Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη: ”Μέτρα πριν την επιδείνωση και όχι καταστροφικά lockdown”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μήνυμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν και προς την κυβέρνηση να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες, έστειλε από το Ηράκλειο, όπου συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την αγωνία του για την εξέλιξη της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως «απαιτούνται μέτρα που θα προλάβουν την επιδείνωση και την έκρηξη της πανδημίας και όχι να τρέχουμε πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων με lockdown που θα είναι καταστροφικά μέσα στην τουριστική περίοδο».

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εκτιμώντας ότι μετά την κρίση που βίωσε η χώρα «κάποιοι κλάδοι της οικονομίας θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από την πανδημία αλλά ταυτόχρονα έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης ώστε να στηριχθούν για να ανακάμψουν».

Σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης που κατέθεσε κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «η χώρας μας ήταν η μοναδική για την οποία υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις, και εκλήθη να κάνει τροποποιήσεις» καθώς «ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πολύ μεγάλο κίνδυνο να μείνει εκτός χρηματοδότησης, η μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων, διότι το σκέλος δανεισμού θα περάσει μέσω των συστημικών τραπεζών». Επισήμανε δε ότι οι προϋποθέσεις για δανεισμό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θέτουν εκτός δανεισμού το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς από τις «700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσβαση έχουν μόνο 25 χιλιάδες καθώς οι υπόλοιπες επιχειρήσεις για να δανειστούν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη το δανεισμό».

Μια τέτοια εξέλιξη είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους φορείς του Ηρακλείου «δεν δημιουργεί όρους συμπεριληπτικής ανάπτυξης και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούμε τα επόμενα χρόνια μπροστά σε ένα επόμενο κύμα οικονομικής δυσπραγίας και λουκέτα επιχειρήσεων στη χώρα μας, με τρομακτικές συνέπειες στην αύξηση της ανεργίας, που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προβλέπει, όπως είπε, από το έλλειμμα 7% που καταγράφεται το 2021 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2023, είπε πως «μια δημοσιονομική προσαρμογή εννέα μονάδων, είναι μια σκληρή προσαρμογή».

«Οι ιθύνοντες λένε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, που μακάρι να έρθουν αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, και επιπλέον θα έρθει μέσα από την απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης από το 2022» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια πίεση στην αγορά και την οικονομία και πως «είναι κρίσιμο να υπάρξει το αίτημα μιας πιο ομαλής προσαρμογής, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο ακαριαία και ακραία μετάβαση».

Το πλαίσιο αυτό είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο να διεκδικηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος μιας ομαλότερης μετάβασης σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και όχι μια απότομη μετάβαση που θα δημιουργήσει τεράστια διάρρηξη στην κοινωνική συνοχή.

Πέραν της ανησυχίας για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον κόσμο της εργασίας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια βίαιη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του 8ωρου. «Θεωρώ ότι είναι πολιτική επιλογή, που όχι μόνο διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή αλλά μια πολιτική επιλογή η οποία στο τέλος της ημέρας θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες οφείλει, εκτός από το να επενδύσει στη καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση ή το νέο παραγωγικό μοντέλο, να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε πριν τη σύσκεψη βόλτα σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου όπου μίλησε με πολίτες, ενώ ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη, με ομιλία στις 8:00 το βράδυ στην προβλήτα του Μικρού Κούλε του Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση