6 Ημέρες… 5 Νεκροί εργάτες!
4/10 Διανομέας που είχε βγει για το μεροκάματο σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Μενίδι. Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στην συμβολή της οδού Καραμανλή με την Πλήθωνος Γεμιστού, όπου το μηχανάκι που οδηγούσε ο διανομέας συγκρούστηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα ο διανομέας να καταπλακωθεί από το βαρύ όχημα και να σκοτωθεί.
5/10 Νεκρός εντοπίστηκε, σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων μακριά από το λατομείο που εργάζονταν ως φύλακας, ο άνδρας που αγνοούνταν μετά από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μεταξύ Λεπενού και Στράτου, στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτοψία πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το οποίο και διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο βρίσκεται μέσα σε ρέμα και δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
5/10 Ένας 36χρονος εργαζόμενος σε τυροκομείο στην Κλειτορία Αχαΐας, δεν επέστρεψε στο σπίτι του, καθώς χτυπήθηκε από ηλεκτροφόρο καλώδιο, στην εταιρεία «Μηλιτσόπουλος ΑΕ». Το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών – Τροφίμων Αχαΐας απαιτεί να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα που σημειώθηκε σε ακόμα έναν χώρο δουλειάς, να διερευνηθούν όλα τα αίτια του και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους. Γι’ αυτό το σκοπό θα απευθυνθεί προς κάθε αρμόδιο φορέα και υπηρεσία.
7/10 Μια 25χρονη εργαζόμενη σε εκκοκκιστήριο, κοντά στο χωριό Πρόδρομος Λάρισας, εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα και βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που πάλευε για το μεροκάματο. Το εργοδοτικό έγκλημα κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στην Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ.
«Το νέο αυτό περιστατικό», σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ, «δεν είναι μεμονωμένο. Είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της πλήρους απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι εγκληματικές».
9/10 Ένας εργαζόμενος, εργολαβικού συνεργείου, θυσιάστηκε στον βωμό της επιχειρηματικότητας, πέφτοντας στο κενό από καλάθι αναβατόριου σε ανακαίνιση γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας στις Μπενίτσες. Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας τονίζει «Η εργατική τάξη, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση του εισοδήματός της, πρέπει να παλέψει για την προστασία της ζωής στους χώρους δουλειάς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Ο αγώνας αυτός είναι σκληρός γιατί τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, οι εκμεταλλευτές τα υπολογίζουν ως κόστος και δεν είναι διατεθειμένοι, αν δεν πιεστούν, να δαπανήσουν από τα κέρδη τους για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων».
Στο χώρο του εργατικού δυστυχήματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Σταμάτη Πελάη και την Μυρσίνη Χαραλάμπους.
ΠΗΓΗ: 902.gr