Το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε σήμερα τον Μανώλη Γλέζο, τον “πρώτο παρτιζάνο” 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle, Μανώλη Γλέζοτίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left).

Στην εκδήλωση παρενέβησαν αποτίνοντας φόρο τιμής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον α’ όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά, καταδεικνύοντας την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το Δημοκρατικό φάσμα.

Αλέξης Τσίπρας: Σύμβολο αγώνα απέναντι στην αδικία και το φασισμό

Στον «οικουμενικό» Μανώλη Γλέζο, που δεν ήταν απλά σοσιαλιστής και αριστερός, αλλά «εθνικός» και «σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης» απέναντι στην αδικία και στο φασισμό για όλους τους λαούς του κόσμου, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στη μνήμη του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε το πόσο επίκαιρη είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο σπουδαίος αντιφασίστας αγωνιστής, κάνοντας έμμεση πλην ξεκάθαρη αναφορά στην επικράτηση της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του, αλλά και μια σπουδαία ιδέα. Ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν αγωνιστούμε με πάθος γι αυτό, αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας γι αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές. Και αυτή η κληρονομιά νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.  Οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που απειλεί και πάλι σήμερα να γυρίσει το ρολόι της Ευρώπης δεκαετίες πίσω.

Αυτή είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή. που δυστυχώς και σήμερα, μετά από δεκαετίες, ξεπροβάλει ως αναγκαιότητα σε μια Ευρώπη που απειλείται. Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε το πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο θα έλεγα ότι είναι σήμερα για όλους εμάς εδώ, ένα καθήκον ταυτόσημο με το καθήκον για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης».

Όπως επισήμανε: «Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν ξανά το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες σαν τον Μανώλη στο μέλλον και η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας και αυτή η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».

Τόνισε ακόμα ότι «ο Μανώλης Γλέζος για όλους εμάς δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο, αλλά η ίδια η ιστορία μας. Το πρόσωπο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται. Το μυαλό μιας Ελλάδας που οραματίζεται. Η ψυχή μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται ποτέ στον αυταρχισμό».

Έκανε αναφορά στον αγώνα που έδωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και υπογράμμισε πως δεν ζούσε για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντα χρήσιμος στους αγώνες του καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. «Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Κι αυτή αν θέλετε είναι και η σημαντικότερη διδαχή του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα κόσμο που η καταπίεση και ο αυταρχισμός ψάχνουν πάντα τρόπο να επιβληθούν» σημείωσε.

Ανδρουλάκης: Η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη

«Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε:

«Σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις το 2018, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο Δικαστήριο στο πλευρό της οικογένειάς του, στέλνοντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα. Όταν τον ρώτησαν κάποτε για το μυστικό της μακροζωίας του, δήλωσε πως ζούσε και για τους συντρόφους του που είχαν χαθεί. “Πριν από κάθε μάχη” έλεγε χαρακτηριστικά, “μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζήσεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί και για μένα”. Αυτή η έγνοια του για το συλλογικό καλό και την αλληλεγγύη παραμένει και σήμερα, όχι απλώς ένα επίκαιρο ζητούμενο για τις κοινωνίες μας, αλλά ζωτική ανάγκη».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Αποτέλεσε παράδειγμα φιλοπατρίας

«Ο Μανώλης Γλέζος κατάφερε να διαχωριστεί δύσκολες καταστάσεις και να ενώσει αγεφύρωτα χάσματα. Αποτέλεσε παράδειγμα φιλοπατρίας. Η διαδρομή του μας διδάσκει ότι χωρίς τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, η ζωή είναι φτωχή και στείρα» ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Κώστας Παπαδάκης: Σύμβολο της πάλης του ενάντια στον ναζισμό ο Μ. Γλέζος

«Ο Μανώλης Γλέζος μέχρι το τέλος της ζωής του πήρε πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο της πάλης του ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Ο ίδιος τονίζοντας ότι το ΚΚΕ τιμά τον Μανώλη Γλέζο πρόσθεσε ότι «ο αγωνιστής της Αντίστασης, καταγράφηκε στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία πρωτοστατώντας μαζί με το Λάκη Σάντα, σε μια εμβληματική ενέργεια γενναίας αντίστασης του λαού μας, κατεβάζοντας από την Ακρόπολη την αποκρουστική και λαομίσητη χιτλερική σημαία, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941».

«Ο Μανώλης Γλέζος στην περίοδο της Κατοχής, έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε τη χρέωση του αρχισυντάκτη στον “Ριζοσπάστη”. Συνελήφθη και πέρασε από δίκη το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές, θα υποστεί για χρόνια φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια. Μέσα από τη φυλακή, το Σεπτέμβρη του 1951, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της “Αυγής”, που ήταν τότε η εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται και πάλι από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν από τη Σοβιετική Ένωση, για την αντιστασιακή, αντιφασιστική του δράση, την πάλη του για την ειρήνη. Το 1961 εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια σε φυλακές κι εξορίες: Γουδή, Πικέρμι, Γενική Ασφάλεια, Γυάρος, Παρθένι Λέρου, μέχρι την απελευθέρωσή του το 1971 από τον Ωρωπό. Συνέδεσε σημαντικό μέρος της ζωής του με το ΚΚΕ. Μέχρι το 1968 ήταν μέλος του», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και συνέχισε:

«Από το 1981 και έπειτα, είχε εκλεγεί βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα χρόνια οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας ετίθεντο πάντα με ευθύτητα κι ανοικτά. Μέχρι το τέλος της ζωής του πήρε πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δραστηριοποιήθηκε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησής τους, όσο και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. Η ζωή και δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη».

