*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –
Η κυβερνητική ανικανότητα και ολιγωρία έχει δημιουργήσει την συνθήκη μιας δωρεάν «προεκλογικής καμπάνιας» υπέρ των νεοναζί του Κασιδιάρη. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις εξελίξεις που έχουν οδηγήσει στο να έρχεται για ψήφιση σήμερα, η 3η κατά σειρά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην μετάσχει το νεοναζιστικό μόρφωμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη στις εκλογές. Δηλαδή την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής, πριν τις εκλογές.
Η τροπολογία που έχει κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπει διευρυμένη σύνθεση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασμών, αναμένεται να «περάσει» με την θετική ψήφο της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις και ο «θόρυβος» που έχουν ξεσηκώσει, αντικειμενικά συμβάλουν σε μία άνευ προηγούμενου «διαφήμιση» και «ηρωοποίηση» των νεοναζί. Μάλιστα μόλις μερικές εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες.
Η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο για να διευθετήσει τον – αυτονόητο- αποκλεισμό των νεοναζί από την εκλογική διαδικασία, έγκαιρα αλλά και αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά επέλεξε να παίζει ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι» με τον χώρο. Αυτά ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο φυλακισμένος Κασιδιάρης, είχε όλες τις ανέσεις για να κάνει προεκλογική εκστρατεία από το κελί του, υπό την «εποπτεία» της γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής στην οποία θήτευσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επικεφαλής η Σοφία Νικολάου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν θέσει το ζήτημα της πρόνοιας για τον αποκλεισμό των νεοναζί από θέσεις εξουσίας συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στις εκλογές ήδη από το Φθινόπωρο του 2020! Μάλιστα είχαν καταθέσει σχετικές προτάσεις και προβληματισμό την περίοδο εκείνη στην Βουλή και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα μια και έτυχε να συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου του. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δια του υπουργού είχε απαντήσει ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα μεθοδικά στο μέλλον. Δείχνοντας – τότε- ότι το ενδιαφέρον της για την υπόθεση αυτή δεν εστιάζονταν κατά κύριο λόγο στον αποκλεισμό του νεοναζιστικού λόγου, αλλά σχετίζονταν με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να «ανοίξει» το ζήτημα αυτό – με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – στις αρχές του 2023, που αντικειμενικά ήταν χρονιά εκλογών. Με αποτέλεσμα να ψηφίσει τελικά στις 8 Φεβρουαρίου νομοθετική ρύθμιση η οποία εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ανεπαρκής. Αφού σήμερα η κυβέρνηση ζητά ψήφο σε νέα – «συμπληρωματική» όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης – τροπολογία. Στις αρχές Φεβρουαρίου μάλιστα η κυβέρνηση απέρριψε ως μη αποτελεσματικές τις νομοθετικές προτάσεις που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είτε αυτή που πρότεινε να μην μετέχουν στις εκλογές σχήματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο, είτε την πρόταση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με μορφή τροπολογίας.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε άλλωστε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση πως «έχουν γίνει χορηγοί της Ακροδεξιάς. Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουν για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη. Η τρίτη. Το θέμα θα είχε λυθεί πάρα πολύ απλά όχι δίνοντας τη δικαιοδοσία σε δικαστές να αποφασίσουν, αλλά κάνοντας μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή ότι απλά δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία». Τόνισε μάλιστα πως «η μάχη απέναντι στον φασισμό, στον νεοναζισμό και στον Κασιδιάρη και στον χρυσαυγιτισμό, δεν κερδίζεται με διατάγματα διάτρητα και αντισυνταγματικά».
Παρόλα αυτά παρά τις προφανείς κυβερνητικές ευθύνες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάσταση για προεκλογικούς λόγους. Με το σκεπτικό αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η μη υπερψήφιση της τροπολογίας «αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή».
Μια δήλωση που αντικειμενικά αφορά και το ΚΚΕ, το οποίο επίσης δεν πρόκειται να ψηφίσει την συγκεκριμένη τροπολογία. Μάλιστα η βουλευτής του Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτή την ρύθμιση «όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο, ούτε εσείς, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην σέρνεται εδώ και πάνω από 8 χρόνια η δίκη (σ.σ της Χρυσής Αυγής)». Επισήμανε επίσης αναφορικά με την τροπολογία πως συνιστά την δημιουργία «ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί στην πραγματικότητα τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων» ενώ εκφράζει την αντίληψη της «θεωρίας των δύο άκρων».
Πηγή: news247.gr