Τι φοβούνται Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Τάσος Παππάς – «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα» είχε πει ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να εκφράσει τη ριζική διαφωνία του με το σχέδιο Ανάν. Αυτόν αντέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι «παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα». Τι φοβάται ο κ. Ανδρουλάκης; Οτι κάποιοι που είναι ένθερμοι οπαδοί της συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αν στο τέλος αυτής της διαδικασίας δεν θα υπάρχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά ένα μετωπικό σχήμα με συνιστώσες, όπως ήταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική εμφάνισή του.

Εχει πράγματι λόγους να ανησυχεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του παράγοντες που ερωτοτροπούν με αυτήν την ιδέα; Συμφωνούν με αυτήν την εκδοχή κάποιοι (ες) από τους (τις) υποψήφιους (ες) για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ; Μέχρι τώρα τέτοιου τύπου προτάσεις έχουν κατατεθεί από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογους προβληματισμούς δεν έχουμε δει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να υπάρχουν, μπορεί να απασχολούν στελέχη, αλλά δημοσίως δεν έχει κατατεθεί παρόμοια πρόταση.

Αντιθέτως όλοι και όλες μιλούν για την ανάγκη να είναι το ΠΑΣΟΚ ο δεσπόζων πόλος στην Κεντροαριστερά και γύρω απ’ αυτόν να συγκροτηθεί το ενωτικό σχήμα, στο οποίο προφανώς τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον έχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όποιος κι αν είναι. Θα πείτε αυτά λέγονται σήμερα που είναι ανοικτή η μάχη για την αρχηγία του κόμματος. Σωστό. Δεν θα είναι φρόνιμο κάποιος ή κάποια εκ των υποψηφίων, ενώ διεκδικεί την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, να βάλει θέμα διάχυσης του ΠΑΣΟΚ σ’ ένα ευρύτερο σχήμα ή ακόμα και αυτοδιάλυσής του. Η αποδοκιμασία θα είναι σφοδρή. Αύριο όμως τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει και οι περιστάσεις να υποχρεώσουν πολλούς να αναδιπλωθούν. Οι οπορτουνισμοί για το καλό της παράταξης δεν είναι εξαίρεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Ανδρουλάκη κινείται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, δεν διαφωνεί με τη συνεργασία, θα την επιδιώξει ξεκινώντας όμως από τα κάτω (κι εδώ συμφωνούν Ανδρουλάκης, Κασσελάκης), απορρίπτει τη συγκόλληση κορυφών (άλλη μία συμφωνία των δύο προέδρων), απορρίπτει την αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (συνυπογράφει ο κ. Ανδρουλάκης για το δικό του κόμμα), επειδή όμως αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το κόμμα-πυλώνας του μετώπου και ο επικεφαλής του πρέπει να είναι ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού. Αυτό ούτε που το συζητά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως γνωστόν ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει πολλά πάρε δώσε με το κόμμα Κασσελάκη, όπως αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο λένε και στη Νέα Αριστερά αν κρίνουμε από τη φράση που υπάρχει στην «Πολιτική Απόφαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς»: «Η ήττα του Κ. Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δεξιάς περνάει μέσα από την ήττα του Σ. Κασσελάκη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμβεί το πρώτο» (αλιευμένο από το άρθρο του Κύρκου Δοξιάδη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (9/7/2024).

Τι φοβάται όμως ο κ. Κασσελάκης; Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την επόμενη μέρα της παραίτησής του, αντί να μπει, όπως θα επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση περισυλλογής και αυτοκριτικής, αντί να στηρίζει χωρίς αστερίσκους τη νέα ηγεσία, άρχισε να μιλάει για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων (χαιρέτισε, για παράδειγμα, τη δημιουργία του νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας), με το σκεπτικό ότι μόνο η συνεργασία μπορεί να βάλει φραγμό στην επέλαση της Ακρας Δεξιάς, μόνο η συνεργασία μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία της συντηρητικής παράταξης, μόνο με τη συνεργασία μπορεί να κινητοποιηθεί ο προοδευτικός κόσμος και να βγει από τον πεσιμιστικό λήθαργο στον οποίο έχει βυθιστεί.

Στον Τσίπρα χρεώνει ο κ. Κασσελάκης το κλίμα έντασης που υπάρχει τούτη την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός πιστεύει ότι είναι ο ενορχηστρωτής όλων των κινήσεων αμφισβήτησής του, αυτός θεωρεί ότι καθοδηγεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται να ξεκινήσει τώρα ένας διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς προαπαιτούμενα, ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Αυτόν επιχειρεί ο κ. Κασσελάκης να αποδομήσει βάζοντας στην κυκλοφορία θέματα που πλήττουν κυρίως την ηθική πλευρά της διαχείρισης που έκανε ο κ. Τσίπρας και ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη ή -κατά δήλωσή τους- υποστηρικτές του (ο ίδιος πάντως είπε ότι ουδείς δικαιούται να ομιλεί εξ ονόματός του), με ανάρμοστη ρητορική και υφολογικούς ακκισμούς, με πόζες ριζοσπαστισμού, διαλυμένοι από το μίσος για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του προέδρου, κατασκευάζουν σενάρια τρόμου και απειλούν (ερήμην του αρχηγού;) τους διαφωνούντες με ποινές αν δεν συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ εισβάλει βαθύτερα σε Λίβανο, Γάζα – Η Χεζμπολάχ αποκρούει και ετοιμάζει νέες επιθέσεις

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση...

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Με εμπόλεμη ζώνη συνεχίζει να μοιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση...

Νίκος Πλακιάς κατά Μητσοτάκη: Οι αποκρατικοποιήσεις η αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη

Κόλαφος για το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι αποκρατικοποιήσεις κάνουν...

Το μισογεμάτο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ

*Της Αγγελικής Σπανού - Φόβος για μεγάλη αποχή την...
Διαφήμιση