Το υπουργείο Υγείας βάζει οριστική ταφόπλακα στη δημόσια περίθαλψη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποκλειστικά υπεύθυνη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αντί της σοβαρής ενίσχυσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία, αντί για μόνιμες  προσλήψεις προσωπικού  και σημαντική αναβάθμιση  των αποδοχών των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, επιλέγει να εφαρμόσει  το ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», τονίζει το Τμ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξηγεί:

«Με το σχέδιο νόμου, θεσμοθετείται η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Ταυτόχρονα, ιδιώτες γιατροί μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία. Κατά συνέπεια, καταργείται νομοθετικά η -κομβικής  σημασίας για το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ- εργασιακή σχέση των γιατρών ( ΠΑΑ),  που αποτελούσε δομικό χαρακτηριστικό του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ.  Δηλαδή, ακυρώνεται στην πράξη  το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία κομματικού στρατού και πελατειακού μηχανισμού στις δημόσιες δομές υγείας, με ευνοιοκρατικές  ρυθμίσεις για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και με καθοριστικό  το ρόλο  της προφορικής συνέντευξης για την πρόσληψη γιατρών στο ΕΣΥ. 

Όσο για τη ρύθμιση ομάδας νοσοκομείων, όπου υποχρεωτικά θα μετακινούνται οι ειδικευόμενοι στη διάρκεια της ειδίκευσής τους, αν πρόκειται να αξιοποιηθεί για την καλύτερη εκπαίδευσή τους είναι συζητήσιμη. Εάν όμως, αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο για να “μπαλώνονται” τα κενά των νοσοκομείων τότε, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Με την πρόταση νόμου, η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει το σχέδιό της για άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας και υπαγωγή της υγείας στους νόμους της αγοράς.  Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί, στους οποίους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας λέει ωμά ότι η μόνη προοπτική για να αυξήσουν το εισόδημά τους είναι να “τα πάρουν” από τους ασθενείς και τους εξωθεί στο «κυνήγι» του ασθενή-πελάτη.  Αλλά και οι ιδιώτες γιατροί, που θα βρεθούν σε μειονεκτικό ανταγωνιστικό περιβάλλον και επιπλέον θα καλούνται να προσφέρουν αποσπασματικά υπηρεσίες στις δημόσιες δομές, όποτε υπάρχει ανάγκη. Τέλος, χαμένοι είναι και οι νέοι γιατροί, που βλέπουν να  απαξιώνεται το ιατρικό έργο και να εξανεμίζεται κάθε προοπτική αξιοπρεπούς  επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης στη χώρα. Μόνοι κερδισμένοι προφανώς είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Απέναντι, στα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους θα βρουν το κοινό μέτωπο των συνδικάτων και των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, των ασθενών και των προοδευτικών πολιτών. Η κατηγορηματική απόρριψη του Ν/Σ δεν γίνεται από την σκοπιά της υπεράσπισης της σημερινής προβληματικής κατάστασης στο ΕΣΥ, που εξαντλεί τις αντοχές του προσωπικού και των ασθενών. Αντίθετα, η απόρριψη του Ν/Σ γίνεται από τη σκοπιά της γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ, της σοβαρής μισθολογικής βελτίωσης του προσωπικού και της δραστικής αντιμετώπισης των σοβαρών ελλειμμάτων της δημόσιας περίθαλψης.

Η σύγκρουση με διακύβευμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι σκληρή αλλά, θα την κερδίσουμε».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αναστέλλουν, αλλά για ένα έτος, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου 

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε...

Ενωτικοί και σε αντίθετη γραμμή με τον Φίλη, Θεοχαρόπουλος και Καλπάκης

Έχει το ενδιαφέρον του. Σε αντίθεση με το Νίκο Φίλη,...

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει 6.000 απολύσεις από τα νοσοκομεία και εισβολή εργολάβων

Το πάρτι των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία με την ανοχή του υπουργείου Υγείας και τον εργασιακό...

Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή η Ζολέκα Μαντέλα, εγγονή του Νέλσον...
Διαφήμιση