Βλάσης Αγτζίδης: «Σήμερα πληρώνουμε τα επίχειρα της Μικρασιατικής Καταστροφής» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Συνέντευξη του διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στον Πάρι Καρβουνόπουλο –

«Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη… Τρία χρόνια μεσολάβησαν μεταξύ των δύο συνθηκών και όλα άλλαξαν δραματικά για την Ελλάδα…Από δικά της τραγικά λάθη…Έναν αιώνα μετά φαίνεται ότι δεν διδαχτήκαμε πολλά.

Η ιστορία είναι πολύτιμο εργαλείο για να καταλάβουμε το παρόν και να εκτιμήσουμε τι έρχεται στο μέλλον. Ένα εργαλείο που όπως φαίνεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα διαχρονικά αρνείται να αξιοποιήσει.

Ο Βλάσης Αγτζίδης περιγράφει με καταιγιστικό τρόπο όλα όσα οδήγησαν όχι μόνο στις δύο συνθήκες αλλά και όσα δραματικά ακολούθησαν μέχρι την μεγάλη καταστροφή ,που ακόμη και σήμερα είναι πληγή που αιμορραγεί…Την καταστροφή της Σμύρνης…Πως καταφέραμε να την αφήσουμε να πέσει στις ορδές του Κεμάλ; Έχουν ενδιαφέρον όσα λέει ο Βλάσης Αγτζίδης και για τα τεράστια στρατιωτικά μας λάθη ,αλλά και για τους «συμμάχους» μαςα.

Υπάρχουν σήμερα ομοιότητες σε σχέση με εκείνη την εποχή; Ποια είναι σήμερα η Ελλάδα και ποια η Τουρκία;

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του :

«Η μικρασιατική καταστροφή υπήρξε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο βιβλίο αναλύονται οι δύο συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης), το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφτηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο Εθνικός Διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το Ζήτημα του Πόντου, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, οι αιτίες της μικρασιατικής καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας. Παρακολουθούμε, επίσης, την τύχη των προσφύγων του ’22 στην Ελλάδα (αποκατάσταση, αντιμετώπιση από τις πολιτικές δυνάμεις, σχέση με την αριστερά, εκλογική συμπεριφορά), καθώς και τους πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ».

Πηγή: militaire.gr

*Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικές Σχολής του ΑΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τη Η/Υ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία, όπως: -“Ποντιακός ελληνισμός: Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό ως την περεστρόικα” το 1990 -“Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό” το 1992 -“Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου” (επιμέλεια) το 1995 -“Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα”, το 1996, “Παρευξείνιος διασπορά: Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου” το 1997, “Οι Νιώτηδες της Κρήτης: Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις” το 2000 κ.ά.. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της “Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου”, 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τα άρθρα του, που ξεπερνούν τα 200 δημοσιεύτηκαν στα εξής έντυπα: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Ιστορικά, Έρεισμα, Ελλοπία, Επίκαιρη (Κύπρος), Εθνικός Κήρυξ (Νέα Υόρκη), Υπέρ (Λος Άντζελες), Ελληνική Διασπορά (Τιφλίδα), Akropoli (Μόσχα), Journal of refugee studies (Oξφόρδη), Pogrom (Γερμανία). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Υπηρέτησε σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό τραύμα και τη διαχείριση της μνήμης. Από το 2009 επιμελείται το Σεμινάριο Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, την ελληνική Διασπορά, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νίκος Φαραντούρης: Οι γαλλικές εκλογές και ο διάβολος

Σήμερα και πάλι, τα τέκνα του μίσους και του...

Πετάνε το μπαλάκι για τις τρύπες στο ΕΣΥ – Έκαναν λένε προσλήψεις αλλά… τα κενά παραμένουν

*Του Κώστα Παναγιώτου - Μητσοτάκης και Αδωνις επέμεναν ότι...

ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία Στέφανου Κασσελάκη μετά την επιστολή των 87

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Αμηχανία και παγωμάρα φαίνεται πως...
Διαφήμιση