ.

Οπως τόνισε, τα χρήματα αυτά “αποσκοπούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στο να γίνει πιο ελκυστικό το επάγγελμα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στις ΜΕΘ και οι δεξιότητες των εργαζομένων αναγνωρίζοντας τα προσόντα τους”.

Στις ΗΠΑ το Politico αποκάλυπτε την ίδια στιγμή ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ξεμένει από χρήματα αναφορικά με την κάλυψη του κόστους της εκστρατείας της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο το 2022.

Η USAID, που συνεργάζεται με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά το 2021 σε χρηματοδοτήσεις άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν από το Αμερικανό Σχέδιο Διάσωσης προκειμένου να εξυπηρετήσει τη μεταφορά αλλά και τη διανομή δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε διεθνές επίπεδο.

Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η USAID δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων αμερικανικής παρασκευής προς χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι τα μέσα του 2022.

Η USAID είναι η κύρια υπηρεσία των ΗΠΑ που επιβλέπει τη διάθεση δόσεων εμβολίων στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ισότιμη διανομή COVAX αλλά και σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η παραλλαγή  Όμικρον του κορωνοϊού συνέχιζε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 21.080 τις προηγούμενες 24 ώρες, φτάνοντας τα 7.026.369 με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 372 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 110.805 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Στις ΗΠΑ οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωναν ότι οι μολύνσεις από το στέλεχος  Όμικρον αποτελούν πλέον το 58,6% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα. Η έξαρση αυτή, σε συνδυασμό με την ηπιότερη νόσηση που φαίνεται να προκαλεί η  Όμικρον, ώθησαν τις αμερικανικές αρχές να μειώσουν σε πέντε από δέκα το χρονικό διάστημα αυτοαπομόνωσης που συνιστούν σε ασυμπτωματικά κρούσματα του κορωνοϊού. Το μέτρο αναμένεται να ανακουφίσει τις διαταραχές που παρουσιάστηκαν σε πολλούς τομείς της οικονομίας τις ημέρες των γιορτών, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τις αεροπορικές εταιρείες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βασικός κρατικός νοσοκομειακός όμιλος του Κατάρ ανέστειλε τις άδειες όλου του ιατρικού και διοικητικού του προσωπικού που εργάζεται σε μονάδες Covid-19. Το Κατάρ, όπως και άλλα αραβικά κράτη της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βιώνει σημαντική έξαρση της επιδημίας, με τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι οι υψηλότεροι των τελευταίων μηνών.

* Του Μιχάλη Τρίκκα στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση