Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης, άν τον αφήσουμε, θα ιδιωτικοποιήσει και τον αέρα” (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην τελευταία του παρέμβαση στη Βουλή πριν το κλείσιμό της ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στρέψει τα βέλη της κριτικής του σε όλα τα επίμαχα κομμάτια της κυβερνητικής πολιτικής.

Αφού στηλίτευσε την απουσία του Πρωθυπουργού από την αίθουσα αλλά και το γεγονός ότι αρνείται τηλεμαχία των δύο, ο κ. Τσίπρας άρχισε την κριτική του από την οικονομία και συγκεκριμένα το ζήτημα της φορολόγησης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μείωσε τους φόρους, παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως καταγράφηκαν σχετικές μειώσεις, κυρίως στο ΦΠΑ ενώ τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν μπόρεσε να αυξήσει ούτε τις επενδύσεις παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό χρησιμοποίησε και σημεία πρόσφατης συνέντευξης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Μίλησε για ένα μεγάλο σχέδιο αναδιανομής εισοδήματος από τους μεσαίους, στους πλούσιους και στους ισχυρούς αλλά και υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα, υπερκέρδη, που κατά την οπτική του κ. Τσίπρα χρηματοδότησε η κυβέρνηση με κρατικό χρήμα μέσω των ενισχύσεων “και των διάφορων κουπονιών που μοιράσατε”.

Ως προς τους μισθούς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απώλεια 40% στο εισόδημα όσων αμείβονται με μισθό μέχρι 750 ευρώ αλλά και για ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου. “Που είναι οι πολλές και καλές δουλειές που υποσχεθήκατε” τόνισε χαρακτηριστικά. Εκανε λόγο για εξαπάτηση των συνταξιούχων της χώρας μέσα και από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Μίλησε για “εκκωφαντική αποτυχία στην υπόθεση της πανδημίας” και για “θλιβερά ρεκόρ που έχουμε αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας“. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε πλάτες ακόμα και μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν “σε εξέλιξη το πάρτι των απευθείας αναθέσεων”.

Στην αναφορά για την παιδεία τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε deals “ακόμα και με θέμα τα προσωπικά δεδομένα γονιών και μαθητών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης αλλά και τα “χαμένα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία”.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας “όταν θρηνούμε ακόμα τους 57 των Τεμπών”. “Είχαμε την αστυνομία να καταπολεμά το έγκλημα” τόνισε “και όχι να συνεργάζεται μ’ αυτό”. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών και είπε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ασφάλεια όταν “ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το μισό του υπουργικό του συμβούλιο”;.

“Γιατί δεν βάζετε τον κ. Πάτση και την κα Νικολάου στα ψηφοδέλτια αφού όλους τους άλλους τους βάλατε” αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη, ο κ. Τσίπρας.

Η λειτουργία της Βουλής καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας ήταν κατά τον Αλέξη Τσίπρα “προβληματική” και “πρότυπο κακής νομοθέτησης”. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να ιδιωτικοποιήσει το νερό και έκανε λόγο για “κωλοτούμπα Μητσοτάκη μετά από την κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας” γιατί “ο ελληνικός λαός κατάλαβε τις μεθοδεύσεις σας”.

“Αυτό ψηφίσατε ουσιαστικά λίγες ημέρες μετά τα Τέμπη” τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τόνισε ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού έγινε αντιληπτή με βάση τα ακόλουθα:

  • Με το διαγωνισμό παραχώρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022, και
  • Με τη ρύθμιση Σταϊκούρα στο Νόμο 4964 του περασμένου Ιουλίου, που επιχείρησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
  • Με τη δημόσια προαναγγελία, ήδη από το 2020 του σχεδίου συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, και την εκπόνηση μελετών για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες υποδομές.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα και όχι μετά τις εκλογές στην επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. “Αλλά δεν θα το κάνετε” συμπλήρωσε. “Αν αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, θα ιδιωτικοποιήσει και τον αέρα που αναπνέουμε, αυτή είναι η λογική του”.

“Για αυτό και τελικά τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ πιο καθαρά από ότι νομίζετε. Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό Δημόσια αγαθά ; Ή εμπόρευμα για ξεπούλημά και αισχροκέρδεια;” κατέληξε.

Τσίπρας για κόμμα Κασιδιάρη: Είστε οι καλύτεροι χορηγοί του

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στο ζήτημα της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη. Τόνισε πως είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις, ότι τάχα κλείνουμε το μάτι στη ΧΑ. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα”.

“Λέμε λοιπόν” συμπλήρωσε “όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν μας ακούσατε. Φέρατε πρώτα μία τροπολογία που παραβιάζει το Σύνταγμα και εν συνεχεία ο κ. Γεραπετρίτης συναντιόταν με δικαστικούς σε καφενεία γύρω από το Μαξίμου”.

“Η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη” συμπέρανε ο κ. Τσίπρας.

Σ’ αυτό το σημείο στόχευσε και τον Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι “ θα ήταν σουρεαλιστικό να μας κατηγορήσει ότι κλείνουμε το μάτι στη Χρυσή Αυγή αυτός που ήταν γραμματέας στη Νεολαία ΕΠΕΝ. Ευτυχώς δεν το έκανε, αλλά το έκανε ο Πρωθυπουργός”.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Θεωρίες συνωμοσίας; Όχι ακριβώς πια

*Του Θέμη Τζήμα - Πριν κάποιο καιρό είχαμε γράψει...

Ο Μητσοτάκης λέει αντίο στην αυτοδυναμία, κρίσιμη η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ…

*Γράφει ο Γιώργος; Καρελιάς - Το πολιτικό τοπίο μετά...
Διαφήμιση