Τροχονόμος συμφερόντων η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Το SMS στους υπουργούς και η επόμενη μέρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Πουλακίδα –

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου της 23ης Μαρτίου στα κινητά των υπουργών και των βουλευτών έφτασε ένα μήνυμα από το Μαξίμου. Τους καλούσε να αναρτήσουν στα κοινωνικά τους δίκτυα μια εικόνα με το πρωτοσέλιδο του Βήματος για τη μονταζιέρα στις συνομιλίες των Τεμπών και πάνω του μια σφραγίδα «Fake News».

«Όλοι οι υπουργοί προχωρούμε σε αναρτήσεις», έγραφε το μήνυμα παραπέμποντας σε υλικό που τους είχε στείλει ο Γιάννης Μπρατάκος. Οι περισσότεροι εκόντες -άκοντες ανταποκρίθηκαν, αλλά κάποιοι κορυφαίοι έκαναν ότι δεν το είδαν. Ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλαδή οι δύο δημοφιλέστεροι υπουργοί… Τι προκάλεσε εντύπωση στους παροικούντες την Πειραιώς; Ότι οι προερχόμενοι από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ υπουργοί έκαναν τις αναρτήσεις που τους ζήτησε το Μαξίμου. Όμως, τις ίδιες ώρες που το Μαξίμου ζητούσε δηλώσεις στήριξης του Μητσοτάκη και αποκήρυξης του Μαρινάκη, υπουργοί και (κυρίως) βουλευτές καλούσαν το Μαξίμου να τα βρει με τον Μαρινάκη! Τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα, μέσα στις μέρες της εθνικής παλιγγενεσίας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το συγκρότημα Μαρινάκη ήταν το πρώτο δείγμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποσταθεροποιηθεί.

Αποσταθεροποίηση made in USA

Υπογραμμίζεται ότι η πολιτική απονομιμοποίηση δεν είναι μόνο εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός τελικά δεν θα πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπως σχεδόν είχε ανακοινωθεί. Τελικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν αλλάζει το πρόγραμμά του ούτε για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ με έναν αρχηγό κράτους που τον στηρίζει με τα μπούνια και απέναντι στον Τραμπ. Ούτε μια γνωστή εταιρεία εξοπλιστικών συστημάτων βοήθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η αποτυχία Μητσοτάκη να συναντήσει τον Μπάιντεν έρχεται παρά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τις αμερικανικές φρεγάτες που χαρακτηρίζονται ως «αλουμινότρατες» και το Forbes συνιστούσε στο αμερικανικό Ναυτικό να μην τις αποσύρει μετά από μόλις 8 χρόνια πλεύση, αλλά να τις βουλιάξει! Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και στις σχέσεις του με τη Γαλλία του Μακρόν, ακόμα και με τον Ουκρανό Ζελένσκι, ο οποίος ουσιαστικά «τον έδωσε» γράφοντας (στο Χ) για συμφωνίες που έχουν κάνει μεταξύ τους για αντιαεροπορικά συστήματα.

«Υπουργόπολη» αντί για έργο 60 εκατ.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες για να εκλεγεί πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδυναμία τήρησης των υποσχέσεών του. Σε συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ προτάθηκε στην Ελλάδα να κατασκευάσουν τα ΕΑΣ οβίδες 155 χιλ. για την Ουκρανία. Η παραγγελία ήταν της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και σήμαινε 24ωρη λειτουργία, τρεις βάρδιες και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της ΕΑΣ στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι τα ΕΑΣ είναι σε διαδικασία μετακίνησης από τον Υμηττό στο Λαύριο, διότι στον Υμηττό υπάρχει το σχέδιο Σκέρτσου (εγκεκριμένο από τον Κ. Μητσοτάκη) να δημιουργηθεί «υπουργόπολη» με μετακίνηση όλων των υπουργείων στον ίδιο χώρο. Για το σχέδιο ενδιαφέρονται συγκεκριμένοι εργολάβοι, που σημαίνει ότι πάρκο δεν θα γίνει και τα συμφέροντα έχουν λάβει υποσχέσεις.

