Τεράστιο φιάσκο για την ΝΔ – Πέρασε η επιστολική ψήφος μόνο για τις ευρωεκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με μόλις 158 ψήφους πέρασε, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα. Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 299, υπέρ ψήφισαν 158, 135 κατά και 6 δήλωσαν «παρών». «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά.

Να σημειωθεί ότι υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ούτε οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, παρά το γεγονός ότι η πρόεδρός του είχε πει ότι θα το κάνουν. Ψήφισαν «παρών» επί της αρχής και υπερψήφισαν κάποια άρθρα.

«Παρών» ψήφισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Παπαηλιού.

Η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές δεν έγινε δεκτή, καθώς για να επικυρωθεί χρειάζονταν τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 από τις 300 ψήφους, καθώς οδηγούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Μετά τη «λαθροχειρία» της υπουργού Εσωτερικών, που θέλησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με τροπολογία, εντάσσοντάς στο νομοσχέδιο επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ καταψήφισαν. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί αρχικά θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο μετά την κίνηση της Νίκης Κεραμέως που προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε «τυχοδιωκτική», αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο, καθώς η κίνηση της Νίκης Κεραμέως να φέρει στη Βουλή μια τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη συζήτηση, κρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδημοκρατική και προκλητική.

Δύο είναι τα κρίσιμα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή των συσχετισμών που είχαν διαμορφωθεί.

Το πρώτο ήταν η πραξικοπηματική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές. (σ.σ. το θέμα αυτό δεν χωράει αιφνιδιασμούς και βιασύνη, είπε η αντιπολίτευση).

Το δεύτερο, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, από ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη και ακολούθως να βάλουν στο «τραπέζι» δικές τους τροπολογίες με τις δικές τους προτάσεις. Μια από τις προτάσεις αυτές, όπως κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων.

Κεραμέως: Θα το φέρνουμε ξανά και ξανά

Κατά την τελική ομιλία της στη Βουλή, η υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι με τον νόμο αυτό αίρονται «για πρώτη φορά, όλα τα πρακτικά εμπόδια, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η δημοκρατία μας, βαθαίνει η δημοκρατία μας».

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας απευθυνόμενη ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα περιοδεύετε σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες πολίτες και οι οποίοι ζητούν και περιμένουν εναγωνίως αυτή την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και την περιμένουν εδώ και δεκαετίες. Και θα σας ρωτήσουν ένα πράγμα μόνο: γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μέσω επιστολικής. Αυτό θα ρωτήσουν οι απόδημοι τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ είχατε ταχθεί υπέρ και ενώ για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι ότι δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δένδρα. Το δάσος είναι ένα. Εδώ και πενήντα χρόνια συζητάμε για την άσκησης του δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Μέσω νομοσχεδίου; Μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης; Μέσω τροπολογίας; Δεν τους ενδιαφέρει αυτούς αυτό. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Τους ενδιαφέρει η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό ζητά το 75% της κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες».

Και πρόσθεσε ότι εάν δεν συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι, η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Φάμελλος: Υποτίμησαν την κοινοβουλευτική διαδικασία

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξηγώντας της στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό City 106,1 της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά επέλεξαν να υποτιμήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και να δυναμιτίσουν τη συναίνεση στο θέμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Από τη μία πλευρά δεν έκαναν αποδεκτές τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που διόρθωναν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ζητήματα μυστικότητας και ταυτοπροσωπίας της ψήφου, και αφετέρου επέλεξαν να καταθέσουν αιφνιδιαστικά τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τοποθετηθεί αρχικά θετικά επί της αρχής, γιατί έκρινε ότι η πολιτική προτεραιότητα είναι να θεσπισθεί το δημοκρατικό εργαλείο της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Στη συνέχεια, ωστόσο, η κυβερνητική στάση τον υποχρέωσε να αλλάξει τη στάση του: «Θέλαμε να συμβάλλουμε ώστε να είναι αξιόπιστη μια διαδικασία που είναι στον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Και για το λόγο αυτό καταθέσαμε τρεις τροπολογίες με συγκεκριμένες προτάσεις που θέσαμε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Προτείναμε, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση πρότυπων εκλογικών τμημάτων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα, και ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο για τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδας προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν ανεξάρτητα από το σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκονται. Και αυτό αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, τους φοιτητές και πολλές ακόμη περιπτώσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να απορρίψει τις προτάσεις μας, παρότι συνηγορούσαν και στήριζαν την επιστολική ψήφο και τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, και επομένως και τη συναίνεση. Επιπλέον με την άρνησή της αυτή, η κυβέρνηση δεν επέλυσε και θέματα συνταγματικής τάξης, τα οποία είχαμε ήδη επισημάνει στην κ. Κεραμέως και στον κ. Λιβάνιο, στην ενημερωτική συνάντηση που είχαμε το Δεκέμβριο, δείχνοντας ότι υιοθέτησε μια εντελώς υποκριτική διαδικασία διαβούλευσης και συναίνεσης», υπογράμμισε.

Και αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως, για επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, είπε ότι «η κυβέρνηση συνολικά με τη στάση της μας έδειξε ότι βάζει πάνω από όλα το κομματικό της συμφέρον, ιδίως επιλέγοντας να καταθέσει τη συγκεκριμένη τροπολογία όταν μάλιστα ξέρει ότι η ψήφισή της απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Εκτός από την εντελώς αντικοινοβουλευτική πρακτική και την ακραία υποτίμηση της Βουλής, εξακολουθεί, σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, να αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εκλογικών περιφερειών αποδήμων, με αποτέλεσμα να αρνείται στους απόδημους την εκλογή δικών τους εκπροσώπων στη Βουλή».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση