Το σύμφωνο για το μεταναστευτικό φέρνει ένταση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολύ… αριστερό για τους ακροδεξιούς και πολύ δεξιό για τους αριστερούς. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης που ψηφίζεται σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο μήνες, οι πολιτικές ομάδες ετοιμάζονται για… επίδειξη ισχύος. Ακόμα και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) που έχουν δηλώσει ότι θα το υποστηρίξουν, δεν μπορούν να αποκλείσουν αποχές και αρνητικές ψήφους από τα μέλη τους.

Μόνο μία σκέψη μπορεί να «σώσει» αυτό το ταλαιπωρημένο (και ταλαίπωρο) κείμενο: ότι η επόμενη Ευρωβουλή θα είναι… ακροδεξιότερη, άρα μια νομοθεσία για το μεταναστευτικό θα είναι ακόμη χειρότερη για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Το λεγόμενο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο αποτελείται από πέντε νόμους που αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, από τον έλεγχο διαλογής των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην Ε.Ε., τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, τις διαδικασίες υποβολής και διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για τον προσδιορισμό του κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ασύλου, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων κρίσης. Οι πέντε αυτοί νόμοι πηγαίνουν «πακέτο», όπως διαβεβαίωσαν οι εισηγητές χθες. Αν ένας απορριφθεί, θα πρέπει να καταπέσουν και οι πέντε.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλή νομοθεσία και άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά κακή η αντιμετώπιση των μεταναστών», δήλωσε η Μπιργκίτ Σίπελ από τους Σοσιαλιστές. «Ισως κάποιοι σκέφτονται τις εκλογές και τι μήνυμα στέλνουν στους εθνικούς τους ψηφοφόρους».

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», δήλωσε ο Τόμας Τομπέ, από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). «Η δουλειά μου είναι συνεχώς τώρα, ώρα με την ώρα, να πείθω τους συναδέλφους μου ότι ο απολύτως καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις στην υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής είναι να είσαι πιστός σε ολόκληρο το σύμφωνο για τη μετανάστευση», συνέχισε. «Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ εύκολο να βρεις τη δική σου λαϊκιστική άποψη, ίσως, σε μέρη του συμφώνου που μπορεί να μη σου αρέσουν».

Με το Σύμφωνο διαφωνούν επίσης το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν Fidesz, αλλά και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), η οποία περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Από την άλλη πλευρά, η κριτική οδηγεί στην απόρριψη του Συμφώνου: οι 16 Ιταλοί ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το Νέο Σύμφωνο, σύμφωνα με τον Μπράντο Μπενιφέι, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας.

«Για εμάς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι θεμελιώδη. Δεν εγκρίνουμε μια συμφωνία που αφήνει την Ιταλία πολύ μόνη της και δεν είναι επαρκώς σταθερή για τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ανθρώπων», είπε ο Μπενιφέι. Με το Σύμφωνο διαφωνεί και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι «δεν έχει αποφασίσει ακόμη και θα εξετάσει κάθε φάκελο ξεχωριστά».

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και η Αριστερά (37 ευρωβουλευτές) αλλά και οι Πράσινοι (72 ευρωβουλευτές), που δεν είναι σίγουρο τελικά τι θα ψηφίσουν.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση