*Του Χρήστου Μέγα –
Ταμειακό έλλειμμα 700 εκ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει φέτος τα Ασφαλιστικό. Η άκρως αρνητική αυτή εξέλιξη, τόσο για τις συνταξιουχικές προσδοκίες να υπάρξουν έστω και οριακές διορθώσεις στις ασφαλιστικές αδικίες, όσο και για τα δημόσια οικονομικά προκλήθηκε μετά από σχεδόν 7 έτη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα κακοδιοίκησης και ευκαιριακών διατάξεων που εισήγαγε η κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα, η διαμάχη μεταξύ υπουργείου Εργασίας, όπου η κυρία Νίκη Κεραμέως και ο κ.Τσακλόγλου έχουν υποσχεθεί, έστω… χαλαρά, διορθώσεις στο «χαράτσια» της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ) και του υφυπουργού Οικονομικών Θ.Πατραλιά ο οποίος αποδεικνύεται κέρβερος των πλεονασμάτων…
Ωστόσο, μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχουν τριβές, όμως είναι έκθετος απέναντι στους συνταξιούχους προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πλειστάκις είχε υποσχεθεί διορθώσεις…
Οι αιτίες των ελλειμμάτων συνοψίζονται:
– Στη μαζική συνταξιοδότηση πάνω από 220.000 ασφαλισμένων φέτος, κυρίως επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία προκλήθηκε και από την ευχέρεια συνταξιοδότησης και συνέχισης της διαχείρισης της επιχείρησης, με πέναλτι μόλις 78 ευρώ το μήνα. Τόσο κοστίζει η επιπλέον ασφαλιστική εισφορά (+50% επί της εισφοράς για κύρια ασφάλιση). Με αυτή τη διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων-ελευθέρων επαγγελματιών προκλήθηκε μαζική «έξοδος» με την αναγνωρίσω πλασματικών ετών. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών όχι μόνο υπάρχει συμπλήρωση εισοδήματος 1.000-1.100 ευρώ το μήνα (ύψος σύνταξης), αλλά ακυρώνονται και τα τεκμήρια φορολόγησης. Και αυτό γιατί οι εν λόγω απασχολούμενου έχουν να παρουσιάσουν σαν συνταξιούχοι εισόδημα που να καλύπτει το τεκμήριο των 13.000-15.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος κατ έτος. Τεκμήρια που, τελικά, ισχύουν μόνο σε όσους απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα σαν επιτηδευματίες…
– Με τις συνταξιοδοτήσεις ο ΕΦΚΑ «χάνει» απασχολούμενους με υψηλούς μισθούς (οι οποίοι είχαν 3ετίες, ωριμάνσεις, παλαιές Συλλογικές Συμβιβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κ.α.), ενώ οι νεοεισερχόμενοι αμείβονται με πολύ χαμηλές αποδοχές.
Είναι ενδεικτικό ότι οι 458.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από τις αρχές του 2022 έως τα τέλη Αυγούστου έχουν καταβάλει 188 εκ. ευρώ σαν εισφορές υπέρ του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ΤΕΚΑ. Επειδή κατά τα τελευταία χρόνια της «οικονομικής σταθεροποίησης» και της τουριστικής ανόδου κάθε χρόνο εισέρχονται περί τις 180.000 νέοι στην αγορά εργασίας (172.000 το 2022, πρώτη χρονιά λειτουργίας), συνάγεται ότι αν κατανεμηθούν τα έσοδα στους 30 μήνες (μέχρι τον Αύγουστο) παραπέμπει σε μέση ετήσια απασχόληση 5-6 μηνών ετησίως με το βασικό μισθό.
Δηλαδή συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ και πάνω και εισφέρουν έσοδα σον ΕΦΚΑ οι νέοι με 830 ευρώ μεικτές αμοιβές, καθηλωμένες στο χρόνο λόγω μη καταβολής των 3ετιών και, συνήθως, με απασχόληση τους θερινούς μήνες (σεζόν).
– Τα ελλείμματα του Επικουρικού (ΕΤΕΑΕΠ) συνεχώς διευρύνονται, ενώ δεν καταβλήθηκαν από τον προϋπολογισμό οι αναλογούσες εισφορές από την υποχρεωτική μεταφορά των νέων εργαζομένων το ΤΕΚΑ (διαφυγόντα έσοδα όσα και οι εισπράξεις του κεφαλαιοποιητικού ΤΕΚΑ).
-Η εισφοροδιαφυγή είναι ο κανόνας στην αγορά με την συντριπτική πλειονότητα των απασχολούμενων είτε εμφανίζεται να εργάζεται με τον βασικό μισθό, είτε να ασφαλίζονται στην κατώτερη ασφαλιστική κλίση (το 93% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει τα ελάχιστα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ).
Οικονομική αρρυθμία
Η οικονομική αρρυθμία του ΕΦΚΑ δεν διορθώνεται και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιχορηγηθεί εκτάκτως φέτος τον ΕΦΚΑ με 350 εκ. ευρώ, το ΕΤΕΑΕΠ θα «σπάσει» και νέα κρατικά ομολόγα προκειμένου να καλύψει το τρέχον έλλειμμα χρήσης, ενώ στο νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να εγγραφούν συν 500 εκ. σαν επιχορήγηση (πέραν της υποχρέωσης για την κάλυψη του ποσού της εθνικής σύνταξης…).
Τούτων δοθέντων ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υφυπουργός Οικονομικών Θ.Πετραλιάς αρνείται κάθε συζήτηση για την «διόρθωση» του άδικου τρόπου επιβολής της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Ένα δεύτερο, μετά τη φορολογία, χαράτσι το οποίο εισφέρει στον «πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης» με περισσότερα από 600 εκ. κάθε χρόνο, δηλαδή η δεύτερη φορολογία των συνταξιούχων συγκεντρώνει το 1/7 του πρωτογενούς πλεονάσματος (4,3 δισ. ευρώ)!
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr