«Νερό στο κρασί του» βάζει πλέον ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσον αφορά τις αξιώσεις του Κιέβου σε περίπτωση συμφωνίας για τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Μιλώντας στο Sky News, ο Ζελένσκι δήλωσε πως συναινεί τώρα στη λήξη του πολέμου, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν η Ρωσία δεν επιστρέψει άμεσα τα εδάφη που έχει κατακτήσει στο πεδίο των μαχών. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν τεθούν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» τα εδάφη που έχει αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχό της η Ουκρανία, προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου».
Όσο για τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, η προοπτική είναι να υπάρξει διαπραγμάτευση (σε δεύτερο χρόνο και μέσω διπλωματίας) για την επιστροφή τους. Συνεπώς, ο Ζελένσκι φαίνεται να αποδέχεται πλέον ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας θα μείνουν εκτός της συμφωνίας, τουλάχιστον για την ώρα.
Συνεπώς, ο Ζελένσκι παζαρεύει τα ουκρανικά εδάφη, προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός: ένα γεγονός ενδεικτικό προφανώς της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο του πολέμου και εν όψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί πως θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο.
Βεβαίως, ο Ουκρανός πρόεδρος βάζει στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως αποτελεί «κόκκινη» γραμμή η ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη “θερμή φάση” του πολέμου, πρέπει να μπει υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το έδαφος της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και στη συνέχεια, στο [κατεχόμενο] έδαφος της Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω με διπλωματικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Ζητούν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα φέρεται να προέτρεψε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στο Κίεβο να ενταχθεί στη συμμαχία, κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Την παραπάνω πληροφορία έδωσε το Reuters, επικαλούμενο σχετική επιστολή, για την οποία έχει γνώση.
Το Κίεβο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του πολέμου. Ωστόσο η υποβολή μιας άμεσης πρόσκλησης, θα έδειχνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας από τους κύριους στόχους του, που είναι να αποτρέψει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Το ΝΑΤΟ έχει διακηρύξει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «αμετάκλητη» πορεία προς την ένταξη. Αλλά δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση ούτε έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της.
Πάντως, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας να προσκαλέσουν την Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση και των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
► Νωρίτερα, ο Ζελένσκι καθαίρεσε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι «ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές για να επιτύχει πλήρως τους στόχους του κράτους μας».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr