Τι σημαίνει η προσάρτηση του 15% της Ουκρανίας στην Ρωσία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η Ρωσία έγινε και τυπικά – από την πλευρά της – κατά σχεδόν μία Πορτογαλία μεγαλύτερη και κατά μερικά εκατομμύρια ανθρώπους περισσότερη, αν και ο ακριβής αριθμός ως προς το τελευταίο είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου που, για το Ντονμπάς, διανύει ήδη τον ένατο χρόνο του.

Μπορεί η Δύση να μην αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα που προηγήθηκαν στις προσαρτημένες περιοχές του Λουγκάνσκ, του Ντονιέτσκ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, ούτε φυσικά την ίδια την προσάρτησή τους, αλλά de facto, πολύ λίγοι σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιστεύουν σοβαρά πως εδάφη που κερδήθηκαν με πόλεμο, θα επιστραφούν με διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ήταν σαφής στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή της προσάρτησης στο Κρεμλίνο την Παρασκευή: «Οι άνθρωποι στις τέσσερις περιοχές γίνονται πολίτες μας για πάντα. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά δεν θα συζητήσουμε την επιλογή των ανθρώπων στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα. Η επιλογή τους έγινε και η Ρωσία δεν θα την προδώσει».

Εξάλλου, υπάρχει και το προηγούμενο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, χωρίς να ματώσει μύτη μάλιστα, που οι αντιδράσεις της Δύσης δεν ήταν ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα.

Τι σημαίνουν για τη συνέχεια οι εξελίξεις της Παρασκευής; Καταρχήν, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πιθανόν να κλιμακωθεί. Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουκρανίας ήταν να προχωρήσει σε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο γγ της Συμμαχίας, από την πλευρά του, απάντησε με «μισόλογα» ως προς το ζήτημα της ένταξης, υπογραμμίζοντας πως η αποδοχή του ουκρανικού αιτήματος απαιτεί ομοφωνία. Επανέλαβε επίσης πως το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, διαμήνυσε ωστόσο ότι «ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει» και πως «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη υποστήριξη στην Ουκρανία ώστε με τη σειρά της να συνεχίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία». 

Η Ρωσία, δεν ελέγχει το σύνολο των διοικητικών ορίων των τεσσάρων περιφερειών που προσαρτά – Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα – ωστόσο, υπό τον έλεγχό της βρίσκονται περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  εδάφους ή περίπου το 15% της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας, περίπου όσο η Πορτογαλία ή η Ιορδανία.

Διακηρυγμένος στόχος, τόσο των ηγεσιών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, όσο και της Ρωσίας, είναι ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς, στα διοικητικά όρια που είχαν αυτές οι περιφέρειες της Άνοιξης του 2014, δηλαδή κατά τον χρόνο έναρξης του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία.

Συνεπώς, μέχρι να συμβεί αυτό και για όσο το Κίεβο ελέγχει μέρος του Ντονιέτσκ, του Ζαπορόζιες και της Χερσώνας – αφού ουσιαστικά το Λουγκάνσκ βρίκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο – το αίμα θα συνεχίσει να ρέει.

Και ως προς αυτό ήταν σαφής ο Πούτιν στην ομιλία του: «Οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη με σεβασμό. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη. Θα  υπερασπιστούμε (σσ. τις προσαρτημένες περιοχές) με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα».

Το είχε ξεκαθαρίσει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε αυτές τις περιφέρειες θα εκληφθεί από την Μόσχα ως επίθεση στο έδαφός της και, συνεπώς, θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο.

Σε αυτόν τον στόχο «κουμπώνει» και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη, ότι το προσωπικό που επιστρατεύεται, προορίζεται για την ενίσχυση της άμυνας των «απελευθερωμένων» περιοχών, όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο το ουκρανικό έδαφος που ελέγχει.

Ζελένσκι: «Καταστρώνουμε σχέδια απελευθέρωσης»

Αυτή η διαπίστωση προκύπτει και από την άλλη πλευρά. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε την Παρασκευή με την στρατιωτική ηγεσία για να συζητήσουν το «περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης» των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι ο ίδιος και η στρατιωτική ηγεσία συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε την ίδια μέρα, ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζονταν να ανακηρύξει την προσάρτηση, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην γραμμή του μετώπου… και τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter. «Καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα» πρόσθεσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι ο Όστιν «επιβεβαίωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) δεν θα αναγνωρίσουν τα ‘ψευδοδημοψηφίσματα’» και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες «για να απελευθερώσουν τη γη μας από την κατοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει 18 Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού HIMARS πολλαπλών εκτοξευτήρων μαζί με τα πυρομαχικά που τα συνοδεύουν, διάφορους τύπους συστημάτων επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

Παράλληλα με τον πόλεμο, η Μόσχα είναι βέβαια ότι θα ρίξει χρήμα. Ήδη το κάνει στην Μαριούπολη, η ανοικοδόμηση της οποίας εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ο Πούτιν στην ομιλία του το προανήγγειλε επίσης σαφώς αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «θα αποκαταστήσουμε πόλεις και κωμοπόλεις, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.».

«Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν»

Υπάρχει όμως και μια τρίτη, όχι όμως έσχατη και σίγουρα πιο επικίνδυνη διάσταση: Η επίδραση στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο. Στην πρώτη αντίδρασή της στην ανακοίνωση των προσαρτήσεων, η ΕΕ, αφού επαναλαμβάνει ότι  «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις, αναφέρει ότι «Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια».

Η Μόσχα συμφωνεί στην διεθνή κλίμακα των εξελίξεων, αλλά με διαφορετική ανάγνωση: «Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια περίοδο επαναστατικών μετασχηματισμών. Δημιουργούνται νέα κέντρα για την ανάπτυξη (…) Έχουμε πολλούς που συμμερίζονται την οτπική μας σε όλο τον κόσμο και βλέπουμε την υποστήριξή τους. Σήμερα παλεύουμε για έναν ελεύθερο δρόμο για τη Ρωσία (…) Η κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας που έχει ξεκινήσει είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα είναι όπως πριν».

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην Κ.Ε. –  Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν 100 μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν 100 μέλη της Κ.Ε. για να τελειώσει η φαρσοκωμωδία Κασσελάκη

Κείμενο με το οποίο εξαπολύουν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και ζητούν άμεση...

Σχολικά είδη και ρεύμα “πνίγουν” τα νοικοκυριά – Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν μειώσεις

*Του Τζώρτζη Ρούσσου - Δύσκολος ο Σεπτέμβρης εξαιτίας των...

Θεσσαλονίκη: «Θερμή» υποδοχή για τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με μαζικές συγκεντρώσεις

Στο «πόδι» βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των...
Διαφήμιση