Τα ηχηρά πολιτικά μηνύματα πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ένα γενναίο face lift ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη θετική πρότασή του για το 2027. Τρεις πρώην υπουργοί, δυο τεχνοκράτες κι ένας σκιώδης σύμβουλος επανακατέθεσαν την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα ενότητας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε καμπανάκι για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για πρώτη φορά, που ξυπνά μνήμες 2009.

Το άλλο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα της 21ης Μαΐου έχει αρχίσει να φαίνεται.

*Επιμέλεια Σωτήρης Μπολάκης

Στο λόγο του αυτή τη φορά κυριάρχησε η θετική πρόταση και το όραμά του για κοινωνική ευημερία στοχεύοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται στο κατώφλι μιας νέας κρίσης.

ΤσακαλώτοςΤεμπονέραςΑχτσιόγλου και Χαρίτσης έπιασαν το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας εξειδικεύοντας τα σημεία αλλά επιχειρώντας ταυτόχρονα να φωτίσουν τους δυο βασικού κινδύνους που διατρέχει η χώρα, ο ένας της κοινωνικής συνοχής και ο άλλος της Δημοκρατίας.

  • Η χώρα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά δεικτών και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά απο τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ και η Eurostat. Αυτή η πορεία πρέπει να αναστραφεί είπε ο κ. Τσίπρας «γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλλήματα».

Αυτό ο κ. Τσίπρας δεν το είπε ούτε τυχαία ούτε και χωρίς τεκμηρίωση. Είναι ένα καμπανάκι κινδύνου που κρούουν αρκετοί γνώστες των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομία και με ένα τρόπο και με τη βούλα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μπορεί να μην κάθισε στα πρώτα καθίσματα στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και να επέλεξε λόγω και του ασυμβίβαστου της θέσης του -δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα- να βρίσκεται πίσω από τη σκηνή, όμως η συμβολή του αλλά και η παρουσία του στις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ και του οικονομικού επιτελείου είναι καταλυτική και για συμβολικούς και για λόγους ουσίας.

Τα καμπανάκια αυτά μόνο τυχαία δεν είναι εξαιτίας και του παραγωγικού αλλά και του αναπτυξιακού προτύπου που έχει ακολουθήσει η ΝΔ. Το ζήτημα εξάλλου είχε θέσει εμφατικά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας ουσιαστικά για επενδύσεις του «αέρα» σε ακίνητα και εξαγορές εταιρειών.

Ενότητα

Οι τέσσερις ομιλητές που πήραν το λόγο ήταν όλοι σαφείς στο διακύβευμα μετά την παρουσίαση των 7 βημάτων για το πρόγραμμα με ορίζοντα το 2027. Ωστόσο πέρα από την τεχνοκρατική επάρκεια που θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω το σήμα που δόθηκε ίσως για πρώτη φορά με τόση διαύγεια ήταν αυτό της υπεράσπισης των πολιτικών που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησής του.

  • Πέρα από το οραματικό στοιχείο με το οποίο εμπλούτισε την ρητορική του ο κ. Τσίπρας διορθώνοντας την τακτική του ως απόρροια της εσωκομματικής κριτικής που ακούστηκε για τη γκρίζα καμπάνια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, ήρθε και η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών να βάλει το ζήτημα της αξιοπιστίας σε νέες βάσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναπροσδιόρισε την έννοια της ενότητας και της ευθύνης για την περίοδο 2015-2019 δίνοντας μια υπόσχεση.

Όπως συνέβη με την ομάδα διαπραγμάτευσης υπο τον Αλέξη Τσίπρα και τα 80 νέα παιδιά  που δούλεψαν επι τέσσερα χρόνια απέναντι από τους «θεσμούς» για να προστατέψουν τις αδύναμες ομάδες έτσι και τώρα είπε ότι «εμείς πάντα ξέραμε για ποιες κοινωνικές ομάδες διαπραγματευόμαστε. Κι αυτό δεν είναι το παρελθόν, είναι η υπόσχεση που δίνουμε τώρα στον ελληνικό λαό: ότι με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα διαπραγματευόμαστε εξίσου κάθε μέρα γι’ αυτόν τον κόσμο που υποφέρει και μπορεί να πάει καλύτερα!».

  • Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου προηγουμένως είχαν θέσει και τα όρια της ανοχής απέναντι στη ΝΔ και το προπαγανδιστικό της μηχανισμό. Υπερασπιζόμενοι τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου έβαλαν και τον πήχη της κριτικής για τα οικονομικά προγράμματα.

«Ένα πράγμα όμως δεν θα δεχτούμε. Δεν θα δεχτούμε από ένα κόμμα που χρεωκόπησε τη χώρα, που παρότι επέβαλε τη σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν κατάφερε παρά να μας βυθίζει ακόμη περισσότερο στον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν θα δεχτούμε από ένα κόμμα που αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή της χώρας να κάνει υποδείξεις για τα δημόσια οικονομικά» είπε η κα Αχτσιόγλου.

Την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα είχε μόλις πριν να διευκρινίσει ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας για «δύσκολες και παράξενες ημέρες στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία» παραθέτοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε σημαίνοντας και τους κινδύνους από μια ακόμη τετραετία Μητσοτάκη η ΝΔ έχει διαλέξει πλευρά αυτή «της κρίσης, των ανισοτήτων, έχει διαλέξει την πλευρά της αδικίας, έχει διαλέξει την λογική του πρόσκαιρου κέρδους χωρίς στρατηγικό ορίζοντα, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Πηγή: libre.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αχτσιόγλου: «Τα συνθήματα δεν φτάνουν, να δίνουμε ουσία και πολιτικό περιεχόμενο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η δική μου υποψηφιότητα επιμένει στο πολιτικό περιεχόμενο. Έχω σαφείς...

Ο Κασσελάκης είπε “κρατίδιο” το Ψευδοκράτος… γιατί ήταν κουρασμένος

Να διορθώσει το επικίνδυνο λεκτικό ατόπημα στο οποίο προχώρησε για το...

Προκλητικός ο Μητσοτάκης και στον ΟΗΕ / Ξέχασε την Πύλο αλλά θυμήθηκε το Μάτι

Με έμμεση αμφισβήτηση της προτεραιότητας του ΟΗΕ για ειρήνη, στην...

Γραμματείς ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Προχωράμε ενωμένοι μπροστά, απομονώνουμε τις ακραίες φωνές

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, επιλέξαμε συνειδητά να μην κάνουμε...
Διαφήμιση