Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ: Ποιοι βρέθηκαν απέναντι στον Ανδρουλάκη με σκληρή κριτική

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Αρκετά σκληρή και ευρεία ήταν κριτική που δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από σημαίνοντα πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία μέχρι τώρα βρίσκονταν αρκετά κοντά του, όπως οι Πέτρος Ευθυμίου, Πάρης Κουκουλόπουλος και Κώστας Σκανδαλίδης.

Με βάση, λοιπόν και τον σημαντικό αριθμό όσων ζήτησαν προσφυγή στη βάση, αλλά και τα δικά του λεγόμενα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να οδηγείται σε εσωκομματικές εκλογές, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για αυτές θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος και Χριστοδουλάκης οι πιθανότεροι υποψήφιοι

Δεδομένης της έντασης των απαντήσεων που δίνει ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά του ρεπορτάζ, ο ίδιος πρόκειται είναι ο ένας υποψήφιος της κούρσας, ενώ και ο Χάρης Δούκας χθες περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να θέσει και αυτός υποψηφιότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετά σοβαρά το σκέφτονται και οι Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι Παύλος Χρηστίδης, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, μάλλον απομακρύνονται από αυτό το ενδεχόμενο, αν και ακόμη δεν έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.

Αντεπίθεση Ανδρουλάκη σε όσους τον αμφισβήτησαν

Η φράση που ερμηνεύεται ως ενδεικτική των προθέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε νέες εκλογές ανάδειξης προέδρου είναι αυτή που ανέφερε κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης: «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης». Παράλληλα, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτέθηκε στους αμφισβητίες του κάνοντας λόγο για όσους παρίσταναν τους «Πόντιους Πιλάτους» όταν προέκυψαν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος για τα ομόφυλα ζευγάρια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τώρα ασκούν επικρίσεις για το πρόγραμμα και για τη λειτουργία των οργάνων. Παράλληλα, κατηγόρησε όσους «ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης», καθώς και εκείνους που εκφράζουν την άποψη ότι «η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα».

Επιδιώκει πολιτικό χαρακτήρα συζήτησης για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Σε ότι αφορά τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη στο εξής, στενοί του συνεργάτες ανέφεραν ότι θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του στην ανασύνθεση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη είναι επιβάλει συζήτηση πολιτικού χαρακτήρα και με αυτό το δεδομένο να αποδειχθεί ποιοί έχουν πολιτικό περιεχόμενο και ποιοι υπηρετούν κάτι άλλο. «Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κύμα κριτικής στον Ανδρουλάκη

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στην τοποθέτηση και το κλείσιμο του Νίκου Ανδρουλάκη στη χθεσινή συνεδρίαση, διάρκειας 8 ωρών, μεσολάβησε κύμα επικρίσεων εναντίον του, σε διάφορα επίπεδα έντασης. Ενδεικτικά:

 • Πέτρος Ευθυμίου: «Απολογισμός ΚΚΣΕ»
 • Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές»
 • Μιλένα Αποστολάκη: «Περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ»
 • Παύλος Χρηστίδης: «Πρέπει να αναζητηθεί τι έφταιξε και το ΠΑΣΟΚ πήγε στην τρίτη θέση»
 • Ευαγγελία Λιακούλη: «Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ ήταν θολό»
 • Θόδωρος Μαργαρίτης: «Να πάμε σε κάλπες για αξιολόγηση προσώπων και πολιτικών»
 • Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Η επίκληση της διαπλοκής γίνεται πάντα για να κατασκευαστεί εσωτερικός εχθρός»
 • Κώστας Σκανδαλίδης: «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου»
 • Παύλος Γερουλάνος: «Κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα»
 • Φίλιππος Σαχινίδης: «Αν χτυπήσει η πόρτα και δείτε να μπαίνει ο Κιμ (σ.σ. Γιονγκ Ουν) μην παραξενευτείτε»
 • Νάντια Γιανακοπούλου: «Η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική»

Περιορισμένος αριθμός μη επικριτικών στελεχών

Αντιθέτως, ήταν λίγοι αυτοί που υπεραμύνθηκαν ενός θετικού απολογισμού της κάλπης των ευρωεκλογών, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος είπε: «Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. (…) Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ». Επίσης, ο Μιχάλη Κατρίνης, αν και άσκησε κριτική, σημείωσε πως «η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει», κάτι που «το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα, δεν χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ».

Ευρεία συμφωνία για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Πάντως, φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, περιλαμβανομένου και του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρύτατη συμφωνία υπέρ μιας διαδικασίας συγκλίσεων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Πολλοί από όσους πήραν τον λόγο συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια ανασυνθετική πορεία της Κεντροαριστεράς.

Δούκας: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν υποχωρώ»

Από την χθεσινή συνεδρίαση ΠΣ-ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έλλειπε ένας από τους διαφαινόμενους πρωταγωνιστές της κούρσας για την εκλογή νέου προέδρου, δηλαδή ο Χάρης Δούκας, ο οποίος δεν συμμετέχει στο εν λόγω όργανο. Ωστόσο, μιλούσε το απόγευμα σε παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, με τίτλο «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;», από όπου τόνισε: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για αυτό» (…) «Δεν με πτοούν οι επιθέσεις, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν υποχωρώ». Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρήθηκε βήμα που απέχει ελάχιστά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...

Ανδρέας Ξανθός: «Ανένδοτος αγώνας» για τη δημόσια περίθαλψη

Η αποδιοργάνωση και τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στο...

Λάστιχο το ωράριο εργασίας, η κυβέρνηση κοροϊδεύει και οι βιομήχανοι τρίβουν τα χέρια τους

«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, είναι "έκτακτη βάρδια"». «Το 5ήμερο...
Διαφήμιση