Τι τα θέλει η Ελλάδα τα (νέα) όπλα;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το ανέφερε και ο υπουργός Αμυνας μιλώντας προ εβδομάδων στη Βουλή, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ: η Ελλάδα έχει δαπανήσει σε εξοπλισμούς μεταξύ 1974 και 2010 πάνω από 214 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι και πέρσι, το ποσό εκτοξεύεται σε τουλάχιστον 230 δισ. ευρώ.

Μιλάμε για ένα ετήσιο ΑΕΠ, και μάλιστα ΑΕΠ της… μητσοτάκειας ανάκαμψης. Ενα παιδί που γεννήθηκε το 1974, ένα παιδί της Μεταπολίτευσης που σήμερα είναι 50 ετών, έχει επιβαρυνθεί για εξοπλισμούς με τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Ποιον εξυπηρέτησαν αυτές οι εξοπλιστικές δαπάνες στον μισό αιώνα που πέρασε; Θεωρητικά, θωράκισαν την άμυνα της χώρας έναντι της βασικής απειλής, της τουρκικής, που αποδεδειγμένα μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου διακηρύσσει τις βλέψεις της στο Αιγαίο.

Αλλά στα 50 χρόνια που πέρασαν από το 1974, παρότι πολλά θερμά επεισόδια καταγράφηκαν στην ευαίσθητη περιοχή, με τη ΝΑΤΟϊκή «σύμμαχο» να προκαλεί και τη Συμμαχία απλώς να παρακολουθεί, τίποτε δεν απέδειξε ότι είχαν χρησιμότητα οι εξοπλισμοί που μας υποδείκνυαν να αγοράσουμε οι σύμμαχοι-προμηθευτές. Και, από κάθε άποψη, ευτυχώς που δεν χρειάστηκε η απόδειξη.

Αλλά, καθώς στο Αιγαίο επικρατούν τα γνωστά «ήρεμα νερά» εδώ και κάμποσο καιρό και, πέρα από τις ρητορικές εντάσεις, κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης, στη μακρόχρονη ελληνοτουρκική διένεξη δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από την προσφυγή στη Χάγη, τίθεται το ερώτημα ποιον θα αντιμετωπίσει η πλημμυρίδα εξοπλιστικών παραγγελιών που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την άρση του μνημονιακού «πάγου».

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το νέο αμυντικό δόγμα που υπηρετούν οι γαλλικές φρεγάτες, τα γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και όλη η εξοπλιστική «πραμάτεια» που προμηθεύεται η κυβέρνηση δεν σχετίζεται με την παραδοσιακή «απειλή», αλλά με την αμυντική περιφρούρηση των ενεργειακών συμφερόντων και ενδιαφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και εκεί, ως γνωστόν, δεν παίζονται μόνο ελληνικά συμφέροντα, αλλά και ευρύτερα της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του εταίρου της Ισραήλ, που είναι αφοσιωμένο στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Κι επειδή το ΝΑΤΟ, και ειδικά οι ισχυρότερες χώρες του, παίζουν τον διπλό ρόλο του προμηθευτή και του πελάτη των φαραωνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, δικαιούμαστε να ρωτάμε: Ποιον ωφελεί ο εξοπλιστικός πρωταθλητισμός της Ελλάδας και οι δαπάνες 20 δισ. και πλέον για την επόμενη δεκαετία;

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση