Το ουράνιο τόξο της κερδοσκοπίας στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και έξι μήνες. Η κυβέρνηση παρουσίασε τη θέσπισή τους ως την ιδεώδη ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών από ακραίες αυξήσεις τιμών.

Ηταν, υποτίθεται, η απάντηση στις συνέπειες της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής που επί δύο χρόνια «έκαψε» εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανάγκασε την κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη (στη δική μας τσέπη) με τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

Πάνω από 10 δισ. ευρώ δημόσιου χρήματος κόστισε από το 2022 η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θίξει το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το δικαίωμα του καρτέλ παραγωγών και παρόχων ρεύματος να κερδοσκοπούν εις βάρος καταναλωτών.

Επειτα από δυο χρόνια κατακραυγής και προσφυγών, η μεν ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής κρύφτηκε πίσω από παραλλαγές της, οι δε καταναλωτές μετατράπηκαν σε λαγωνικά της αγοράς, «ελεύθεροι» να κυνηγάνε τη φθηνότερη χρέωση ανάμεσα σε τέσσερις κατηγορίες χρωματιστών τιμολογίων.

Το ουράνιο τόξο της αγοράς ρεύματος, ωστόσο, υποτίθεται ότι είχε ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο: το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, που από την κυβέρνηση πριμοδοτήθηκε ως το ιδανικό μείγμα μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου, ως η καλύτερη εναλλακτική στις καταργούμενες επιδοτήσεις.

Εξι μήνες μετά αποδεικνύεται ότι τα «προστατευτικά» πράσινα τιμολόγια ήταν μια παγίδα εγκλωβισμού εκατομμυρίων νοικοκυριών, που δυσκολεύονται να γίνουν καθημερινοί κυνηγοί των φθηνότερων χρεώσεων. Τα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου είναι αυξημένα έως και 23%, έπειτα από μια αύξηση άνω του 50% τον Ιούνιο. Τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά οι καταναλωτές θα μάθουν εκ των υστέρων, τον Αύγουστο, τις τιμές τους! Και τα κατά τεκμήριο ακριβότερα σταθερά, μπλε τιμολόγια μπορεί να φαίνονται πιο συμφέροντα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ισχύουν, αφού οι εταιρείες παροχής ρεύματος μπορούν όποτε θέλουν να τα παγώνουν ή να τα εξαφανίζουν.

Τελικά, το νέο σύστημα τιμολόγησης αποδεικνύεται ένα περίπλοκο και επιδέξιο παιχνίδι κερδοσκοπίας των εταιρειών ρεύματος, με βασική πηγή κερδών τα πράσινα τιμολόγια όπου εγκλωβίζεται η πλειονότητα των καταναλωτών και με τις πλάτες της κυβέρνησης που επινόησε τον μηχανισμό εγκλωβισμού.

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που, ενώ πλημμυρίζει από αιολικά, φωτοβολταϊκά και διαθέτει (σχεδόν επικίνδυνο) δωρεάν πλεόνασμα ηλιοφάνειας και ανέμων, στο Χρηματιστήριο Ρεύματος στήνεται πάρτι χειραγώγησης που καταλήγει στους λογαριασμούς μας.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση