Εκλογές στη Γαλλία: Οριακή νίκη Μακρόν στον α’ γύρο – Μεγάλα τα κέρδη του Μελανσόν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 21.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».

Μπορν: “Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση”

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

“Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία”, δήλωσε η Μπορν.

“Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε”, είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: “Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας” του κράτους.

Μελανσόν: “Η νέα Λαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο”

“Σας απευθύνομαι με όλη τη συγκίνηση που μπορείτε να φανταστείτε ενόψει των αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί. Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα Λαϊκή Ένωση έρχεται πρώτη, θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. Οι προβολές πολιορκίας αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα παρά μόνο να διατηρήσουν μια ψευδαίσθηση”, ανέφερε ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά τα πρώτα exit poll που εμφανίζουν το κόμμα του να έρχεται πρώτο στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

“Το προεδρικό κόμμα στο τέλος του πρώτου γύρου ηττήθηκε. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν”, συνεχίζει ο αρχηγός των Nupes. “Καλώ τον λαό μας ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που δίνει για την προσωπική μας ζωή και το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας. Καλώ τον κόσμο να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή. Ξεκινήστε με τα ψηφοδέλτιά σας να ανοίξετε διάπλατα την πόρτα του μέλλοντος για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί τόσες γενιές πριν από τη δική μας”, κατέληξε.

Η «μάχη» για τις έδρες

Δύσκολα ο Μακρόν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του Elabe, το Ensemble μπορεί να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες και το Nupes (Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα) από 170 έως 220 έδρες, καταφέρνοντας έτσι κι αλλιώς μεγάλη αύξηση από τις εκλογές του 2017.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos δίνει από 255 έως 295 έδρες στο κόμμα του Μακρόν, 150 έως 190 στο αριστερό μέτωπο και από 15 έως 40 έδρες στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν. «Είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν… Κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια» υποστήριξε χθες η ίδια.

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι οι νέες συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου για το ποίους υποψηφίους θα στηρίξουν στις περιοχές όπου δεν έχουν δικό τους υποψήφιο.  Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον δεύτερο γύρο, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

Σημειώνεται ότι το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη, που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Φωτιές: Ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης στην Άνδρο – Νέα μέτωπα σε Εύβοια και Κομοτηνή

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν και σήμερα σε διάφορες περιοχές της...

Πυρκαγιές: Πολύ κακή αρχή κ. υπουργέ Κικίλια

Για καλή τύχη της κυβέρνησης, οι φωτιές ξεκίνησαν μετά τις εκλογές....
Διαφήμιση