«Τάραξε» τα νερά του Σηκουάνα η βόμβα Τσίπρα για επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμβάσεων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η επαναδιαπραγμάτευση των εξοπλιστικών συμβάσεων αποτελεί μονόδρομο για την επόμενη κυβέρνηση είτε είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή οποιαδήποτε άλλος πλην του σημερινού. Δεν μπορεί να περάσει στην Ελλάδα ότι θα δοθούν 14 δις για αγορές αεροπλάνων και φρεγατών και δεν θα επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στην ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!

Ας το συνειδητοποιήσουν οι CΕΟ των Γαλλικών ομίλων Dassault και Naval Group που κάνουν τους καμπόσους και αρνούνται κάθε συζήτηση για ουσιαστική παροχή Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας στις αγορές των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra.

Το είπε για πρώτη φορά ο Αλ. Τσίπρας στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των φρεγατών και οι Γάλλοι σφύριξαν αδιάφορα καθώς τα εγχώρια εξαπτέρυγα έσπευσαν να τους καθησυχάσουν ότι ήταν απλώς «πυροτέχνημα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν το εννοούσε. «Είναι «δικό μας» παιδί ο Αλέξης. Έχει ενηλικιωθεί πολιτικά και δεν θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των Rafale. Μην ανησυχείτε! Αυτά τα λέει για εσωτερική κατανάλωση», διαβεβαίωνε τους Γάλλους η ώριμη Ελληνίδα με την εκθαμβωτική πόρπη στην μέση καθώς απολάμβαναν τα Κουβανέζικα πούρα στην Παριζιάνικη βεράντα με θέα τον Σηκουάνα. Ταυτοχρόνως στην Αθήνα αρθρογράφος αυτοπροσδιοριζόμενος στον χώρο της κεντροαριστεράς «μάλωνε» τον Αλέξη Τσίπρα, του κουνούσε το δάχτυλο και τον απειλούσε ότι θα του βάλει πιπέρι στο στόμα εάν ξαναπεί την λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» των Γαλλικών εξοπλιστικών συμβάσεων, στον ίδιο τόνο με το λαϊκό άσμα: « Μην μιλάς , μην γελάς κινδυνεύει η Ελλάς».

Να όμως που ο Τσίπρας χτες κατά την επίσκεψη του στην ΕΑΒ «άστραψε και βρόντηξε» και με στεντόρεια φωνή επανέλαβε και ξεκάθαρα δεσμεύτηκε για ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ των συμβάσεων με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα, γιατί όπως είπε, αποτελεί «Εθνικό έγκλημα» ότι από 14 δις εξοπλιστικά σε δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία.

Με αυτή την άποψη για επαναδιαπραγμάτευση για πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής στα Rafale και τις Belharra συντάσσεται όχι μόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και το σύνολο των κορυφαίων πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο η επίσκεψη Τσίπρα στην Τανάγρα είχε χτες διπλό συμβολισμό. Αφενός να αποσαφηνίσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση των τελευταίων Γαλλικών συμβάσεων δεν είναι πυροτέχνημα ή fake news και αφετέρου να καταδείξει την μέγιστη διαφορά της δικής του κυβέρνησης που σε κάθε εξοπλιστική προμήθεια προέτασσε την ελληνική συμπαραγωγή : «Είχα την ευκαιρία -δήλωσε- να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας. Και είχα τη χαρά να αντικρίσω την πορεία υλοποίησης των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, την αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F-16 σε Viper, και την αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P 3.

Έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων τόσο στην ΕΑΒ όσο και σε όλες άλλες επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής».

Η παραπάνω δήλωση – δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα περί επαναδιαπραγμάτευσης των τελευταίων εξοπλιστικών προγραμμάτων , αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» βάσει του οποίου οφείλουν να κινούνται οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τελευταία παρατηρείται ότι αυτοβούλως αναπτύσσουν κινητικότητα στον χώρο της αμυντικής αγοράς εκφράζοντας προσωπικές θέσεις και στρατηγικές.

*Του Δήμου Βερύκιου

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

“Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία”: Το τελικό ανακοινωθέν – Ποιές χώρες δεν υπέγραψαν

Οπόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο...

Μητσοτάκης από Ελβετία: Μήνυμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μήνυμα, όχι «ειρήνης», αλλά κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας...

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...
Διαφήμιση