Εκνευρισμός

Οι υποσχέσεις που έδωσε κυνηγούν τον Κ. Μητσοτάκη όσο δεν τις εκπληρώνει και πλέον βλέπει γύρω του εχθρούς. Στις 21 Μαρτίου το Mega παρουσίασε δημοσκόπηση της Metron Analysis όπου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έχει «βουτιά» 4% μέσα σε ένα μήνα, υποχωρώντας στο 24,6%, ενώ έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη δεύτερη θέση. Λίγες μέρες νωρίτερα, παρόμοια εικόνα έδειχνε και άλλη δημοσκόπηση, με τη Ν.Δ. στο 24,3%. Την επομένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο εξωτερικό και λέγεται πως όταν τον ρώτησε συνεργάτης του για τη δημοσκόπηση απάντησε κοφτά ότι το Mega είναι αντιπολιτευόμενο κανάλι…

Γνώριζε τη συνάντηση

Ακολούθησε το δημοσίευμα του Βήματος που προκάλεσε εκνευρισμό στον πρωθυπουργό. Όλοι όσοι ζουν το Μαξίμου τα τελευταία χρόνια θεωρούν δεδομένο ότι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος είχαν ενημερώσει για την επίσκεψη στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη και ενδεχομένως να πήραν άδεια. Φαίνεται όμως ότι είχαν πάρει άδεια για επαγγελματική επίσκεψη. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός τούς επεσήμανε το πρωί της Πέμπτης, όταν τους κάλεσε να παραιτηθούν, ότι έπρεπε να αποχωρήσουν όταν είδαν την παρέα και όχι να καθίσουν πέντε ώρες με πούρα και ουίσκι χωρίς να μπορέσουν να μιλήσουν επί της ουσίας με τον οικοδεσπότη. Γι’ αυτό πηγές του Μαξίμου μιλούσαν, το απόγευμα της Πέμπτης, για «λάθος μήνυμα» που έστειλε η παρουσία των υπουργών στο σπίτι του επιχειρηματία, την ώρα που ο πρωθυπουργός έγραφε την ομιλία του με την οποία επιτίθονταν στον επιχειρηματία (χωρίς, βέβαια, να βρει το θάρρος να τον κατονομάσει…).

Αλλα ο Μητσοτάκης, άλλα ο Σκέρτσος, άλλα ο Μαρινάκης

Η εικόνα του επιτελικού κέντρου της κυβέρνησης δείχνει απόλυτη σύγχυση. Στη Βουλή ο Άκης Σκέρτσος διέψευδε ως «μυθεύματα» την παρουσία των υπουργών, την ίδια ώρα στο μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης έλεγε ότι ήταν «φιλικού επιπέδου» συνάντηση και ο πρωθυπουργός τούς ζητούσε τις παραιτήσεις τους! Όμως η εικόνα αρρύθμιστης μπάντας πλέον είναι το μικρότερο πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα (ασχέτως αν είναι ακριβής ή όχι) είναι πως υπουργοί του Μαξίμου λειτουργούν ως εκπρόσωποι μεγαλοεπιχειρηματιών: αυτοί που έφυγαν του Πειραιά, εκείνον που διέψευδε τον δείχνουν ως άνθρωπο του μεγαλοπαράγοντα της Β΄ Πειραιά και πάει λέγοντας.

Πόλεμος επιχειρηματιών

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν βρίσκουν modus vivendi και δείχνουν το σύστημα Μητσοτάκη ως υπεύθυνο. Το κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι δημιούργησε ευνοϊκό καθεστώς για έναν παραγωγό ενέργειας, ο οποίος έχει γιγαντωθεί. Ότι δεν κινείται με αρχές, αλλά έλκεται από τις πιέσεις των συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πληροφορία για εσπευσμένη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλαφούζου ακολουθήθηκε από το κύριο άρθρο της Καθημερινής που διαπιστώνει «πρόβλημα λειτουργίας του Μαξίμου και της κυβέρνησης». Άρα κάποιος πρέπει να πάει εκεί να φτιάξει τα πράγματα. Ίσως κάποιος που έφυγε κακήν κακώς και δεν θέλει να τον βλέπει ο Μαρινάκης – αλλά σήμερα ποιος στο Μαξίμου νοιάζεται για το τι θέλει ο Μαρινάκης;

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα

*Του Αλέξανδρου Γούλα - Η μητέρα των μαχών τη...

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...

Ελληνική οικονομία: Μήπως ετοιμάζεται μια νέα φούσκα;

*Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας - Δύο βασικά χαρακτηριστικά της...
Διαφήμιση