Βαρκελώνη: Τέλος στη βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) για τουρίστες, ως το 2028

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε ουσιαστικά και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του «εξευγενισμού» της Βαρκελώνης, προχωρά ο δήμαρχος της πόλης Τζαόμα Κολμπόνι ανακοινώνοντας ότι όλες οι τουριστικές κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb, booking κτλπ) θα καταργηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2028.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο δήμαρχος πόλης ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άδειες για 10.100 περίπου τουριστικά διαμερίσματα θα λήξουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος στέγασης και γίνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, σημαίνει ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν σε διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού κατά 38%.

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει γίνει κινητήρια δύναμη παραγωγής ανισοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους, τόνισε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης προσθέτοντας ότι «αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση».

Τη στήριξή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης εξέφρασε η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ, κάνοντας λόγο για «απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Retuers, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στον κόσμο– ωστόσο οι κάτοικοί της τιμωρούνται σε ορισμένα μέρη, καθώς ο «εξευγενισμός» (gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις είναι όλο και πιο καυτό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ισπανία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

*Της Ιωάννας Δρόσου - Σαράντα μέρες έχουν περάσει από...

Η ψηφιακή ζωή γεννά ψηφιακά άγχη και technnostress

*Της Εύας Αναστασιάδου - Πρόσφατα συνάντησα έναν παιδικό φίλο που...

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...
Διαφήμιση