Το Βερολίνο στρέφεται στη Νορβηγία για φυσικό αέριο – Δεν φτάνουν τα μέτρα λένε οι Γερμανοί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ανεπαρκές θεωρεί η πλειοψηφία των Γερμανών το πακέτο στήριξης των πολιτών μπροστά στη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο η επιθυμία για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, παρότι περιορίζονται σημαντικά εκείνοι που πιστεύουν στη νίκη της επί της Ρωσίας. Όσο για τις προθέσεις ψήφου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις και πλέον πέφτει κάτω από το 20%.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο, οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα τα χέρια στις τσέπες τους. Εκτός από τις ήδη αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το κρατικό τέλος φυσικού αερίου των 2.419 λεπτών ανά κιλοβατώρα από τις αρχές Οκτωβρίου. Το ποσό της εισφοράς ανακοινώθηκε τη Δευτέρα σύμφωνα με υπολογισμούς της Trading Hub Europe, μιας κοινοπραξίας των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δικαιολόγησε τώρα την εισφορά ως «στοχευμένη» και «περιορισμένη χρονικά».

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα» για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντιθέτως το 30% πιστεύει ότι κάνει «ακριβώς όσα πρέπει», ενώ το 5% εκτιμά ότι το κράτος δίνει «υπερβολικά πολλά».

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 40% προεξοφλεί πως σε έναν χρόνο από σήμερα η οικονομική κατάστασή του θα είναι χειρότερη, ενώ αυτή την άποψη εξέφραζε τον Ιανουάριο μόλις το 9%. Αντιθέτως, αμετάβλητη θεωρεί ότι θα είναι η οικονομική του κατάσταση το 49% (73% τον Ιανουάριο). Βελτίωση αναμένει το 10% (16% τον Ιανουάριο).

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκρίνεται από το 93% των ερωτηθέντων. Το 63% συμφωνεί στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και το 61% στη χρήση λιγνίτη.

Παρά την αύξηση των τιμών ωστόσο, το 71% των πολιτών εξακολουθεί να συμφωνεί με τη στήριξη της Ουκρανίας, με το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Την ίδια ώρα, μόνο το 26% δηλώνει ότι πιστεύει στη νίκη επί της Ρωσίας, με το 59% να απαντά αρνητικά και το 15% να μην εκφέρει άποψη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Πράσινοι μοιράζονται την πρώτη θέση με 26%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 19%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 12% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7% (+1) και η Αριστερά 4% (–1), μένοντας κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί είναι κορυφαίοι υπουργοί των Πρασίνων: ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση.

Για την πανδημία του κορονοϊού, το 49% θεωρεί την κατάσταση «προβληματική» ως «πολύ προβληματική», ενώ το 50% «όχι τόσο προβληματική» ή «καθόλου προβληματική». Το 65% παρόλα αυτά δηλώνει ότι εάν το φθινόπωρο εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστό το κλείσιμο των σχολείων και το 68% το lockdown.

Επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου από τη Νορβηγία επιδιώκει o Σολτς

Ως «ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο» σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια περιέγραψε τη Νορβηγία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση στο Όσλο να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία. Η Νορβηγία «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», αντέτεινε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ο κ. Σολτς, από το Όσλο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ευγνώμων για το γεγονός ότι η Νορβηγία έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η υπόσχεση της Νορβηγίας να διατηρήσει υψηλό επίπεδο παραγωγής, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει αντίστοιχα υψηλή την ερχόμενη χρονιά. «Είμαι πολύ χαρούμενος διότι στη Νορβηγία έχουμε έναν ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο για τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά της νορβηγικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε τόνισε ότι η χώρα του «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή της κατά 10%, ενώ διευκρίνισε ότι η ασφαλής αύξηση της παραγωγής δεν αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες. «Για να αυξηθεί η παραγωγή, πρέπει να αυξηθούν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου», εξήγησε ο κ. Στέρε, πάντως διαβεβαίωσε ότι «η Νορβηγία εργάζεται προκειμένου να είναι ένας σταθερός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία».

Το φυσικό αέριο, συνέχισε ο νορβηγός πρωθυπουργός, αποτελεί μόνο μια σταθερή πηγή ενέργειας για τη μεταβατική φάση. Η Γερμανία «ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισήμανε ο κ. Στέρε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια «δύσκολη και ταραχώδη» απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. «Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα μετατραπεί σε ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 20% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Νορβηγία. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το νορβηγικό υπουργείο Ενέργειας προσάρμοσε τις άδειες παραγωγής για τρία μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα, προκειμένου να αυξηθεί η εξόρυξη φυσικού αερίου. Σύμφωνα όμως με το Όσλο, αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της παραγωγής και των αγωγών. Στη Γερμανία, το μερίδιο του νορβηγικού φυσικού αερίου έχει φθάσει το 30%, καθιστώντας την Νορβηγία τον μεγαλύτερο προμηθευτή, καθώς η Ρωσία παραδίδει πλέον περίπου το 1/5 του όγκου που έχει συμφωνήσει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Γερμανία και η Νορβηγία, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, σκοπεύουν προσεχώς να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται εδώ και δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό στη γερμανική τεχνολογία και εκδήλωσε ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία στην κατασκευή υποβρυχίων.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες συντονίζουν στενά τις ενέργειές τους, σημείωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί στο Όσλο και με όλους τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των σκανδιναβικών χωρών, στο πλαίσιο του Νορδικού Συμβουλίου. Οι επτά ηγέτες διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, καταδικάζοντας τη Ρωσία «για τον βάναυσο επιθετικό της πόλεμο και την παραβίαση της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης» και να αντιμετωπίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ως «έργο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε πάντως στο ζήτημα της χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε ρώσους τουρίστες. «Ο πόλεμος είναι του Πούτιν και όχι των Ρώσων και οι σκέψεις για γενική άρνηση βίζας θα μπορούσαν να δυσκολέψουν και όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με τον πόλεμο», εξήγησε ο Όλαφ Σολτς. Σκανδιναβοί ηγέτες από την άλλη διατύπωσαν διαφορετική άποψη. «Οι απλοί Ρώσοι δεν ξεκίνησαν τον πόλεμο, αλλά τον υποστηρίζουν. Δεν είναι σωστό οι ρώσοι πολίτες να μπορούν να έρχονται ως τουρίστες στην ΕΕ, να ταξιδεύουν στον χώρο της Σένγκεν και να βλέπουν τα αξιοθέατα, ενώ η Ρωσία σκοτώνει ανθρώπους στην Ουκρανία», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, η οποία πρότεινε στην ΕΕ —μαζί με την εσθονή ομόλογό της Κάγια Κάλας— την απαγόρευση χορήγησης βίζας για τους Ρώσους. Με την άποψή της φάνηκε να συντάσσεται η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν.

Σήμερα ο γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει στη Σουηδία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η επικείμενη ένταξη της χώρας αυτής και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση