Τα 6+1 στοιχήματα που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η νέα μέρα που ξημέρωσε σήμερα στην Κουμουνδούρου είναι διαφορετική. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που ήταν μέχρι χθες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από την λαϊκή εντολή 150.000 ψηφοφόρων υπέστη ένα ολοκληρωτικό «λίφτινγκ», επί της ουσίας ανασυστήθηκε και το κυριότερο: Αντιμετώπισε το διαχρονικό πρόβλημα κοινωνικής γείωσης που είχε από το 2012, όταν βρέθηκε ξαφνικά στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία περίοδο ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, η Κουμουνδούρου βλέπει ως εκ του αποτελέσματος δικαίωση της επιλογής της να προσδώσει κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά στην καμπάνια για τις εσωκομματικές εκλογές με το σύνθημα «ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος από τη χθεσινή πανελλαδική διαδικασία. Όχι για την επανεκλογή του, αφού ουδέποτε τέθηκε θέμα αμφισβήτησης ή ανθυποψηφίου (ενδεχόμενο που όπως πληροφορούμαστε θα ήθελε καθώς να προσέδιδε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διαδικασία). Αλλά γιατί η πρωτόγνωρη για κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς διαδικασία εκλογής της συλλογικής ηγεσίας της από τη βάση του κόμματος ολοκληρώθηκε με την εμφατική επιβεβαίωση 150.000 πολιτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, πύκνωσαν τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετατρέποντάς το στο πιο μαζικό κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική δύναμη για τη «δεύτερη Κυριακή», αυτή των εθνικών εκλογών που θα έρθει μέσα στο επόμενο έτος. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται και ο Γραμματέας του κόμματος, κ. Τζανακόπουλος για την επιτυχή διοργάνωση και των πρωτόγνωρων εσωκομματικών εκλογών, κάτι που αξίζει να σημειωθεί και υπογράμμισε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του το βράδυ της Κυριακής.

Κατά τα λοιπά, με λίγα λόγια ο κ. Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος γιατί κέρδισε τα στοιχήματα που είχε βάλει:

  1. Να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη – αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν τόσο για την ΚΕ όσο κυρίως για τον Πρόεδρο του κόμματος.
  2. Το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να μπορέσει να γίνει μέλος, να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
  3. Τρία χρόνια μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει εξάλλου ήδη από το Σάββατο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως εάν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή θα φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.
  4. Να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
  5. Να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).
  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό – της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ως προς την κριτική που δέχεται η Κουμουνδούρου πάντως για το γεγονός πως η εκλογή Προέδρου ήταν κούρσα ενός, η χθεσινή απάντηση του εκπροσώπου Τύπου μετά τα μεσάνυχτα στη ΝΔ προσθέτει ακόμα ένα κερδισμένο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα και είναι ίσως ενδεικτική και της σημασίας της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Κατάφερε να πάρει περισσότερες ψήφους από ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης στις αντίστοιχες διαδικασίες των κομμάτων τους, στις οποίες μάλιστα υπήρχε και μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω πολλών υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σε μια εκλογή όπου πράγματι δεν υπήρχε έτερος υποψήφιος, αλλά αυτό μάλλον κάνει ακόμη μεγαλύτερο το σημερινό αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150000 ψήφους για να επανεκλεγεί. Να θυμίσουμε ότι ο κος Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο. Αντιστοίχως ο κος Ανδρουλάκης 98.000 στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μη το ψάξουμε καλύτερα. Όσον αφορά τους 15χρονους, καλό θα είναι να ανατρέξουν εκεί στη ΝΔ στο καταστατικό της ΟΝΝΕΔ  όπου η ηλικία εγγραφής μέλους είναι τα 13 χρόνια και όχι τα 15 που είναι στο καταστατικό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πανικό που δεν κρύβεται κιόλας…»

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ένας άλλος κόσμος μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

*Του Θέμη Τζήμα - Ξεκινούμε με ένα άρθρο του Chaim Levinson, στη Haaretz με...

Η ΝΔ ξεκίνησε την επιχείρηση τρομοκράτησης των ψηφοφόρων – ΣΥΡΙΖΑ: “Το παραμύθι δεν έχει δράκο”

Σε δεινή θέση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία,...

Έντονη κριτική Νάσου Ηλιόπουλου στη Λίνα Μενδώνη: Έχετε μίσος για τους αρχαιολόγους

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Έντονη κριτική στη στάση της...
Διαφήμιση