Με ψήφους 142 υπέρ σε σύνολο 299 βουλευτών, έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Παρών» ψήφισαν μόνο οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς η πρόταση πέρασε με τη συναίνεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών». Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί προφανώς αμηχανία στο κυβερνών κόμμα που αναζητούσε μέχρι την τελευταία στιγμή έναν ελιγμό επιδιώκοντας τη χρονική διεύρυνση της εξεταστικής αλλά αφού τα «κουκιά» δεν βγαίνουν αποφάσισε να ψηφίσει «παρών».
Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, δια των εισηγητών τους, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της πρότασης του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου (και των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων του Περισσού).
Θα μετέχουν 29 βουλευτές
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της Ν.Δ., 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια. Η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.
Σε κάθε περίπτωση ξεκινά η διερεύνηση της υπόθεσης που έχει φέρει σε δεινή θέση το Μαξίμου και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά την παρουσία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, καθώς απέφυγε να δώσει ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα της αντιπολίτευσης, καταφεύγοντας διαρκώς σε ψεύδη, παιδαριώδεις υπεκφυγές, αστείες δικαιολογίες. Αξιοσημείωτος ήταν ο ισχυρισμός του πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν γνώριζε, δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ…
Πηγή: efsyn.gr