Τα μυστήρια των δημοσκοπήσεων – Μάχη για τη 2η θέση και 20% στα δεξιά της Ν.Δ.

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

Ο Φλεβάρης έφυγε. Μαζί του ολοκληρώθηκε μια σειρά από δύσκολα πολιτικά ζητήματα που μπήκαν επάνω στο τραπέζι – γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αγροτικό. Οι πολιτικοί ανταγωνιστές ετοιμάζονται να πάρουν τις θέσεις τους στους βατήρες της εκκίνησης για την κούρσα των ευρωεκλογών.

Η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση βρίσκονται τόσο κοντά που δείχνουν να διεκδικούν ο καθένας την δεύτερη θέση. Τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ κάνουν ταμείο και μετρούν τα κέρδη τους από την δυσαρέσκεια του συντηρητικού κοινού απέναντι στην κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ταμπλό των μετρήσεων, αυτή την ώρα, καταγράφει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δημοσκοπικό γαϊτανάκι. Η «γαλάζια» κυβέρνηση διατηρεί καθαρό προβάδισμα απέναντι στους αντιπάλους της, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται, ωστόσο, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν γρατζουνιές και η φθορά καταγράφεται. Για την διαχείριση του αγροτικού ζητήματος είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την MRB (OPEN) το 80,5% των ερωτηθέντων απάντησε πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 69,3% απάντησε πως τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα. Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως το 69,9%, στην ίδια μέτρηση, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών από όσα επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τέσσερις διεκδικητές

Την ίδια στιγμή, τέσσερα κόμματα – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση – βρίσκονται σχεδόν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, διεκδικώντας, όπως αποτυπώνουν οι μετρήσεις, την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι το φαβορί να είναι εκείνο δεύτερο κόμμα αλλά δείχνει καθηλωμένο στις μετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ισορροπήσει από τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς χωρίς να βγαίνει κερδισμένος δημοσκοπικά από τις εξελίξεις στο «εκρηκτικό» συνέδριο του. Σε αυτή την στροφή ο κερδισμένος της παρτίδας είναι η Ελληνική Λύση που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της στις δημοσκοπήσεις.

H Opinion Poll (Action 24) κατέγραψε στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές τη ΝΔ στο 33,9% και την μάχη που δίνουν για την δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,9%, το ΠΑΣΟΚ με 13,9%, το ΚΚΕ με 10,1% και η Ελληνική Λύση με 10,2%. Αντίστοιχο ντέρμπι με τέσσερις διεκδικητές να βρίσκονται μια ανάσα μεταξύ τους, διεκδικώντας την δεύτερη θέση κατέγραψε και η δημοσκόπηση της MRB. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές προηγείται η ΝΔ με 28% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ: 9,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 8,8%, Ελληνική Λύση: 7,5%, ΚΚΕ: 7%. Η πρόθεση ψήφου, με αναγωγή στο σύνολο για τις ευρωεκλογές φέρνει την ΝΔ στο 36,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 12.5%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 11,4%, την Ελληνική Λύση στο 9,7% και το ΚΚΕ στο 9%.

Οι εκπλήξεις από τα δεξιά της ΝΔ

Αυτή την ώρα, πάντως, και με την εικόνα που καταγράφουν οι μετρήσεις, έκπληξη των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσουν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Πέρα από την συγκυρία της δεδομένης ανόδου, που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, της σκληρής δεξιάς που εκτείνεται στα δεξιότερα του πολιτικού χάρτη, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κατά κύριο λόγο, και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού καταγράφουν δημοσκοπικά κέρδη.

Και τα δυο κόμματα «επένδυσαν» να βρεθούν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο απέναντι στην «γαλάζια» κυβέρνηση με φόντο το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πλέον δείχνουν να μετρούν τα κέρδη τους από την δυσαρέσκεια που εκδηλώνει το συντηρητικό κοινό προς την κυβερνητική παράταξη με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται την φθορά των Σπαρτιατών.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στην μέτρηση της Opinion Poll η Ελληνική Λύση καταγράφει κέρδη 0,7 της μονάδας μέσα σε 10 ημέρες. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές αποτυπώθηκε στο 10,2% στις 29/2 από το 9,5% που μετρήθηκε στις 19/2. Ανάλογη είναι και η δημοσκοπική εικόνα της Νίκης που μετρήθηκε στις 29/2 στο 4,2% από το 3,8% της προηγούμενης μέτρησης στις 19/2.

Οι στενές σχέσεις που αποκτούν η Ελληνική Λύση και η Νίκη με το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ αποτυπώνεται και από ένα ακόμη γεγονός. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου λαμβάνει ποσοστό 6,3% από ψηφοφόρους της ΝΔ στην μέτρηση των συσπειρώσεων/μετακινήσεων, ενώ η Νίκη, στην ίδια μέτρηση, προσλαμβάνει 1,4% από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση