ΣΥΡΙΖΑ: Το πλάνο για την επόμενη μέρα και επαφές στελεχών με το ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Χαρακτήρα ανοιχτής συζήτησης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει πλέον στην Κουμουνδούρου το διαρκές βραχυκύκλωμα εσωστρέφειας, παρά τις προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη να βάλει το κόμμα σε αντιπολιτευτική τροχιά, με άξονες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την επικείμενη ανακοίνωση των πρώτων think tanks (πιθανότατα σήμερα) και τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που οργανώνει η Κουμουνδούρου.

Τις τελευταίες μέρες η αμφισβήτηση επιλογών του προέδρου του κόμματος έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και παράλληλα αρχίζουν να γίνονται δημόσιο ζήτημα από τα στελέχη του κόμματος οι έως τώρα παρασκηνιακές ζυμώσεις για το αν πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές.

Προειδοποιήσεις που επιβεβαιώνουν την αμφισβήτηση

Σε αυτό το κλίμα επιχείρησε να βάλει stop ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος την Κυριακή το βράδυ από τη Κοζάνη σε «ελίτ» και «μηχανορραφίες», προειδοποιώντας ότι «όποιος τολμήσει να αντισταθεί σε μια πορεία από την κοινωνία και για την κοινωνία θα βρει πολύ κόσμο απέναντι του».

Χθες, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας χαρακτήρισε «ανόητο», όποιον «έχει ως προτεραιότητα τι θα κάνει εφόσον δεν πάμε καλά στις εκλογές», χτυπώντας καμπανάκι για τον «κίνδυνο καθήλωσης». Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις προς τις «ελίτ» του «κόμματος» που «μηχανορραφούν» εις βάρος του προέδρου, μοιάζουν να είναι πολύ ανίσχυρες να σταματήσουν την όλη συζήτηση, ενώ αντιθέτως τελικά την επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο.

«Ψάχνουν» για διέξοδο μέσω Χαριλάου Τρικούπη

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, δηλαδή της αναζήτησης λύσης χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμοι δίαυλοι μεταξύ επιφανών ή μη προσώπων του κόμματος με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ορισμένους από την Κουμουνδούρου, οι οποίοι ΄έχουν δημιουργήσει τέτοιες επαφές με βουλευτές ή άλλους πολιτικούς παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, η προοπτική διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος.

Και αυτό, διότι σε πολλούς αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη η εκτίμηση ότι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ οδεύει με μεγάλη ταχύτητα στο να είναι μη αναστρέψιμη και στο να μην μπορεί να διεκδικήσει ξανά εξουσία, ακόμη κι αν γίνει αλλαγή προέδρου μετά τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς ο κύριος Κασσελάκης φαίνεται διατεθειμένος να παλέψει για τη θέση του. Επομένως, η προσφυγή στον διάλογο με την Χαριλάου Τρικούπη έχει και αυτή αντικασσελακικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αφήσει οποιαδήποτε υπόνοια ότι θα δέχονταν έναν διάλογο με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. ΄

Άλλωστε, πριν μερικούς μήνες σενάρια με αντίστοιχη κατάληξη (δηλαδή αλλαγή προέδρου) είχαν καλλιεργήσει ορισμένοι και για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο στην πορεία φάνηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έκοψε» την όποια συζήτηση.

Περιμένοντας την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Πέρα από τη διαφαινόμενη αντίσταση Κασσελάκη σε όσους επιχειρούν να πριονίσουν την καρέκλα του, μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει αρκετά δύσκολη να επιτευχθεί και εξαιτίας της πολυδιάσπασης του στρατοπέδου των αντιφρονούντων πολλοί από τους οποίους νιώθουν μεταξύ τους περισσότερο εσωκομματικοί αντίπαλοι παρά σύμμαχοι.

Με αυτό το δεδομένο, οι δίαυλοι με πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και με τη Νέα Αριστερά, αποκτά χαρακτήρα χτισίματος σχέσεων ενόψει μιας ευρύτερης ανασυνθετικής διαδικασίας που όλο το προοδευτικό στρατόπεδο ευελπιστεί να ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει υπολογίσιμη αντίπαλη δύναμη στη Δεξιά. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν θα προχωρήσει μια τέτοια σύγκληση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε για τον όλον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την προοπτική.

Αποστάσεις και συγκρούσεις στο Κασσελακικό στρατόπεδο

Το σκηνικό στην Κουμουνδούρου είναι τόσο ρευστό το τελευταίο διάστημα, που την σκυτάλη της αμφισβήτησης του κυρίου Κασσελάκη έχουν πάρει πρόσωπα που τον είχαν στηρίξει θερμά για την εκλογή του. Συγκεκριμένα, πρώτα ήρθε στην επιφάνεια η διάσταση του με τον Παύλο Πολάκη για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, στη συνέχεια η έντονα κριτική στάση του Νίκου Παππά για την πορεία του κόμματος και πιο πρόσφατα η καθόλου θετική αποτίμηση του Λάκη Λαζόπουλου για την πορεία του κυρίου Κασσελάκη, ενώ έως τώρα γνωρίζαμε ότι είχε στηρίξει έμμεσα την ανάδειξη του στην προεδρία του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε, επίσης, ότι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος παραμένει εντυπωσιακά σιωπηλή, τουλάχιστον σε σχέση με τη θεσμική θέση που διατηρεί.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση