Το «πάρτι» αρχίζει: Σε ιδιώτες τα λεωφορεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής του ΟΑΣΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στο φουλ ανάβει ο ΟΑΣΑ τις μηχανές για την οριστική ιδιωτικοποίηση των λεωφορειακών γραμμών της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής. Ενώ πλέον δεν υπάρχει το πρόσχημα της πανδημίας, για το οποίο παραχώρησε τις συγκεκριμένες γραμμές στα ΚΤΕΛ, ο ΟΑΣΑ προχωρά στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση 63 γραμμών μεγάλου τμήματος της πρωτεύουσας για διάστημα από 5 έως 7,5 ετών.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον διαγωνισμό για «Παροχή Υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική και Δυτική Αττική για 60 μήνες με δικαίωμα παράτασης έως 30 μήνες», συνολικού προϋπολογισμού 312 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αφορά σε 25 λεωφορειακές γραμμές της Ανατολικής Αττικής και 38 γραμμές στη Δυτική Αττική.

Μάλιστα, η προβλεπόμενη αμοιβή ανά οχηματοχιλιόμετρο θα ανέλθει σε 2,13 ευρώ, θα είναι δηλαδή σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 1,41 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είχε οριστεί για τα ΚΤΕΛ.

Ο ανάδοχος -ή οι ανάδοχοι- θα πρέπει να χρησιμοποιούν ντιζελοκίνητα λεωφορεία κατηγορίας EURO VI νέα ή μεταχειρισμένα με ηλικία έως και 5 ετών κατά την έναρξη της σύμβασης, ενώ η ηλικία τους δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10 έτη σε κανένα χρονικό σημείο της σύμβασης. 

Τα λεωφορεία θα πρέπει να φέρουν εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής – θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο με την εφαρμογή OASA Telematics και τις έξυπνες στάσεις – με δαπάνες του αναδόχου και θα είναι βαμμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΑ. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της σύμβασης θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία και δύο αμαξοστάσια, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Αττική.

Ευθύνη των αναδόχων θα είναι και η πλήρης συντήρηση (τακτική, προληπτική, έκτακτη) περιλαμβανομένων των υλικών και της εργασίας. Αναφορικά με τους οδηγούς, ορίζεται ότι ο ανάδοχος υποχρεούται να έχει ικανό αριθμό για την στελέχωση των βαρδιών, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 2,7 οδηγοί/όχημα.

Όπως προβλέπεται, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα πρέπει να έχουν μέσο κύκλο εργασιών ύψους 15 εκατ. ευρώ κατά τα τελευταία 3 έτη, να έχουν αναλάβει τουλάχιστον μία σύμβαση δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία ή ιδιωτικών μεταφορών με λεωφορεία με μέγεθος στόλου κατ’ ελάχιστον πενήντα λεωφορείων και να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Όπως και με τις συμβάσεις των ΚΤΕΛ, οι ανάδοχοι θα μπορούν να προχωρούν σε υπεργολαβίες, παραχωρώντας μέρος του μεταφορικού έργου σε τρίτους.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη απευθείας ανάθεση και σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ Αττικής λήγει ύστερα από τις παρατάσεις που έλαβε, τον προσεχή Οκτώβριο με το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί νέα απευθείας ανάθεση συγκοινωνιακού έργου, παρά μόνο κανονική διαγωνιστική διαδικασία.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση