Αλλεπάλληλα «χτυπήματα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο έχει φέρει σε δεινή θέση τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα κόμματα απέρριψαν το κυβερνητικό αφήγημα περί απορρήτου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πορίσματά τους από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής (το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδωσε μέρος του πορίσματος κι αναμένεται να το δημοσιοποιήσει στο σύνολό του προσεχώς). Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής –σύμφωνα με τις έως τώρα εντολές του μεγάρου Μαξίμου– ήταν τα πορίσματα να χαρακτηριστούν απόρρητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μια επιδίωξη, όμως, που έπεσε στο κενό.
Επιχείρηση… «κουκούλωμα»
Κοινή συνισταμένη των πορισμάτων ήταν οι καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και απόκρυψης της αλήθειας από την κυβερνητική πλειοψηφία. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως «προκύπτει από τις αντιφάσεις του Πρωθυπουργού, την εν γένει υποκριτική στάση του αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την συγκάλυψη του σκανδάλου ότι βασικός γνώμονας του δεν είναι η αλήθεια και η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά η συγκάλυψη της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».
Στο ίδιο πνεύμα και το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «Η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε όλους τους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για τηn ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης».
«Αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής ήταν η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις», ανέφερε επίσης το πόρισμα του ΚΚΕ, με το ΜέΡΑ25 να «συμπληρώνει» πως «ο δημοκρατικός έλεγχος όπως και το καθήκον διερεύνησης για την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων δεν μπορεί να ακυρώνεται και μάλιστα εξ αρχής, εν ονόματι οποιουδήποτε “απορρήτου”».
Περαιτέρω έρευνα και στο… βάθος ποινικές ευθύνες
Παράλληλα, η αντιπολίτευση ζητά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να διστάσει να μιλά –όχι μόνο για πολιτικές, αλλά– ακόμα και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων που οφείλει η εξεταστική επιτροπή να τους αποστείλει».
«Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που αιτήθηκαν, υπέβαλαν, εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν σε οποιοδήποτε χρόνο, δεν απέτρεψαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις», επισημαίνει με νόημα το ΠΑΣΟΚ.
Οπισθοχώρηση για τη Βουλή
Άλλη μια επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής: μια ενέργεια που αναμενόταν πως θα προκαλούσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πιθανότατα έναν νέο κύκλο σύγκρουσης.
Τελικά η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν στο θέμα αυτό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει –στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών– καταρχάς πώς «η απόφαση για το πώς θα γίνει η Ολομέλεια, αφορά στη διάσκεψη των προέδρων». Στη συνέχεια διέψευσε τις κυβερνητικές διαρροές, λέγοντας ότι «η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν μπορεί να είναι κλειστή και δεν έχει υπάρξει τέτοια εισήγηση ούτε στο παρελθόν».
→ Την ερχόμενη Πέμπτη είναι η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΜέΡΑ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, κάνοντας λόγο για «κακοστημένη θεατρική παράσταση», όπου θα ψηφιστεί το «εντελώς προβλέψιμο πόρισμα της δέσμιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Από την πλευρά της η Ν.Δ. διέρρευσε κείμενο με τη μορφή non paper, διαστρεβλώνοντας όσα έγιναν στην Εξεταστική επιτροπή, αλλά και την αλήθεια γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος» και πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την υπόθεση Ανδρουλάκη.
Ισχυρίζεται επίσης πως «από την κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα προέκυψε ότι τηρήθηκε όλη η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία», καθώς και πως «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Πρωθυπουργός, το γραφείο του και οι συνεργάτες του γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Αυτό διαβεβαίωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος τότε Παναγιώτης Κοντολέων…».
Πηγή: efsyn.gr