Βαθαίνει η κρίση στο Ιράκ – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε νέα δίνη πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων έχει εισέλθει από χθες το Ιράκ μετά την ανακοίνωση του ισχυρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ ότι αποσύρεται οριστικά από τον πολιτικό βίο.

Με το άκουσα της παραίτησης χιλιάδες υποστηρικτές του ξεχύθηκαν στους δρόμους και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κυβερνητικό μέγαρο στη Βαγδάτη. Η έκρηξη βίας στην πρωτεύουσα του Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης (σ.σ. εκεί βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και πολλές πρεσβείες) έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη καθώς γίνεται χρήση πυροβόλων όπλων και ρουκετών σε μια ενδο-σιιτική διένεξη που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας και έβγαλε τον στρατό στους δρόμους και ενώ το βράδυ φαινόταν πως οδηγούμαστε σε αποκλιμάκωση της έντασης υπήρξε νέα αναθέρμανση των εχθροπραξιών.

Το ιστορικό της πολιτικής κρίσης

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε έναν πρωθυπουργό κοινής παοδοχής. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (εξασφαλίζοντας 73 έδρες από τις 329), το Ιράκ παραμένει χωρίς δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ή πρόεδρο.

Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν το κόμμα του αλ Σαντρ και το αντίπαλο Πλαίσιο Συνεργασίας είναι η ανάγκη διενέργειας εκ νέου εθνικών εκλογών. Όμως ο Σαντρ επιμένει να διαλυθεί πρώτα το κοινοβούλιο, ενώ η ηγεσία του Πλαισίου Συνεργασίς ιεραρχεί το διορισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η παρούσα βρίσκεται υπό την επιρροή του πανίσχυρου σιίτη ηγέτη.

Μετά την εισβολή στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και σύμμαχος του αλ Σαντρ Μουστάφα αλ Καζίμι ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας στην έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης.

Ο 48χρονος Μοκτάντα αλ Σαντρ, αντλεί τη νομιμοποίηση για την πολιτική του επιρροή από τα δεκάδες χιλιάδες μέλη που ανήκουν στο κόμμα του, το Σαντρικό Κίνημα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μαζί με την αποχώρησή του από την πολιτική θα κλείσει πολλά ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένειά του. Πρόσθεσε όμως ότι τα πολιτιστικά και θρησκευτικά ιδρύματα υπό τον έλεγχό του θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Στην ανακοίνωσή του επέκρινε τους άλλους σιίτες πολιτικούς ηγέτες επειδή δεν άκουσαν τις εκκλήσεις του για μεταρρυθμίσεις.

Ο αλ Σαντρ δεν έχει βρεθεί ποτέ στο τιμόνι της ηγεσίας του Ιράκ. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, τον Μάρτιο του 2003, η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε αστραπιαία, κυρίως όταν ίδρυσε τον Στρατό του Μάχντι, μια παραστρατιωτική οργάνωση που «αντιστεκόταν» στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Στη σημερινή ανακοίνωσή του δεν κάνει καμία αναφορά στον Στρατό του Μάχντι, ούτε στις Ταξιαρχίες της Ειρήνης (σ.σ. ένοπλη ομάδα υπό τον έλεγχό του) που ιδρύθηκαν το 2014, αφού η Μοσούλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης υπό τους ήχους διακεκομμένων πυροβολισμών και εκρήξεων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera στα αραβικά στην πόλη.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πλέον περιορίσει τους υποστηρικτές του αλ Σαντρ που βρίσκονται στο κυβερνητικό μέγαρο καθώς και στις γύρω περιοχές.

Πηγή που επικαλείται το Al Jazeera Arabic αναφέρει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των αντίπαλων σιιτικών ομάδων (του Σαντρ από τη μία πλευρά και του στρατιού και μελών της Χασντ αλ Σάαμπι).

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα το βράδυ σε όλη τη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Οι πυκνές εξελίξεις στην καρδιά του Ιράκ δεν έμειναν ασχολίαστες από τη διεθνή κοινότητα, αφού σε εκκλήσεις αποκλιμάκωσης προχώρησαν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα το βράδυ σε όλη τη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Οι πυκνές εξελίξεις στην καρδιά του Ιράκ δεν έμειναν ασχολίαστες από τη διεθνή κοινότητα, αφού σε εκκλήσεις αποκλιμάκωσης προχώρησαν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κρίση της παγκοσμιοποίησης, οι αιτίες και οι πιθανές συνέπειές της

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από...

Ψηφοθηρικά μέτρα-κοροϊδία από Μητσοτάκη / Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Επικοινωνιακό τέχνασμα Μητσοτάκη και μικρό πακέτο μέτρων, προκειμένου να...

Το μέγεθος… μετράει – Τι δεν καταλαβαίνει η αντιπολίτευση

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί οι αντιδράσεις της...

Ο Πούτιν πρότεινε να παγώσει η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, με ανταλλάγματα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει...
Διαφήμιση