Θα τολμήσουν να παραβιάσουν το Σύνταγμα;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την περασμένη Παρασκευή 18/11, η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνεδρίασε και εξέτασε το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη – Τσιάρα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την ΕΥΠ. Την περασμένη Δευτέρα, έδωσε στη δημοσιότητα μια γνωμοδότηση, πραγματικό κόλαφο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Με δυο λέξεις, το συμπέρασμα της γνωμοδότησης ήταν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για το θεμελιώδες δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών και της προσωπικής ζωής των πολιτών.

Χθες, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίαζε το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, μια δεύτερη Ανεξάρτητη Αρχή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δημοσιοποίησε τη δική της γνωμοδότηση. Ηταν ο δεύτερος κόλαφος σε ένα νομοθέτημα που η αντιπολίτευση το έχει χαρακτηρίσει έκτρωμα και νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κρίνει, επίσης, το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό στις βασικές διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευρύ» τον προσδιορισμό του όρου «Εθνική Ασφάλεια», όπως τον προβλέπει το νομοσχέδιο, και θεωρεί ότι «δεν υφίσταται επί της ουσίας προστασία προσωπικών δεδομένων, όταν τελείται οποιαδήποτε δραστηριότητα – επεξεργασία από την ΕΥΠ».

Με άλλα λόγια, η Αρχή θεωρεί πως το νομοσχέδιο καθιστά ανεξέλεγκτη την ΕΥΠ να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών όταν και όποτε θέλει, αφού η ευρύτητα του ορισμού της εθνικής ασφάλειας της δίνει τη δυνατότητα, επί της ουσίας, να παρακολουθεί τους πάντες. Ακόμη, η Αρχή σημειώνει πως ο πολίτης που παρακολουθείται δεν είναι σε θέση να προστατέψει τον εαυτό του, καθώς στο νομοσχέδιο «παραλείπεται κάθε αναφορά και πρόβλεψη για την άσκηση των υπόλοιπων δικαιωμάτων του υποκειμένου (πρόσβασης, εναντίωσης περιορισμού), τα οποία μάλιστα ακυρώνονται επί της ουσίας στο πλαίσιο των χρονικών προθεσμιών, που τίθενται».

Οταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, το Μέγαρο Μαξίμου, με την επίκληση του απορρήτου, εμπόδισε λυσσωδώς τη διερεύνησή του, καθιστώντας επί της ουσίας την ΕΥΠ υπεράνω κάθε νόμου, κάθε ελεγκτικής εξουσίας, και τελικά υπεράνω του πολιτεύματος. Με το νομοσχέδιο, επεδίωξε να κάνει το σκάνδαλο νόμο του κράτους. Οι δύο κορυφαίες και αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές τής λένε ορθά κοφτά ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να τις αγνοήσει και να φέρει το νομοθετικό έκτρωμά της στη Βουλή;

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση