Τουρκία – Εκλογές: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Φαβορί ο Ερντογάν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι τελευταίες – κρυφές – δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δίνουν προβάδισμα από τέσσερις έως οκτώ μονάδες στον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας, ενόψει του αυριανού, πρωτόγνωρου στα χρονικά της χώρας δεύτερου γύρου των εκλογών.

Σύμφωνα με το Open TV, μία δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7,5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα δίνει 53,7% στον Ερντογάν και 46,3% στον Κιλιτσντάρογλου. Μια δεύτερη δίνει και πάλι προβάδισμα του Ερντογάν, με 4 μονάδες διαφορά και συγκεκριμένα 51,9% για τον Ερντογάν και 48,1% για τον Κιλιτσντάρογλου.

Υπάρχει ωστόσο και μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, που παρά το γεγονός ότι πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Είναι η ORC Research που δημοσιεύει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48,6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51,4%.

Την ίδια ώρα, οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο αντιπάλων, καλά κρατούν. Ο υποψήφιος της ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος – από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής, τις αρχές πως τον εμπόδισαν να στείλει SMS με τα οποία ήθελε να ενημερώσει δημοσιογράφους πως θα συμμετείχε σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Κατ’ αυτόν, η παρεμπόδιση έγινε «από την Αρχή Ελέγχου των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS), κατά διαταγή του Ερντογάν». Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι του προέδρου το έκαναν «γιατί φοβούνται» και χαρακτήρισε δειλό τον Ερντογάν, ο οποίος του απάντησε μέσω συνέντευξης, ότι έτσι κι αλλιώς δε θα μπορεί να κυβερνήσει αφού δεν έχει τον έλεγχο της Βουλής, ενώ, μετά από δύο προεκλογικές εκστρατείες, η κούραση είναι εμφανής με τον τηλεοπτικό φακό να πιάνει τον «σουλτάνο» να αποκοιμάται την ώρα της συνέντευξης.

Στον αυριανό επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο, προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κιλιτσντάρογλου (44,5%).

Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν ως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη (1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.) απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο. 

Σημαντική παράμετρος στο αυριανό αποτέλεσμα είναι και η αποχή, που στον πρώτο γύρο κυμάνθηκε μεν στο 13%, ωστόσο πρόκειται για 8,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους. 

Στο μεταξύ, ο τρίτος του πρώτου γύρου, ο Σινάν Ογάν (5% των ψήφων), άλλοτε στέλεχος του MHP, τάχθηκε υπέρ του κ. Ερντογάν, ενώ τα δυο στρατόπεδα φλέρταραν μετά τη 14η Μαΐου με τους υπερεθνικιστές, με την προσπάθεια να προσελκυστεί η ψήφος της ακροδεξιάς να αλλάζει τελείως τη μορφή της εκστρατείας.

Στη Δύση έχουν αρχίσει να προεξοφλούν τη νίκη Ερντογάν και η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται. Το πρωί του Σαββάτου υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου, καθώς ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εθνικού νομίσματος, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Fake news, ΜΜΕ και νοθεία

«Καλύπτω προεκλογικές εκστρατείας εδώ και δεκαετίες, ουδέποτε είχα δει τόσα πολλά «fake news», τόσο προσβλητικές και ομοφοβικές δηλώσεις», συνοψίζει ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet («Δημοκρατία», κεντροαριστερά), εξόριστος στο Βερολίνο, που λέει πως τον θλίβει το ότι η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε «με τον τρόπο που άρμοζε», ούτε «κάλεσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) επικρίνει την ανισορροπία στην προβολή των υποψηφίων — ο αρχηγός του κράτους μονοπωλεί τις τηλεοπτικές οθόνες.

Για τον Ερόλ Εντέρογλου, τον αντιπρόσωπο της RSF στην Τουρκία, «το σύστημα των μέσων ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί» αποτελεί από μόνο του μέσο νοθείας των εκλογών, καθώς «στερεί» από τους τούρκους πολίτες τον δημοκρατικό διάλογο.

Ο Μεντερές Τζινάρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπασκέντ (Άγκυρα), επέκρινε την αντιπολίτευση, που φάνηκε «ανίκανη να παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον της Τουρκίας» και πρόβαλε «αποκλειστικά και μόνο τις αποτυχίες της κυβέρνησης και του προέδρου». Όμως, πρόσθεσε, «ακόμη κι αν οι ψηφοφόροι δεν συμφωνούν με κάποια κόμματα της συμμαχίας, δεν έχουν την πολυτέλεια να μην ψηφίσουν».

Το HDP μάλλον συμφωνεί. Παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε, και παρά την όψιμη συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου με μικρή υπερεθνικιστική, ξενοφοβική παράταξη, το κόμμα κάλεσε ξανά την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Και μέσω Twitter, την Παρασκευή, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, μορφή του HDP, στη φυλακή από το 2016, επανέλαβε την έκκληση από το κελί του: «Δεν υπάρχει τρίτος γύρος σε αυτή την ιστορία! Ας αναδείξουμε πρόεδρο τον κ. Κιλιτσντάρογλου, για να αναπνεύσει η Τουρκία. Πηγαίνετε στις κάλπες, ψηφίστε».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...
Διαφήμιση