«Βόμβα» στην παγκόσμια οικονομία – Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 307 τρισ. $ το 2023

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έφτασε το 2023 το παγκόσμιο χρέος, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) με το μέγεθος να ξεπερνά τα 307 τρισ. δολάρια.

Οικονομολόγοι έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους λαμβάνοντας υπόψιν και τα στοιχεία του ΔΝΤ: το 2020 ήταν στα 226 τρισ, το 2021 στα 303 τρισ -μια αύξηση που έχει να καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε απόλυτα μεγέθη, σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 100 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, φόβοι υπάρχουν για το ότι κάποιες χώρες ενδέχεται να μην μπορέσουν να εξυπυρετήσουν τα χρέη τους στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία ευθύνονται για πάνω από το 80% της συσσώρευσης του χρέους το 2023, ενώ ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία κατέγραψαν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Τουλάχιστον 100 χώρες καλούνται να μειώσουν δαπάνες σε τομείς όπως η Υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία αναφέρει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σημειώνει ότι το 2022 οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναγκάστηκαν να πληρώσουν ένα άνευ προηγουμένου κεφάλαιο, ύψους 443,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους τους. «Τα επίπεδα ρεκόρ χρέους και τα υψηλά επιτόκια έχουν θέσει πολλές χώρες σε τροχιά κρίσης», δήλωσε ο Ιντερμίτ Γκίλ, επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση