Το 2022, τα ΜΜΕ και οι ειδήσεις που έλειψαν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος – Την χρονιά που πέρασε τα (εγχώρια) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άφησαν το δικό τους ξεχωριστό και διακριτό στίγμα. Με τις κυρίαρχες τάσεις τους να έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε «διαμόρφωση της ατζέντας» και διατηρώντας την «αυτόνομη» δυναμική τους όσον αφορά τις εξελίξεις.

Από τον Ιανουάριο, όταν εκδόθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα», όπου η κυβερνητική πλειοψηφία έκρινε πως έγιναν «όλα καλά» με την χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων για την καμπάνια σχετικά με τον Covid των προηγούμενων χρόνων. Έως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν εφημερίδες όπως η Καθημερινή, τα Νέα και το Βήμα, παρά το φιλοκυβερνητικό τους υπόβαθρο ανέδειξαν το ζήτημα των υποκλοπών, γέρνοντας έτσι την μιντιακή πλάστιγγα και πιστοποιώντας πως πρόκειται για «σκάνδαλο», όπως υποστήριζε ο μη-φιλοκυβερνητικός τύπος.

Στο ενδιάμεσο τα ΜΜΕ είχαν καταλυτική επίδραση στο «τι απασχολεί τους πολίτες». Ήταν αυτά που «εξαφάνισαν» την πανδημία από την καθημερινό προβληματισμό των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι το 2022 είχαμε αντίστοιχους δείκτες θνητότητας με το «πανδημικό» 2021. Ήταν επίσης αυτά που αναβίβασαν το «αστυνομικό δελτίο» έναντι της πολιτικοκοινωνικής επικαιρότητας, διαθέτοντας τις κατάλληλες αφορμές από τα «ειδεχθή εγκλήματα» που καταγράφθηκαν. Η κοινωνική διάσταση αυτών των φαινομένων ελάχιστα αναδείχθηκε και στην θέση της «βρήκε χώρο» ένας ατελέσφορος λόγος ποινικής πλειοδοσίας και κοινωνικού κανιβαλλισμού.

Επίσης για μία ακόμη χρονιά στα ΜΜΕ διατηρήθηκε το χαρακτηριστικό της αναγωγής τους σε πολιτικο-οικονομικά υποκείμενα, το οποίο «λειτουργεί» παράλληλα με τον κλασσικό ρόλο τους. Μια συνθήκη που προφανώς οφείλεται στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την άρρηκτη σχέση με τους κυρίαρχους επιχειρηματικούς πόλους της εγχώριας οικονομίας. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη να γίνει …μάρτυρας των διαπραγματεύσεων επιχειρηματικών ομίλων με την κυβέρνηση και τελικά να έχει την δυνατότητα να «μαντέψει» την έκβασή τους από πρωτοσέλιδα.

Το «εκλογικό» 2023, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πώς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους θα ενταθούν, ενώ ο ρόλος τους αναβαθμίζεται. Μόνον τυχαίο δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η κυβέρνηση φρόντισε να λίγο πριν κλείσει η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αφορά την διανομή της κρατικής διαφήμισης, ενώ ικανοποιεί 3-4 σημαντικά αιτήματα των (ηλεκτρονικών κυρίως) μέσων ενημέρωσης. Στις συνθήκες πόλωσης που θα διαμορφωθούν η «αλήθεια» (όπως κι αν την αντιλαμβάνεται κανείς) στην ειδησεογραφία θα είναι ακόμη πιο δυσδιάκριτη. Έτσι μια καλή συμβουλή για να αποκωδικοποιεί τα όσα πληροφορείται από τα ΜΜΕ είναι να αναζητά τις ειδήσεις που υπάρχουν, παράλληλα με τις ειδήσεις που θα λείπουν.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση