Υποκλοπές: Το ευρωκοινοβούλιο καλεί Europol γιατί δεν εμπιστεύεται Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Από τον Ιούλιο του 2021, υπήρξε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την παράνομη χρήση λογισμικών spyware κατά πολιτών. Στους στόχους περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ΜΚΟ και δημόσιοι υπάλληλοι, σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει στην επιστολή της η Επιτροπή PEGA.

Και σημειώνει: «Η αδικαιολόγητη χρήση spyware θέτει σε κίνδυνο τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εντός της ΕΕ».

Η επιτροπή PEGA εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της σχετικά «με την ικανότητα και την προθυμία των εθνικών αρχών να διερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά». «Κάθε μέρα που περνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εξαφάνισης ή καταστροφής στοιχείων», τονίζει και προσθέτει:

«Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας η συμμετοχή της Europol χωρίς καθυστέρηση […] Η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Europol να υποβάλει πρόταση έρευνας στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

Πρόεδρος επιτροπής LIBE: Απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Ένα ζήτημα που «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε» χαρακτήρισε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, που είναι και μέλος της Επιτροπής PEGA η οποία θα πραγματοποιήσει στις 2 Νοεμβρίου διερευνητική αποστολή μετά τις καταγγελίες για παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης κατά πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Λόπεζ Αγκιλάρ σε συνέντευξή του στο news247.gr. «Είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήκει στο S&D, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, μπορεί να αποτέλεσε απειλή για την ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ (S&D), της πολιτικής ομάδας δηλαδή στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κάθε λογισμικό κατασκοπείας που έχει υποκλέψει τις προσωπικές συνομιλίες ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτο. Πλήρως απαράδεκτο και ασύμβατο με τον νόμο και με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE και μέλος της PEGA. Ξεκαθάρισε δε και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη χρήση λογισμικών με στόχο την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας και στην περίπτωση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Μπορεί να θεωρηθεί πως η χρήση του Pegasus λογισμικού απέναντι σε μία πραγματική ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια ενός κράτους, όποια κι αν είναι η φύση της απειλής, θα μπορούσε να είναι νόμιμη. Και έχει συμβεί. Έχει συμβεί το Pegasus να χρησιμοποιηθεί με βάση τον νόμο. Με δικαστική άδεια και υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Αλλά η χρήση ενός λογισμικού κατασκοπείας κατά ενός μέλους του Ευρωκοινοβουλίου; Κατά ενός βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης του ελληνικού κοινοβουλίου; Είναι απόλυτα απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε και να θεωρηθεί συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, που είναι οι υψηλότερες στον κόσμο» υπογράμμισε.

Ο Λόπεζ Αγκιλάρ σημείωσε ότι από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να προκύψουν αποτελέσματα και συμπεράσματα. «Η ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία θα πρέπει να καταλήξει στην θέσπιση ενός νέου νόμου. Να υιοθετηθούν νέες νομοθετικές πράξεις, οι οποίες να είναι αποτελεσματικές και δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη και να αποτελέσουν σημείο αρχής για αναγνώριση νέων δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και όχι απλά να διαφωνούμε» σημείωσε.

«Πρέπει να φέρουμε νέα νομοθεσία, όπως για παράδειγμα με την οδηγία για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Αυτών που δίνουν πληροφορίες από παράνομες δραστηριότητες κάθε είδους. Αυτή η οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στο συγκεκριμένο θέμα. Και κατά τη γνώμη μου, τα συμπεράσματα πρέπει να καταλήξουν πως τέτοια παράνομα λογισμικά κατασκοπείας είναι ασύμβατα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα αρχεία που αγνοούνται αλλά και ενδεχόμενες ευθύνες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Ισπανός ευρωβουλευτής τόνισε: «Θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το να υποκλέπτουμε την ιδιωτική επικοινωνία κάθε Ευρωπαίου πολίτη – δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μέλος Κοινοβουλίου ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό. Η παράνομη υποκλοπή χωρίς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, χωρίς δικαστική άδεια πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα στον ποινικό κώδικα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ».

