Τι (δεν) λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Κάκης Μπαλή –

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν φημίζεται για την προθυμία του να ενημερώνει το πανελλήνιο για την εξωτερική πολιτική. Σε αντίθεση με τους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν βάλει γλώσσα μέσα από την ημέρα που ξεκίνησε ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο Γεραπετρίτης μετράει κάθε λέξη που (δεν) λέει. Πού και πού κάνουν την εμφάνισή τους διπλωματικές πηγές και λένε ότι, κατόπιν ενεργειών του υπουργείου, κάποιοι πολίτες (16 μέχρι χθες) κατάφεραν να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο ή ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπογραμμίζει «την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών».

Γενικά ο Γεραπετρίτης, ο οποίος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ταξιδιωτική διπλωματία -σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που ήταν συνέχεια πάνω σε ένα αεροπλάνο, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε λόγος, εμφανής τουλάχιστον- αποφεύγει να μπλέκεται σε πολλά μέτωπα. Έτσι, δεν πήγε στο Βερολίνο, στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. (στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην Ουκρανία και στη Μολδαβία) που διοργάνωσε η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ. Αντ’ αυτού έστειλε την πρέσβη μας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη.

Πιθανόν ο Γεραπετρίτης να μην ήθελε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν που ήταν εκεί και είχε και διμερείς επαφές με την Μπέρμποκ. Ο Φιντάν ήταν περίπου το πρόσωπο της ημέρας στο Βερολίνο, αφενός εξαιτίας των αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών που έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες για το Μεσανατολικό, με τελευταία τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, αφετέρου επειδή ο πολιτικός προϊστάμενός του Ταγίπ Ερντογάν έχει στηρίξει δημόσια τη Χαμάς, την οποία η οικοδέσποινα Γερμανία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, και προ ημερών προχώρησε στην πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων της Χαμάς αλλά και του παλαιστινιακού δικτύου Σαμιντούν στη Γερμανία.

Πάντως, ο Γεραπετρίτης μίλησε στο τηλέφωνο με τον Φιντάν πριν από λίγες μέρες, οπότε και συζήτησαν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η λακωνική αυτή ενημέρωση ακολούθησε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα», ενώ ο Φιντάν «τόνισε τη σημασία της κήρυξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό και της επείγουσας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Προφανώς, η ελληνική πλευρά δεν συμμερίζεται τα περί «πλήρους κατάπαυσης του πυρός», αλλά ούτως ή άλλως δεν βγαίνει επίσημα κανένα μέλος της κυβέρνησης να το ξεκαθαρίσει. Αντιθέτως, για την ώρα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στον προγραμματισμό των ελληνοτουρκικών επαφών και ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει κανονικά στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση