Υποκλοπές: Στο επίκεντρο ο Δημητριάδης μετά τις νέες αποκαλύψεις στο «ΒΗΜΑ»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσει όπως-όπως την υπόθεση των υποκλοπών. Μπορεί να εμπόδισε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της, να έκλεισε τις εργασίες της άρον-άρον, αλλά νέες αποκαλύψεις τη θέτουν προ των ευθυνών της. 

Αποκαλύψεις που προέρχονται από μάλλον φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και μια αμήχανη αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που βρέθηκε να μιλάει για «εικασίες» και «μύθους» και να κατηγορεί όσους ασκούν κριτική ότι «όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων».

Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως, εν όψει και της επίσκεψης στην Αθήνα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2-3 Νοεμβρίου), που ερευνά τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Να θυμίσουμε ότι η PEGA έχει ζητήσει τη συνδρομή της Europol για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Η παρακολούθηση Χρυσοχοΐδη

Η πρώτη -νέα- αποκάλυψη προήλθε από δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, όπου χωρίς να κατονομάζεται, φωτογραφίζεται ο πρώην σύμβουλος και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων (πολιτικών αντιπάλων και μη) και επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (που επίσης δεν κατονομάζεται, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για τον πρώην υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.)

Επίσης, εμφανίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως το πρόσωπο που πιθανόν έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποκλοπές με το Predator, για την αποτυχημένη απόπειρα παρακολούθησης κι άλλου πολιτικού προσώπου, αλλά και για  κάνει λόγο για άλλο πολιτικό που επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί αλλά απέφυγε την παγίδα, και μάλιστα για ιδιωτικούς λόγους»!

Και οι νέες αποκαλύψεις του… ΒΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος ο Γρηγόρης Δημητριάδης έφερε σε επαφή επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες και δικηγόρους, που έστησαν το δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ του Βήματος μάλιστα, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω ο Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει ότι «υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι στο εν λόγω παρα-σύστημα χρήσης του Predator είχαν ενταχθεί γνωστοί επιχειρηματίες. Οι οποίοι επιχείρησαν μάλιστα προσφάτως, με την ενεργοποίηση ατόμων από το επαγγελματικό περιβάλλον τους, να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από τις υποκλοπές με τη χρήση τού εν λόγω συστήματος παγίδευσης κινητών».

Δεν γνωρίζουμε αν τους επιχειρηματίες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο εκδότης των Νέων και του Βήματος, με τις εφημερίδες να έχουν σημάνει λήξη συναγερμού για το σκάνδαλο των υποκλοπών λίγες εβδομάδες νωρίτερα, πριν επανέλθουν τα δημοσιεύματα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Λαμπρόπουλος εκτιμά ότι ο Δημητριάδης είναι ο άνθρωπος που φέρνει το Pretador στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αναφορές προς «Το Βήμα» κεντρικού προσώπου της υπόθεσης, «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από ‘’γέφυρα’’ επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο..».

Θυμίζει βεβαίως ότι τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας έχουν ήδη αποκαλυφθεί από το Insidestory. Ωστόσο, υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο και αυτό είναι ο ρόλος ανιψιού του πρωθυπουργού.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:
Κοινό συμπέρασμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα (διαρκώς αποκαλύπτονται νέα, όπως η περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, αλλά και της συμβούλου του πρωθυπουργού, Ρεβέκκας Πιτσίκα) και πως οι υποκλοπές ήταν μια «κανονικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη», που δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του, αφού αποκαλύπτονται «σωρεία περιπτώσεων που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαπιστώσει πως είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων ενός κέντρου που έδινε εντολές να σαρώνονται τα κινητά τους, να υποκλέπτονται μηνύματά τους και να καταγράφονται συνομιλίες τους. Είχαν σημειωθεί ακόμα και φυσικές παρακολουθήσεις, επίσης παράνομες, που γίνονταν μάλιστα από εν ενεργεία αστυνομικούς!»

Και επισημαίνει ότι «όλες οι περιπτώσεις των θυμάτων είχαν ένα κοινό: τις δύσκολες σχέσεις τους με τον Μητσοτάκη και τον ανιψιό του Δημητριάδη. Οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε τρία χρόνια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική μπανανία. Δημιούργησαν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς με συνεχείς παρακολουθήσεις αντιπάλων και μη αρεστών προσώπων χωρίς κανένα όριο ή ηθικό ενδοιασμό».

Τέλος, ζητά άμεσα απαντήσεις για τις αυτές ενέργειες που «καταγράφονται και για τις οποίες οι νοσηροί εγκέφαλοι που τις συνέλαβαν και τις υλοποίησαν σίγουρα θα λογοδοτήσουν».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστίθεται «άλλη μια ψηφίδα στο συγκεντρωτικό και παρωχημένο μοντέλο με το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Και ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και «να πέσει άπλετο φως», καθώς όπως τονίζει «όλα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι επιβεβαιώνεται το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», αλλά και η «ευρεία και συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών».

Το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει «κανονικότητα η εκτροπή» για την κυβέρνηση και σημειώνει: «Το επιτελικό κράτος των υποκλοπών αντί να βάλει τέλος στο παρακράτος των Κλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε. μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις φαίνεται πως επιδίδεται σε σωρεία τάχα μου δήθεν νόμιμων παρακολουθήσεων ακόμα και Υπουργών της ίδιας της Κυβέρνησης. Η εκτροπή πια κανονικότητα».

Πληροφορίες από efsyn.gr και avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση