Τσελέντης – Λέκκας: Αναμένονται μετασεισμοί 7 Ρίχτερ στην Τουρκία – Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η δόνηση των 7,8 Ρίχτερ και οι συνεχείς ισχυρότατοι μετασεισμοί που προσεγγίζουν ακόμη και τα 7 Ρίχτερ οδηγούν τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας να ζήσουν για πολλούς μήνες ένα δράμα με χιλιάδες νεκρούς, προέβλεψαν με δηλώσεις τους ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Τα πράγματα είναι άσχημα», είπε ο κ. Τσελέντης στο Open, καθώς «ο σεισμός έγινε πάνω σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ρήγμα, στα όρια της πλάκας της Αραβίας και αυτής της Τουρκίας … με απλά λόγια, η ήπειρος της Αφρικής πηγαίνει βόρεια. Σπρώχνει την πλάκα της Αραβίας, που σπρώχνει την πλάκα της Τουρκίας προς τα δυτικά. Είναι ρήγμα πάρα πολύ μεγάλο, δεν έχουμε τέτοια στον ελλαδικό χώρο. Φοβάμαι ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, θα είναι χιλιάδες».

Ταυτόχρονα, «ανακάλεσε την περίοδο που είχε βρεθεί στην περιοχή, πριν από 7 χρόνια, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Η ποιότητα των κατασκευών, ακόμη και των σύγχρονων, ήταν άσχημη … Αυτοι οι σεισμοί έχουν πάρα πολλούς και πάρα πολύ μεγάλους μετασεισμούς, θα έχουμε σίγουρα μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Φανταστείτε, σε ήδη επιβαρυμένα κτίρια τι θα γίνει. Θα έχουμε συνεχόμενες δονήσεις για πολλούς μήνες ακόμα, δυστυχώς εκεί θα γίνει ένα δράμα». 

Νωρίτερα στο ίδιο κανάλι ο κ. Λέκκας είπε ότι με βάση την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς και από τα κτίρια στην Τουρκία, «θα έχουμε εκατοντάδες νεκρούς», καθώς «τα κτίρια εκεί, ακόμη και τα σύγχρονα, έχουν πολύ μεγάλη τρωτότητα, δεν έχουν επαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς, τα υλικά δεν είναι τόσο ποιοτικά, γενικά ο σχεδιασμός τους είναι υποδεέστερος».

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στα ερωτήματα για το αν επηρεάζει αυτή η σεισμική δραστηριότητα τα ρήγματα στην Ελλάδα. «Είμαι κατηγορηματικός, καμία απολύτως σχέση. Η πιθανότητα να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα είναι πάρα πολύ μικρή», όπως είπε.

«Στην Ελλάδα έχουμε το ευτύχημα να έχουμε τον καλύτερο αντισεισμικό προσανατολισμό στον ευρωπαϊκό χώρο, να έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς. Ο δομικός ιστός μετά το 1980 είναι καλός. Τα παλιά κτίρια είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος.

Στο ερώτημα αν ο καινούργιος δομικός ιστός της Ελλάδας θα άντεχε μία δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης απάντησε «φυσικά, τα καινούργια μας κτίρια είναι άτρωτα». Από την άλλη, υπογράμμισε ότι στα «παλιά» κτίρια δεν περιλαμβάνονται μόνο χαμηλά κτίρια, αλλά και «πολυκατοικίες όπως της δεκαετίας του ’60», που συνθέτουν μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

«Είμαστε απόλυτοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει» τον ελλαδικό χώρο το χτύπημα του Εγκέλαδου στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο κ. Λέκκας.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στο Κάιρο για εκεχειρία

Κενές περιεχομένου αποδείχθηκαν οι σημερινές αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις...

Δώρο της κυβέρνησης στον εγχώριο φασισμό

Η είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού...

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...
Διαφήμιση