Τα μέτρα της Τρας οδηγούν την βρετανική οικονομία σε αδιέξοδο και τους Εργατικούς στην εξουσία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε “μπούμερανγκ” για την νεοεκλεγείσα Βρετανία πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, και την κυβέρνησή της τείνει να εξελιχθεί το πακέτο εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, που παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών και το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, από τους Εργατικούς μέχρι το ΔΝΤ και τις αγορές.

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, περιλάμβανε φορολογικές περικοπές 45 δισ. λιρών, οι οποίες -σύμφωνα με το Resolution Foundation- αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση του δανεισμού κατά 411 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο, πώς πριμοδοτεί τις οικονομικές ελίτ

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Τρας ανακοίνωσε την μείωση των εισφορών τόσο στους μισθούς των εργαζομένων όσο και στις εταιρείες.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας, με το κόστος στα 60 δισ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες.

Επίσης ανακοίνωσε:

  • Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%.
  • Κατάργηση αύξησης 1,25% στους φόρους της Εθνικής Ασφάλισης.
  • Τερματισμός προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον κύριο συντελεστή στο 19%.
  • Χαλάρωση χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών, ελαφρύνοντας το βάρος σε 200.000 αγοραστές ετησίως.
  • Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί 2,5% ετησίως.
  • Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους των τραπεζιτών.
  • Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο λίγους κανονισμούς για όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των φόρων στο αλκοόλ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Resolution Foundation, πολύ λίγα από τα μέτρα θα πάνε στα πιο φτωχά νοικοκυριά, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει:

  • Το μεγαλύτερο μερίδιο των φοροελαφρύνσεων(το 65%) πηγαίνει στις τσέπες του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού.
  • Περίπου το 45% των φοροελαφρύνσεων πηγαίνει στο πλουσιότερο 5% του πληθυσμού, ενώ μόλις 12% αφορά τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Πανικός στις αγορές – Αγωνία για εκτόξευση του πληθωρισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις  Κουαρτένγκ επικράτησε πανικός στις αγορές, με τους οικονομολόγους να ανησυχούν ότι το πακέτο (το οποίο δεν συνοδεύτηκε από περικοπές δαπανών ή ακόμη και από ανεξάρτητη εκτίμηση κόστους) θα προκαλέσει νομισματική κρίση αλλά και σε  πολύ μεγάλη αύξηση του βρετανικού δημόσιου χρέους.

Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος ήδη “τρέχει” κοντά στο υψηλό 40 ετών.

Από τη μεριά της, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εκπονήσει ένα πιο λεπτομερές δημοσιονομικό σχέδιο και ανεξάρτητη ανάλυση από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού στις 23 Νοεμβρίου.

ΔΝΤ προς κυβέρνηση Τρας: Ξανασκεφτείτε το

Χαρακτηριστικό αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς, είναι το γεγονός ότι ακόμη και το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση Τρας να «επαναξιολογήσει» το πακέτο των φοροαπαλλαγών, προειδοποιώντας πως αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και είναι πιθανό να αυξήσουν την οικονομική ανισότητα.

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ και προσθέτει: «Επιπλέον, η φύση των μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα αυξήσει την ανισότητα».

«Ο προϋπολογισμός της 23ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει μια πρώιμη ευκαιρία για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει τρόπους παροχής υποστήριξης πιο στοχευμένης και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ειδικά εκείνα που ωφελούν τους υψηλά εισοδήματα», καταλήγει το Ταμείο.

Συνέπεια όλων των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι βρετανικό νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί 4% από την Παρασκευή και η λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα, η αξία της λίρας υποχώρησε το πρωί της Τετάρτης μετά την σπάνια προειδοποίηση του ΔΝΤ προς μια οικονομία της Ομάδας των Επτά, όντας υπό διαπραγμάτευση κάτω από το 1,07 δολάρια.

Παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας ενώπιον της κατρακύλας

Επιπλέον, η άνευ προηγουμένου βύθιση των βρετανικών αγορών, ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου με στόχο τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Αν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά, θα υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», παραδέχτηκε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από 2002.

Στο υψηλότερο σημείο η διαφορά Εργατικών-Τόρις

Την ίδια στιγμή πάντως, η ανακοίνωση του δημοσιονομικού πακέτου της κυβέρνησης Τρας φαίνεται να οδηγεί στην κατάρρευση των ποσοστών των Συντηρητικών αλλά και αντίστοιχη εκτόξευση της εκλογικής απήχησης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της YouGov για την εφημερίδα Times, η οποία διεξήχθη μετά την ανακοίνωση του δημοσιονομικού πακέτου.

Ειδικότερα, περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε Εργατικούς, έναντι 28% που συγκέντρωσαν οι Τόρις.

Το προβάδισμα 17 μονάδων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τους Εργατικούς εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που διενεργεί δημοσκοπήσεις η εταιρεία.

Στάρμερ: «Όχημα φοροαπαλλαγών» για τους πλουσιότερους τα μέτρα
 
Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έσπευσε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος στο Λίβερπουλ να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα είναι Εργατική και θα έχει ως πρώτη της προτεραιότητα τη στήριξη της βρετανικής εργατικής τάξης και κάθε εργαζομένου στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Στάρμερ επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τράς, αφήνοντας να εννοηθεί η ελλιπής διαχείριση της οικονομίας από τους Τόρις είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάρρευση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Ο Στάρμερ επέλεξε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα μιλώντας για τον «μίνι προϋπολογισμό» των Τόρις, χαρακτηρίζοντάς τον «όχημα φοροαπαλλαγών» για τους πλουσιότερους.

«Αυτά που είδαμε από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτοφανή. Εχουν χάσει τον έλεγχο της βρετανικής οικονομίας. Και για ποιο λόγο; Για να προσφέρουν φοροαπαλλαγές στο 1% των πλουσιότερων Βρετανών», επεσήμανε ο ηγέτης των Εργατικών.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση