Τέσσερις θέσεις για την «προοδευτική διακυβέρνηση»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα – Αυτό που συνοπτικά αναφέρεται ως «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι πλέον αναμφίβολα το μεγάλο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αυτό αποτυπώθηκε με θετικό τρόπο στην κατακλείδα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικυρώθηκε όμως και από την ανοίκεια επίθεση του πρωθυπουργού περί δήθεν «τερατογένεσης». Αν όμως όλοι μιλούν γι’ αυτή είναι στιγμή αυτή να αρχίσει να αποκτά περίγραμμα. Σε μια τέτοια, έστω άτυπη και ασύμμετρη, συζήτηση, θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι παρακάτω τέσσερις θέσεις.

Θέση πρώτη. Αν κάποτε η προοδευτική διακυβέρνηση ήταν απλώς επιδίωξη ή πόθος των ανθρώπων που ανήκουν πολιτικά στον χώρο αυτό, σήμερα είναι ιστορικά μονόδρομος. Η εμπειρία των επάλληλων κρίσεων -οικονομικής, κλιματικής, υγειονομικής, ενεργειακής και, τελικά, γεωπολιτικής- ανέδειξε ότι το σημερινό σύστημα έφτασε στα όριά του και ανανέωσε το ενδιαφέρον για ζητήματα όπως το κοινωνικό κράτος, οι δημόσιες υποδομές, τα κοινά αγαθά, η διεθνής αλληλεγγύη, η ειρήνη. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αρκετό καιρό η προοδευτική πολιτική εκπέμπεται λόγω και έργω, έστω και με ελλείμματα ή αντιφάσεις, σε ηγετικό επίπεδο στην μητρόπολη του διεθνούς καπιταλισμού αλλά και σπουδαίο πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι στη εποχής μας, τις ΗΠΑ.

Θέση δεύτερη. Πολύ περισσότερο στη χώρα μας, όπου εκτός όλων των παραπάνω, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική οπισθοχώρηση, που θέτει υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο ακόμα και πρωταρχικά στοιχεία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, προκαλώντας μάλιστα πλέον την παρέμβαση ακόμα και θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί ακόμα επιτακτικότερη ανάγκη.

Θέση τρίτη. Η προοδευτική διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως τέτοια από δύο βασικά στοιχεία: το αξιακό και προγραμματικό της περιεχόμενο και την κοινωνική της βάση. Ως προς το πρώτο στοιχείο, η προοδευτική πολιτική βρίσκεται σήμερα-περιγράφοντάς το συνοπτικά και σχηματικά- στο σημείο τομής του κοινωνικού με το δημοκρατικό ζήτημα. Είναι κοινωνικά αριστερή και αξιακά φιλελεύθερη, με τρόπο που δεν αθροίζει απλώς αλλά ανασυνθέτει δημιουργικά τις δύο αυτές μεγάλες παραδόσεις σε μια σύγχρονη προοδευτική ταυτότητα.

Ως προς την κοινωνική της βάση, η προοδευτική διακυβέρνηση στηρίζεται και εκπροσωπεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως και αν οριστεί. Άλλωστε, η εμπειρία των επάλληλων κρίσεων που προαναφέρθηκε δημιουργεί το έδαφος για μια κοινωνική συμμαχία αυτού που με πολύ ευρύ τρόπο θα περιγράφαμε ως «κόσμο της εργασίας», καθώς έγινε σαφές ότι η ασφάλεια και η πρόοδος είναι όχι μόνο δικαιότερη, αλλά και ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη όταν επιδιώκεται συλλογικά. Σε αυτή δε την προσπάθεια, η νέα γενιά έχει μια ιδιαίτερη θέση, ακριβώς γιατί αποτελεί την κοινωνική εκείνη ομάδα που, όπως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, έχει ενστερνιστεί -αν όχι διαμορφώσει- αυτή τη σύγχρονη προοδευτική ταυτότητα που αναφέρθηκε.

Θέση τέταρτη. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι το στιγμιαίο αποτέλεσμα των 72 ωρών που διαρκεί μια διερευνητική εντολή κατά το Σύνταγμα και κυρίως δεν είναι απλώς -ή αναγκαστικά- υπόθεση μιας συμμαχίας κομμάτων. Οι πολιτικές συνεργασίες είναι εξ ορισμού χαρακτηριστικό του προοδευτικού χώρου -εξάλλου, η δημοκρατία (άρα και η απλή αναλογική) είναι κεντρικό ταυτοτικό στοιχείο του, ενώ η κοινωνική και πολιτική αλλαγή έχει εγγενώς υψηλό βαθμό ενδεχομενικότητας. Ωστόσο, οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, η βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης διαμορφώνονται, άλλοτε αργά και άλλοτε ραγδαία, από τα διλήμματα και τις προτεραιότητες που θέτει στους πολίτες η καθημερινότητά τους και η επικαιρότητα -χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εν εξελίξει υπόθεση των υποκλοπών. Διαμορφώνονται στους κοινωνικούς χώρους, στα κινήματα και στις επιμέρους διεκδικήσεις και προβληματισμούς, διαμορφώνονται στο χώρο της διανόησης και στη δική του συζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως, η προοδευτική διακυβέρνηση οικοδομείται κάθε μέρα κατά την άσκησή της: σε μια εποχή αβεβαιότητας, συχνά τον δρόμο τον ανοίγει κανείς διαβαίνοντας.

*Η Δανάη Κολτσίδα είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία – Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση