*Του Βαγγέλη Σακκάτου –
Δεν περιορίστηκα στο να υπερασπιστώ τον Άρη, αλλά έδωσα και μια γενική εικόνα όσων είχα υπόψη μου από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Το βιβλίο αυτό άρχισα να το γράφω για να αντιδράσω σε ύβρεις και να υπερασπιστώ τη μνήμη του Άρη, που κάποιοι τη σκύλευσαν συνειδητά και με σύστημα. Ανάμεσά τους, πρώτος και καλύτερος, ο Γ. Ιωαννίδης, «δεύτερος τη τάξει, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1930», που οι συκοφαντίες του παρατίθενται στο βιβλίο «Ο Άρης και ο υπόκοσμος» των Γ. Πετρόπουλου, Ν. Χατζηδημητράκου και Γ. Σιούλα, όπου ο Άρης ελεεινολογείται αδιανόητα για κάποια πραγματικά ή όχι παραπτώματα των νεανικών του χρόνων, λες και είναι ο πρώτος νέος με κάποια παραπτώματα και, το κυριότερο, για το ότι έμεινε κατ’ αυτούς ανεξέλικτος! Ακόμα, στο εξώφυλλο αυτού του βιβλίου δηλώνεται ότι επιδιώκεται η «ανατροπή στην ως τώρα γνωστή βιογραφία του».
Ακολουθεί ο Θέμης Μαρίνος, ταγματάρχης εξ απονομής του αγγλικού στρατού, πράκτορας της Intelligence Service και στέλεχος της μυστικής αγγλικής υπηρεσίας Special Operations Executive (SOE-Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων), που ως μέλος της έχει έρθει στην Ελλάδα στον Γοργοπόταμο και μετά έμεινε για καιρό στη Ρούμελη σε συνεργασία με τους ζερβικούς. Από την άνοιξη δε του 1944 ήρθε στην Κεφαλονιά ως αντιπροσωπεία του ΣΣΜΑ (Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής), που μέχρι τη συμμετοχή και των ΗΠΑ στην απόβαση στην Ιταλία λεγόταν ΓΣΜΑ (Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής). Εκεί, αυτός με υπαρχηγό του, τον Γ. Λάζαρη, θεώρησαν τον ως τότε αντιπρόσωπο του ΓΣΜΑ, που συνεργαζόταν με το ΕΑΜ και είχε παίξει ρόλο ως ΓΣΜΑ στη νίκη της Μεραρχίας Άκουι εναντίον των Γερμανών, τον υπίλαρχο Γεράσιμο Γαλιατσάτο από το Βαρύ της Ερύσσου στη Βόρεια Κεφαλονιά, ως μη εκπρόσωπο και μόνο πράκτορα της Intelligence. Έτσι απαλλασσόταν των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι Βρετανοί απέναντι στην Άκουι, και σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, που είχαμε 300 γερμανικές εξορμήσεις στούκας την ημέρα, δεν φάνηκε ούτε ένα αγγλικό αεροπλάνο, ενώ ήταν δίπλα, στην Ιταλία.
Βασικός στόχος και εργασία αυτής της αποστολής, που πότε εμφανιζόταν ως αποστολή του ΣΣΜΑ στην Κεφαλονιά και πότε στην Επτάνησο, ήταν η δημιουργία της ΠΟΚ, της αιμοσταγούς ταγματασφαλίτικης οργάνωσης στην υπηρεσία των Γερμανών, που μαζί τους καθήμαξαν το νησί, κάμανε από κοινού, αρχές του καλοκαιριού του 1944, τις κοινές τους εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Αίνο και λεηλάτησαν και καθήμαξαν επίσης και τα κοντινά νησιά Ιθάκη και Λευκάδα. Ουσιαστικά συνένωσαν τις ταγματασφαλίτικες ληστοσυμμορίες του Γάκια (Πύλαρος), του Κηρυναίου Παπαδημάτου (Πυργί Σάμης) και του Ζήσιμου Κουτροκόη (Πόρος-Ελιός).
Εχοντας ζήσει σημαντικά γεγονότα εκείνης της εποχής, δεν περιορίστηκα μόνο στο να υπερασπιστώ τον Άρη από τους διάφορους διασυρμούς των διάφορων καλοθελητών, αλλά έδωσα και μια γενική εικόνα όσων είχα υπόψη μου από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που ο Άρης υπήρξε ο δημιουργός τους.
* Ο Βαγγέλης Σακκάτος είναι συγγραφέας

Υπάρχουν και χειρότερα…*
Στη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ του Ζέρβα, ο Ζέρβας αποδεδειγμένα συνεργαζόταν με τους Γερμανούς εναντίον του ΕΛΑΣ. Βλέπε σχετικά τις έρευνες του Βασίλη Μαθιόπουλου στα Αρχεία του Γ΄ Ράιχ στο βιβλίο του: «Η Ελληνική Αντίσταση 1941-1944 και οι “Σύμμαχοι”», στο κεφάλαιο «Ο Ζέρβας συνεργάζεται με τους Γερμανούς, την κατοχική κυβέρνηση και τα Τάγματα Ασφαλείας», εκδόσεις Παπαζήση, Β΄ έκδοση, 1980, σελίδες 229-239.
Ως προς την ποιότητα των πολιτικών απόψεων του Θ. Μαρίνου και της… «ιστορικής του αντικειμενικότητας», παραθέτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το προαναφερόμενο βιβλίο του, που το ένα αναφέρεται σε υποτιθέμενη σύλληψη από τον ΕΛΑΣ ενός συνεργάτη του με το όνομα Βλαχιώτης, στην Κεφαλονιά το 1944, που ο Θ. Μαρίνος ήταν απεσταλμένος του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, και το άλλο στην «ιστορική δικαίωση» της ΠΟΚ.
Όμως πριν επιστρέψει συνελήφθη από έναν έφιππο καπετάνιο του ΕΛΑΣ, ο οποίος με την ένοπλη ομάδα του τον τράβηξε βιαίως στο αρχηγείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ψηλά στο «μεγάλο βουνό». Παρ’ όλες τις εξηγήσεις και τα χαρτιά που έδειξε για πιστοποίηση της ταυτότητάς του, τον έκλεισαν σε ένα στρατόπεδο όπου είχαν συγκεντρώσει και άλλους κρατούμενους, από παπάδες μέχρι εγκύους γυναίκες. Εκεί διαπίστωσε με φρίκη ότι κάθε βράδυ έπαιρναν μερικούς από αυτούς και τους εκτελούσαν. Από το κελί του άκουγε τις συζητήσεις των ανταρτών και τις σχετικές περιγραφές των εκτελεστών (σελίδα 25). Κι όλα αυτά, την άνοιξη του 1944 στην Κεφαλονιά, στις κορφές του Αίνου, που οι αντάρτες είχανε δημιουργήσει εκεί, εκτός από στρατόπεδα συγκέντρωσης, και κελιά (;), από τα οποία οι κρατούμενοι άκουγαν τις συζητήσεις των θυτών τους… Αλλά υπάρχουν και χειρότερα.
* Απόσπασμα από το βιβλίο «Άρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος του αγώνα», από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη
ΠΗΓΗ: avgi.gr