Νίκος Βούτσης: Σημείο αναφοράς και έμπνευσης η εμβληματική φυσιογνωμία του Μ. Γλέζου

Στον αγώνα του Μ. Γλέζου αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρθηκε αρχικά ο Νίκος Βούτσης κατά την παρέμβασή του, ενώ διάβασε αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής για το ίδιο ζήτημα.

«Ο σύντροφός μας Μανώλης Γλέζος, ο εθνικός ήρωας που επικοινωνούσε επί χρόνια με την κάθε φορά νέα γενιά της πατρίδας μας σε δεκάδες επισκέψεις και εκδηλώσεις στα σχολεία όλης της χώρας δεν πρωτοστάτησε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο κάνοντας χρήση μόνο ενός έτους της πενταετούς θητείας τους στην προβολή και διεθνοποίηση αυτού του απαράγραπτου ηθικού και νομικού αιτήματος. Μας έλεγε “μόνο και ένα ευρώ να αναγνωρίσουν” και επισκέφτηκε όλες τις 120 μαρτυρικές πόλεις που είχαν καταστραφεί από την εγκληματική δράση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Ήταν όμως πάντοτε με την αυτόνομη σκέψη και την πολιτική του άποψη μαζί μας στους δρόμους και στο κοινοβούλιο  από το ’12 έως το ΄14 για την καταγγελία των πολιτικών που χρεωκόπησαν τη χώρα και των μνημονιακών δεσμεύσεων που επέβαλαν υπό το σχήμα της Τρόικας ευρωπαίοι και ΔΝΤ και που οδηγούσαν σε κατάρρευση τον λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά σε μία νέα φτωχοποίηση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε αναφερόμενος στον Μ. Γλέζο ότι «είχε το κύρος, το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να παρεμβαίνει και να ακούγεται, να σκύβουν μπροστά του όσοι ήταν ένοχοι για τις πολιτικές της χρεοκοπίας αλλά και να αμφισβητεί ακόμα και εμάς σε πολιτικές που δεν ενέκρινε.

» Η εμβληματική φυσιογνωμία του Μανώλη Γλέζου υπήρξε για δεκαετίες στη χώρα μας σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Στη σημερινή εποχή που οι επάλληλες κρίσεις διεθνώς έχουν οδηγήσει σε νέους κινδύνους και την επανεμφάνιση φιλό-φασιστικών και ακραίων ριζοσπαστικών δεξιών μορφωμάτων, η εκδήλωση τιμής που διεξάγεται τώρα στο ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι αλλά και μία συνεισφορά ευρύτερη για την αέναη μάχη της μνήμης των λαών και τους αγώνες για την ειρήνη και την πρόοδο. Απέναντι στη λήθη και τις αντιδραστικές πολιτικές, τους πολέμους, τις βάναυσες ανισότητες που παράγουν εκατομμύρια μετανάστες και αφήνουν πληγές όχι μόνο στους λαούς αλλά και στο περιβάλλον και στην υγεία και στην ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας».

«Τούτων δεδομένων για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όχι μόνο για την ελληνική Αριστερά η κληρονομιά του Μανώλη Γλέζου ως αγωνιστική στάση ζωής αποτελεί μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για έναν επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο. Στο νέο ιστορικό κύκλο που έχει μπει πλέον η ανθρωπότητα και το σύστημα διεθνών σχέσεων είναι επίκαιρη και θα είναι διαχρονικά σημαντική η μάχη των ιδεών, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, απέναντι στις αναθεωρητικές ιστορικές απόψεις που θέλουν να σβήσουν από τις συλλογικές μνήμες των λαών της Ευρώπης τους αγώνες αλλά και τις αξίες που σφράγισαν τον μεγάλο 20ο αιώνα και που δοκιμάζονται σκληρά ήδη μέσα στην πρώτη εικοσαετία του 21ο αιώνα», δήλωσε Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας ότι «στο δρόμο του Μανώλη θα επιμείνουμε για να μείνουνε ζωντανές αυτές οι μνήμες του αντιφασιστικού αγώνα και των πολύμορφων κινημάτων που στις μέρες μας αποκτούν μία νέα επικαιρότητα και χρειάζονται έμπνευση, ενθάρρυνση και ανοιχτή σκέψη για να συγκροτηθούν τα σύγχρονα ριζοσπαστικά απελευθερωτικά προτάγματα».

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον Μ. Γλέζο

«Ήταν μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προσθέτοντας ότι «όλη μου η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός πάνε στον Μανώλη Γλέζο».

Μαρίσα Ματίας: Η ζωή του Μ. Γλέζου μας σημάδεψε ανεξίτηλα

«Νιώθω χαρά που σήμερα τιμούμε τον βίο του Μανώλη Γλέζου. Η ζωή του μας σημάδεψε ανεξίτηλα» δήλωσε η ευρωβουλεύτρια από την Πορτογαλία, Μαρίσα Ματίας προσθέτοντας ότι «είχα την τιμή να κάθομαι δίπλα του και συμμετείχα μαζί του σε πολλές ακτιβιστικές δράσεις. Μανώλη ευχαριστούμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα σου».

Η ίδια, θυμήθηκε μάλιστα ότι ο Μανώλης Γλέζος χρέωνε 1 ευρώ για κάθε φωτογραφία που ήθελε κάποιος να βγάλει μαζί του, με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθήκης. «Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι συνάδελφοι που συνέβαλαν, είναι περήφανοι για τη βιβλιοθήκη που ίδρυσε με αυτές τις συνεισφορές» σημείωσε η ίδια.

*Με πληροφορίες από efsyn.gr και avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση