Τα λάθη, η λήξη του πένθους και η μεγάλη μάχη της 25ης Ιουνίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Χρήστου –

Καθοριστικής σημασίας για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 ήταν η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει το σύστημα της απλής αναλογικής. Και αυτό διότι αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν εταίροι (και είχε φροντίσει και γι’ αυτό το κυρίαρχο σύστημα) για τον σχηματισμό αξιόπιστης κυβέρνησης. Αποτέλεσμα ήταν οι διακηρύξεις για ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας που θα απαντούσε στα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η τετραετία Μητσοτάκη να μην πείσουν τους ψηφοφόρους πως υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση. Και έτσι το δίλημμα για τους πολίτες έγινε «σταθερότητα ή αστάθεια;»

Δυστυχώς, η παρατεταμένη και περιορισμένη «γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία και η αδυναμία των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος να διαβάσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων και τα σημεία που τις καθόριζαν αποδείχτηκαν κρίσιμες. Υπήρχε, για παράδειγμα, μεγάλος θυμός στους ελεύθερους επαγγελματίες που βόγκηξαν οικονομικά την τελευταία δεκαετία. Και αυτό δεν το εντόπισαν. Το ήξεραν, όμως, στην κυβέρνηση και το πυροδότησαν, με την αχαρακτήριστη παρέμβαση του Κατρούγκαλου τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, μετατρέποντας τον θυμό σε οργή!

Φυσικά, όλα αυτά δούλεψαν υπό τον μεγάλο έλεγχο των συστημικών ΜΜΕ που προστάτεψαν την κυβέρνηση τέσσερα χρόνια, καθώς -επιπλέον- στο διάστημα αυτό το πελατειακό σύστημα έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις όχι μόνο στον κρατικό τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα και σε επιχειρήσεις και κλάδους που ωφελήθηκαν από την οικονομική διαχείριση Μητσοτάκη και οι εργοδότες έπεισαν τους εργαζομένους τους πως θα είναι ασφαλείς οι μισθοί τους αν ψηφίσουν Ν.Δ. Πλην, όμως, οι ισχυροί της Ε.Ε. στην εαρινή σύνοδο της Κομισιόν μάς προετοιμάζουν από τώρα για περιόδους νέας λιτότητας, επαναφέροντας το Σύμφωνο Σταθερότητας, με όρια 3% στο έλλειμμα και 60% δημόσιο χρέος, βάζοντας φρένο στα σενάρια για «ξεπάγωμα» των τριετιών στους μισθωτούς.

Έτσι ακυρώνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής. Το ίδιο ανακοίνωσε στα γερμανικά συνδικάτα και ο καγκελάριος Σολτς, η χώρα του οποίου στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εισήλθε σε τεχνική ύφεση, με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία να αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη, από το μηδέν στο -0,3% (!), πληρώνοντας βαρύ τίμημα με το να ακολουθεί τις αμερικανικές επιλογές για συνεχείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει στις 30 ημέρες που απομένουν έως τις επόμενες εκλογές; Το πόσο και το πώς θα εξαρτηθούν από την ενότητα που θα δείξουν τα στελέχη του και την ικανότητα να πείσουν την κοινωνία για τα διακυβεύματα, αν μάλιστα η πλέον αυταρχική Δεξιά της Μεταπολίτευσης μείνει χωρίς αντίπαλο. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φάνηκε ειλικρινής και στη συντριπτική πλειονότητα των μελών της (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) προκάλεσε αισιοδοξία, τονίζοντας: «Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

Και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην Ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

Πόσα μπορεί να αλλάξουν στις ημέρες που απομένουν; «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πιο πάνω αν σοκάρει το εκλογικό σώμα, έχασε 600.000 ψηφοφόρους, έστειλε 150.000 δικούς του ψηφοφόρους στην αποχή, τώρα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς και να ζητήσει συγγνώμη. Πρέπει να πει, πήραμε το μήνυμα, θα τα αλλάξουμε όλα» υπογράμμισε ο επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata Άγγελος Σεριάτος και πρόσθεσε ότι «το 40% που έλαβε η Ν.Δ. δεν είναι θετική ψήφος». Και η ομιλία Τσίπρα δείχνει προσανατολισμό σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση