Υπερήφανοι για την αναβάθμιση της εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ καίγεται η χώρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στο Oυκρανικό με όλους τους κινδύνους, που αυτό συνεπάγεται, προέκυψε από το χθεσινό άτυπο δείπνο το οποίο διοργάνωσε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στο οποίο κυριάρχησε η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μέχρι χθες το απόγευμα κρατιόταν κρυφή.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαίρονται για τις προκλητικές κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε μάλιστα χθες για την ανάγκη ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, την ώρα που η χώρα μας καίγεται και πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Παράλληλα, τα φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα διαφημίζουν την Ελλάδα σαν δήθεν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και δεν διστάζουν να υπονοήσουν «ξένο δάχτυλο» για τις φωτιές αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δυσαρεστήθηκε με όσους διατύπωσαν κριτική και μίλησαν περί φιέστας. «Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να ακούσουμε και τι άλλο μπορούμε να διαβάσουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της» είπε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η χώρα θέλει να βοηθήσει με την εκπαίδευση των πιλότων, που ανακοινώθηκε χθες, αλλά και «με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί. Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, έχουμε ζήσει, κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, είμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός στην πράξη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν το θέλουν».
 
Σε ερώτηση εάν θα έρθουν οι πιλότοι απάντησε το εξής: «Θα ακολουθηθούν διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων και από το Υπουργείο Άμυνας και των αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα του Προέδρου Ζελένσκι, για να έχουμε τις ανακοινώσεις. Έγινε μια συμφωνία επί της αρχής, το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν. Ήταν, όμως, προσωπικές δεσμεύσεις και του Έλληνα Πρωθυπουργού που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα». 

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που κατακαίνε αρκετές περιοχές της χώρας επέμεινε στην «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης πρωτοφανών καταστάσεων λέγοντας πως η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ήταν μαζί με τη Ρόδο η πλέον δραματική κορύφωση ενός καλοκαιριού με «χίλια πύρινα μέτωπα σε ένα μήνα». 

Για τον πρωτοφανή κίνδυνο στο Γ.Ν. της Αλεξανδρούπολης ανέφερε πως «κρίθηκε επιβεβλημένη και αφορούσε έντεκα νεογνά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Καβάλα και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, 42 ασθενείς που πήγανε με λεωφορεία στην Καβάλα και στην Ξάνθη με απόλυτη ασφάλεια, 25 ασθενείς στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, 69 σε πλοίο που μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας και δέκα ασθενείς ΜΕΘ οι οποίοι μεταφέρονται σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ήταν μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας, με 63 εστίες, εκ των οποίων οι 14 στον Έβρο, και την ηγεσία της Ευρώπης στην Αθήνα». Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα κι αν ένα φαινόμενο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη, Κατηγορεί τους πάντες για τα πάντα. Και νομίζω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τον χρόνο και δεν μας επιτρέπει σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μια τέτοια αντιπαράθεση».

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «είναι μια νέα πραγματικότητα την οποία δυστυχώς και στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλεις κάθε χρόνο να έχεις περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και βέβαια ακόμα πιο εξελιγμένα επιχειρησιακά σχέδια. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχουν εκπονηθεί έργα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ποτέ δεν είναι τίποτα αρκετό. Πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα, να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και να έχουμε επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης»

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι στις «προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, το πολύ δύο ή τρεις μέρες ήταν με ακραίο κίνδυνο 5. Ποτέ ξανά δεν έχουμε φτάσει σε τόσες πολλές μέρες και ακόμα είμαστε λίγο πριν το τέλος Αυγούστου. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Χαβάη, στον Καναδά, στην Ισπανία, στη Γαλλία».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...

Στέφανος Κασσελάκης: Νέο Πολιτικό Μοντέλο, ‘Σπάσιμο Αυγών’ και Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η ανταπόκριση των πολιτών στις...
Διαφήμιση