* Της Μαρίας Κεφαλά –
Συνεχίζεται η επανατραυματισμός και η επαναθυματοποίηση του παιδιού με αποφάσεις, διαδικασίες και ενέργειες που δεν μπορεί παρά να έχουν δύο στόχους: Να μη δώσει ονόματα που δεν πρέπει. Να για να στείλουν μήνυμα σε όλα τα θύματα, να μην καταγγέλλουν, να μη μιλάνε, να φοβούνται.
Διαφορετικά, ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι -μετά από όλα όσα έχουμε δει να συμβαίνουν απροκάλυπτα εναντίον το θύματος- τι σημαίνει και τι εξυπηρετεί η νέα απόφαση που μάλιστα δεν έρχεται από την ανακρίτρια της υπόθεσης αλλά από τον εισαγγελέα της φυλακής όπου βρίσκεται έγκλειστη η μητέρα της.
Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύτηκε στο παιδί να βλέπει την μητέρα της που βρίσκεται στην φυλακή, προφυλακισμένη για την ίδια υπόθεση. Το γεγονός έγινε γνωστό από τη θεία του κοριτσιού, που μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας: «Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Νιώθω ότι το παιδί το πολεμούν καθημερινά. Δεν μπορώ να την αφήσω λεπτό μόνη της, γιατί φοβάμαι μην πάθει κάτι. Ξαφνικά ο εισαγγελέας φυλακών της απαγορεύει να δει τη μητέρα της. Για ποιον λόγο; Όρισαν ειδικό για να την εξετάσει και η συμβουλή του είναι να βλέπει τη μητέρα της. Δεν ξέρω πόση αντοχή μου έχει μείνει να διαχειριστώ όλα αυτά που ζω καθημερινά.
Αμφισβητούν την εισήγησή μου που λέω πόσο πολύ θέλει το παιδί να δει τη μάνα του και τη ζητά. Λες και ξέρουν καλύτερα από όλους εμάς που το έχουμε και βλέπουμε πόσο υποφέρει μακριά της. Αμφισβητούν την ίδια τη φωνή της 12χρονης που φωνάζει με όλη της την ψυχή πόσο θέλει να είναι μαζί με τη μητέρα της και πως δεν έχει καμία σχέση με όσα την κατηγορούν».
«Δεν αντέχω άλλο να ζω»
Η θεία του 12χρονου κοριτσιού, μετά την απόφαση του εισαγγελέα είπε πως το παιδί είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.
«Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Νιώθω ότι το παιδί το πολεμούν καθημερινά. Δεν μπορώ να την αφήσω λεπτό μόνη της, γιατί φοβάμαι μην πάθει κάτι. Ξαφνικά ο εισαγγελέας φυλακών της απαγορεύει να δει τη μητέρα της. Για ποιον λόγο; Όρισαν ειδικό για να την εξετάσει και η συμβουλή του είναι να βλέπει τη μητέρα της. Δεν ξέρω πόση αντοχή μου έχει μείνει να διαχειριστώ όλα αυτά που ζω καθημερινά. Αμφισβητούν την εισήγησή μου, που λέω πόσο πολύ θέλει το παιδί να δει τη μάνα του και τη ζητά. Λες και ξέρουν καλύτερα από όλους εμάς που το έχουμε και βλέπουμε πόσο υποφέρει μακριά της. Αμφισβητούν την ίδια τη φωνή της 12χρονης, που φωνάζει με όλη της την ψυχή πόσο θέλει να είναι μαζί με τη μητέρα της και πως δεν έχει καμία σχέση με όσα την κατηγορούν. Πραγματικά δεν μπορώ να αποτυπώσω με λόγια την πραγματική εικόνα της φρίκης που περνάω. Δεν ξέρω τι θα κάνω, αν πάθει κάτι το παιδί. Το έχουν λυγίσει. Αντί να σταθεί η Πολιτεία δίπλα του, συμπεριφέρονται σαν να φταίει εκείνο. Το παιδί μου ανέφερε κλαίγοντας: “Θεία, δεν αντέχω άλλο να ζω”. Φοβάμαι μήπως κάνει κακό στον εαυτό της. Αλίμονο, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Θα είναι όλοι υπόλογοι. Βλέπω ότι, όσο περνούν οι μέρες, μένουμε τελείως στο άδικο και στο ανεξήγητο και δυστυχώς είμαστε μόνοι μας. Η 12χρονη είναι μόνη της».
Η δικηγόρος της οικογένειας Ασπασία Ταραχοπούλου ζήτησε ακρόαση από τον εισαγγελέα φυλακών που με προφορική αιτιολογία δικαιολόγησε ην απόφασή του λέγοντας ότι έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τη μητέρα και ότι πρόκειται για θύτη-θύμα.
Η δικηγόρος είναι κάθετη ότι ο σωφρονιστικός κώδικας δεν προβλέπει τέτοια απαγόρευση επισημαίνοντας ότι: «Χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και αντίθετα με τα όσα προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, απαγορεύτηκε στο παιδί και στον αδερφό της -που βρίσκονται μαζί με την θεία- να επισκέπτονται την μητέρα τους. Ζητήσαμε ακρόαση από τον εισαγγελέα των φυλακών, τού υποβάλλουμε την γνωμάτευση της παιδοψυχιάτρου που παρακολουθεί το παιδί από το δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει οριστεί από το κράτος. Η σύσταση της παιδοψυχιάτρου είναι να βλέπει το παιδί την μητέρα του και ότι αυτή η απουσία της επαφής, κάτι που έχει ζητήσει και το παιδί και η μάνα, δημιουργεί προβλήματα στο κορίτσι και επιδεινώνει την κατάστασή της. Το παιδί είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, θεωρεί ότι τιμωρείται το ίδιο. Θεωρεί πάρα πολύ άσχημη την απαγόρευση της επαφής με την μητέρα».
Πηγή: 2020mag.gr