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν και ποινικές ευθύνες από το «ελληνικό Watergate», όπως πολλά διεθνή Μέσα έχουν χαρακτηρίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεκαθάρισε: «Φυσικά. Η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες. Ακόμα και για πολιτικούς. Ασφαλώς. Για οποιονδήποτε. Είναι θέμα νομικής αξιολόγησης. Αντιμετωπίσαμε μία σοβαρή πρόκληση και στην Ισπανία, όπου παραβιάστηκαν οι νόμοι του Συντάγματος. Αυτό έχει ποινικές ευθύνες. Και πρέπει να αντιμετωπίζεις ποινικές συνέπειες όταν πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έγινε στην Ισπανία. Γιατί, λοιπόν, να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα; Δεν λέω ότι θα έχει ποινικές ευθύνες. Λέω, όμως, ότι θα μπορούσε να έχει. Είναι θέμα της νομικής διαδικασίας και αξιολόγησης στην Ελλάδα, είναι θέμα του δικαστικού συστήματος το οποίο υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο».

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την αντιπρόεδρο της ΕΕ για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. «Ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και είναι ο πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Γιατί να μην του επιτρέπεται ή να μη δικαιούται να ζητά συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή σε κάθε επίπεδο, είτε είναι η Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου;» ανέφερε. Όπως είπε, στη συνάντηση συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων όπως το μεταναστευτικό, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και φυσικά τις παρακολουθήσεις.

«Το Watergate της Ευρώπης»

Την ίδια ώρα, το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή φιλοξενεί άρθρο της Σοφί ιν’τ Φελτ, της Ολλανδής ευρωβουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe και εισηγήτριας στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Η Σοφί ιν’τ Φελτ χαρακτηρίζει τη χρήση μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «το Watergate της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι αυτή «μπορεί να συνδυαστεί με ‘επίσημη’ παρακολούθηση από κρατικές αρχές, κυρίως μυστικές υπηρεσίες, και να νομιμοποιηθεί με σαθρές ή ψεύτικες διαδικασίες δικαστικής εξουσιοδότησης, με επίκληση στην ‘εθνική ασφάλεια’, κυρίως ως φύλλο συκής για την άρνηση διαφάνειας και λογοδοσίας».

Λίγες μέρες πριν την άφιξή της στην Αθήνα, με την αποστολή της επιτροπής PEGA (2 Νοεμβρίου), η Oλλανδή ευρωβουλευτής αναφέρεται και στην ελληνική περίπτωση, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε το Predator εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, αν και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά και χρήση λογισμικού κατασκοπίας».

Παράλληλα, εξηγεί ότι γνωρίζουμε ότι δεκατέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αγοράσει το Pegasus και είναι πιθανό όλα τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν κι από κάποιο εμπορικό λογισμικό κατασκοπίας. «Ενδέχεται να το αποκτούν μέσω πληρεξουσίων και μεσαζόντων ή μέσω προσωπικών επαφών, έτσι ώστε να μην αφήνουν αποτυπώματα που να το συνδέουν με την κυβέρνηση» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η Σοφί ιν’τ Φελτ προειδοποιεί ότι η χρήση μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπίας εντός της Ε.Ε. «επηρεάζει άμεσα τα κύρια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, κινδυνεύει να διακυβεύσει τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων» και συμπληρώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει την εξεταστική επιτροπή PEGA. Σε πλήρη αντίθεση με όλη αυτή τη δραστηριότητα, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών των κυβερνήσεων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβαθμίσει το όλο θέμα, ενώ η Europol έχει, μέχρι στιγμής, αποτύχει να δράσει και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εθνική ευθύνη. Αυτό δείχνει την αχίλλειο πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η διακυβερνητική θεσμική αρχιτεκτονική της δεν είναι σε καμία περίπτωση σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «το σκάνδαλο του λογισμικού κατασκοπίας είναι μια επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι ένα απλό εθνικό ζήτημα».

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση