Υποσχέσεις Μακρόν και Σολτς σε Ζελένσκι που πιέζει για όπλα και αεροσκάφη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνέχεια επαφών για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι, μετά το ταξίδι του στο Λονδίνο, και είχε συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σόλτς, προτού δώσει το «παρ’ων» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για ταχεία αποστολή όπλων, αλλά και αεροσκαφών, καθώς ο πόλεμος στα ανατολικά της Ουκρανίας έχει γείρει προς τη ρωσική πλευρά.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και για το γεγονός ότι η Γαλλία και Γερμανία όλους αυτούς τους μήνες είναι στο πλευρό της χώρας του. Είμαστε ευγνώμονες, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Επανέλαβε την ανάγκη να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, λέγοντας πως «τώρα έχουμε ανάγκη» από βαρέα όπλα και αεροσκάφη. «Όσο πιο γρήγορα λάβουμε τη βοήθεια, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», κατέληξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι αύριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Η ατζέντα στις Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες μετέβη στη Βρετανία, την πιο στενή του σύμμαχο μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ο Ζελένσκι ζήτησε και από το Λονδίνο να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να απωθηθεί η ρωσική επίθεση.

Ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επίσκεψή του στην βέλγικη πρωτεύουσα.

Αν και ο Ζελένσκι δεν είναι πιθανό να λάβει άμεσα δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες του δίνει την ευκαιρία να απευθυνθεί πρόσωπο με πρόσωπο στους Ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή.

Ένταξη στην ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λίγους μήνες. Ο Σολτς φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες του Κιέβου από το Παρίσι χθες όταν δήλωσε «πηγαίνω με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι «απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί φέτος».

Αν και κάποιες χώρες της ΕΕ θέλουν να προσφέρουν στην Ουκρανία μια ενίσχυση του ηθικού της, η οποία θα προερχόταν από την έναρξη αυτών των συνομιλιών, άλλες είναι πιο επιφυλακτικές. Έχουν υπογραμμίσει ότι τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως να έχουν πατάξει τη διαφθορά, προτού μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στις Βρυξέλλες σήμερα είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Σολτς επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ξανά, κοντά στην πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απεργία την 1η Μαΐου και ένα θέατρο του παραλόγου στην αγορά εργασίας

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Με σύγχρονο πύργο της Βαβέλ...

Κασσελάκης για Τέμπη: Άμεσα έρευνες μετά την ανίχνευση ξυλόλιου και πιθανών άλλων ουσιών

Απαντήσεις σε δύο ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη μετά...

Ανδρουλάκης: «Επί Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους πολίτες να σκεφτούν αν βελτιώθηκε...
Διαφήμιση