Βουλή: Ένας προκλητικός Μητσοτάκης με ψέματα και διαστρεβλώσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χωρίς καμιά παραδοχή ούτε για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη ούτε για την «μονταζιέρα» στις συνομιλίες προκειμένου να προβληθεί το σενάριο αποκλειστικά του ανθρώπινου λάθος εμφανίστηκε χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός στη Βουλή, για να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του και τον πρώην υπουργό του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής. Επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου, σχετικά με το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών κατά το χρόνο του εγκλήματος στα Τέμπη.

Εξαπέλυσε δε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τα χαρακτήρισε «εμπόρους του πόνου» και τα κατηγόρησε πως επιχειρούν να διαστρεβλώσουν, ότι «στα Τέμπη συγκρούστηκε η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό» και ότι «διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος».

Ειδικά για τον σταθμάρχη είπε ότι «ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος γιατί δεν αμφισβητείται ότι έγιναν επτά παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας». «Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα που πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει τη δουλειά του σωστά θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί αμφισβητείτε κάτι το οποίο η δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον έχει κρίνει ότι πιθανότατα έχει συμβεί», συμπλήρωσε.

Μονταζιέρα

Σχετικά με τη «μονταζιέρα» χαρακτήρισε «βαθύτατα παραπλανητικό το δημοσίευμα του Βήματος» και υποστήριξε πως όλες οι συζητήσεις μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών  ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών. «Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει το περιεχόμενο τους;» είπε και αφού σημείωσε ότι έφυγε άγρυπνος με ένα ελικόπτερο και «πήγα και είδα ότι πιο φρικιαστικό έχω δει», είπε: «ε δεν ντρέπεστε να λέτε ότι η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους;».  Σε αυτό το σημείο δέχτηκε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους τους βουλευτές της Ν.Δ., που ήταν όρθιοι.

Μπάζωμα

Είπε μάλιστα σχετικά με τις κατηγορίες για τον εντοπισμό χημικών και εύφλεκτων ουσιών στην περιοχή πως οι θεωρίες ότι η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει είναι τερατούργημα και ότι «ο πραγματογνώμονας, ένας υπάρχει, δεν επιβεβαίωσε ποτέ τίποτα από όλα αυτά που λέτε».

«Ουδέποτε δόθηκε καμιά εντολή για συγκάλυψη, σας κοιτάω στα μάτια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακούγονταν διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.

Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει και ζήτησε από δεύτερο πραγματογνώμονα να εξετάσει αυτό που θεωρώ παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες, επέμεινε.

«Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες, ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Έχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα», υπογράμμισε.

Σύμβαση 717

Αναφορικά με τη σύμβαση 717, αφού αναγνώρισε πως αν είχε ολοκληρωθεί «θα ήταν πολύ πολύ πιο δύσκολο» να έχει συμβεί η τραγωδία, κατηγόρησε τον  Χρήστο Σπίρτζη πως έδωσε 6 παρατάσεις. «Αν είχατε κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά σας η 717 θα είχε ολοκληρωθεί» είπε και συμπληρώσατε ότι «το σπάσατε σε δυο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μια σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα».

Η απόφαση του υπουργείου, και σωστά, ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, συνέχισε και υπερασπίστηκε τον Καραμανλή. 

Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ μιας τραγωδίας και μη ολοκλήρωσης μιας σύμβασης, τότε και για το Μάτι ανέφερε ότι θα μπορούσε η Ν.Δ. να έχει ζητήσει Προανακριτική για το ότι δεν λειτουργούσε το 112, αναφερόμενος στον τότε υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκο Παππά.

Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος Πάτρας – Πύργος δεν ολοκληρώθηκε επειδή έγινε 8 κομμάτια και πήρε πέντε χρόνια για να ξαναμπεί το έργο μπροστά. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι το σύστημα της τηλεδιοίκησης με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε στην κακοκαιρία Ντάνιελ είναι έτοιμο.

«Στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% σήμερα έχει εγκατεστημένα όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Τα τρένα δεν τρακέρνουν γιατί ο γενικός κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά», ανέφερε.

«Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Προανακριτική

Απαντώντας δε στο αίτημα για Προανακριτική για τον Κ. Καραμανλή είπε ότι για να κατηγορηθεί κάποιος απαιτείται κατηγορητήριο και επέκρινε τον Σωκράτη Φάμελλος ότι είπε να κάνουμε γενικά προανακριτική, χωρίς κατηγορητήριο.

«Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; να στείλετε ένα άνθρωπο φυλακή και χωρίς κατηγορητήριο» είπε, σε μια προσπάθεια να το παίξει υπερασπιστής του κράτους δικαίου εν μέσω διαδοχικών ραπισμάτων από την Ε.Ε. με φόντο τις υποκλοπές.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική θα πρέπει να το τεκμηριώσετε να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ακόμα ανέφερε, «και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσειί», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, τόνισε με αφορμή τις καταγγελίες «βόμβα» της Ευρωπαίας εισαγγελέα πως «η αρμοδιότητά της περιορίζεται μόνο στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε« και την κατηγόρησε ότι αντιφάσκει, καθώς ξέρει πολύ καλά ότι αν δεν είχε ολοκληρωθεί σήμερα θα συνεχίζαμε να μην έχουμε τηλεδιοίκηση.  «Πήρε τις απαντήσεις της απ’ τον Άρειο Πάγο», σχολίασε ειρωνικά ενώ απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «σας φάνηκε πολύ χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να την φέρουμε αν χρειαστεί να ρίξουμε την κυβέρνηση».

Ειρωνείες κατά Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός διάβασε κείμενο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Ο κ. Αλιβιζάτος μόλις σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο».

Συνέχισε να διαβάζει το ίδιο κείμενο και σημείωσε: «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης. Ορκίζεται αύριο. Απολύεται.. Ναι, ήτανε κουραστική η θητεία. Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89-’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα λέει και μια σαχλαμάρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ . «Θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», ανέφερε. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη για εξάρτηση από εκδοτικά συμφέροντα, την ώρα που δύο στελέχη της κυβέρνησης του εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση αφού τους έπιασαν να πίνουν ποτά με μεγαλοεκδότη.

Δεν βρήκε λέξη ωστόσο για τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, παρά τις αναφορές που έγιναν από αρχηγούς άλλων κομμάτων.

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσιών. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.

Ειρωνείες είπε, με αναφορά στον Κυρ. Βελόπουλο. «Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πραγματικός συγγραφέας αλλά δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακίνησε ο κ. Βελόπουλος. Αναρωτιέμαι που είναι σήμερα; Έχουμε όμως μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται εικόνα πολιτικής αστάθειας».

Κλείνοντας είπε ότι όσοι άκουσαν τη συζήτηση «ξεχώρισαν πραγματικά στοιχεία από μύθους». «Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα, τι έγινε και τι θα κάνουμε για να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλα Τέμπη. Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας χωρίς να το ξαναζούμε. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», πρόσθεσε ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Oι φοιτητές αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης για τη Γάζα

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό αγώνα με τις καταλήψεις...

ΟΟΣΑ: Στο φούλ οι φόροι στην Ελλάδα – 4 στα 10 € πάνε στη φορολογία

*Γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης - Αρκετά πάνω από τον...

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτη επιλογή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος...
Διαφήμιση